Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj vinogradarstva
  • 22.03.2020. 17:00
  • Mačvanski okrug, Novo Selo

Loznički savetodavci pozivaju mlade da se okrenu uzgoju vinove loze

Pronaći veće tržišno orijenitisane proizvođače grožđa na našem području, smatra Zlatica Krsmanović, savetodavac iz lozničkog "Poljosaveta", biće teško ali se nada da će uspeti sa mladim ljudima, da vrati vinogradarstvo u Loznicu i okolinu.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 759
  • 100
  • 0

Loznički kraj nekada je važio za poznatije vinogradarske reone u Srbiji. Padine Cera u pogledu geografskog položaja idealne su za gajenje vinove loze, a s obzirom da je Loznica po predanju i dobila ime po ovoj kulturi, tužno je da vinograda danas u ovom kraju ima samo u tragovima.

Mart - idealan mesec za prolećnu sadnju vinograda

Stariji proizvođači, na svojim gazdinstvima neguju ovu proizvodnju, ali su njihove površine i način uzgoja daleko od savremenog vinogradarenja, a nema ni naznaka za veća ulaganja u ovu proizvodnju na našem području.

"Pravljenje vina nam je glavna peokupacija"

Mile Karapandžić iz Loznice na svom imanju u Novom Selu, iz hobija već dvadeset godina gaji vinovu lozu ali na svega pet do deset ari. Priča da se nekada na tom potezu, na obroncima Cera, ništa drugo od voća nije ni gajilo sem loze.  

Pravimo belo i crno vino i sve što napravimo - prodamo, kaže Mile Karapandžić

"Moj otac je imao vinograd, a ja sam uspeo da ga obnovim zajedno sa suprugom, iako su to male površine uspevamo nešto i da zaradimo. Cena grožđa godinama unazad je oko 100 dinara, ali mi smo sad već ovladali veštinom pravljenja vina i to nam je glavna preokupacija. Pravimo i belo i crno vino. Sve što napravimo prodamo. Meni je drago da moj sin vidi neku korist od ovoga i da će sigurno nastaviti kada mene ne bude bilo", priča Karapandžić. 

Mile je prošle jeseni krenuo u obnovu svog vinograda, jer kako kaže posle dvadeset godina rodnost vinograda opada. Naglašava da je za ovaj posao potrebna bezuslovna ljubav jer je jako težak. Većina poslova u vinogradu zahteva fizički rad, bez upotrebe mašina i to je najveći problem, međutim ovaj penzioner i sa 75 godina radi punom parom i sa istim žarom kao i na početku ali naglašava ipak da bez pomoći sina i snahe ne bi mogao. O proširenju vinograda ne razmišlja, jer ovo što trenutno ima - sasvim mu je dovoljno.

Malo proizvođača se odlučuje za sadnju vinove loze

Zlatica Krsmanović, savetodavac iz lozničkog "Poljosaveta" kaže da se u lozničkom kraju jednostavno izgubila tradicija gajenja vinove loze ali je tome doprinela i činjenica da je vinogradarstvo jedna zahtevna grana poljoprivrede, koja traži stalna ulaganja. 

Razvoj vinarstva moguć samo kroz manifestacije i udruživanja

"Vinogradarstvo traži mnogo ručnog rada, to je težak posao zato se ljudi veoma teško opredeljuju za sadnju vinove loze u našem kraju. Nadam se da će sa novim merama podrške koje je Ministarstvo poljoprvrede raspisalo, vinograda biti na većoj površini", rekla je Krsmanovićeva.

Ulaganja Ministarstva u razvoj vinogradarstva

Najznačajniji podsticaji ove godine u vezi su sa podizanjem novih proizvodnih zasada kroz povraćaj sredstava za kupljene sadnice do dva miliona dinara po korisniku, postavljanje naslona do 700.000 dinara i pripremu zamljišta do 200.000 dianra. Dodatna sredstva, objašnjava Krsmanovićeva, mogu se ostvariti ukoliko se zasadi podignu sa autohtonim i domaćim sortama vinove loze i to 100.000 dinara po hektaru, a isto toliko za zasade koji su podignuti na najpoviljnijim pozicijama.

Rejonizacija i Vinogradarski registar za kvalitet grožđa i vina

"Ukoliko su vinogradi podignuti na nadmorskoj visini iznad 200 metara, na južnim ekspozicijama i na terasama ili nagibima većim od 10 odsto, mogu se ostvariti dodatni podsticaji u visini od 100.000 dinara po hektaru", precizira loznički savetodavac i dodaje da je jedan od uslova za dobijanje sredstava da se vinograd prostire namajnje na 10 ari i da su te površine upisane u Registar.

Tri miliona dinara vinogradari mogu ostvariti za nabavku novih mašina i opreme, a resorno ministarstvo ove godine značajna sredstva izdvaja i za podršku opremanja vinarija i marketing.

Struka daje detaljne informacije o uzgoju vinove loze svim zainteresovanima

Krsmanovićeva naglašava je ovim merama stavljen akcenat na proizvodnju visoko kvalitetnih vina sa geografskim poreklom gde ministarstvo plaća sve troškove kontrole vina, laboratorijskih analiza i senzornog ocenjivanja. 

Srbija dobija novi institut za vinogradarstvo i vinarstvo

"Uz to u okviru rada Poljoprivrednih službi, ministarstvo je ove godine predvidelo i modul koji ima za cilj unapređenje vinogradarskog sektora, u kojem je predviđen obilazak gazdinstava koja se bave proizvodnjom grožđa, a koja nisu upisana u Vinogradarski registar i davanje preporuke i pomoći istim da to učine u skladu sa važećim propisima."

Pronaći veće tržišno orijenitisane proizvođače grožđa na našem području, smatra Krsmanovićeva, biće teško ali se nada da će uspeti sa mladim ljudima, da vrati vinogradarstvo u Loznicu i okolinu i poziva sve zaintersovane da se jave u Poljoprivrednu stručnu savetodavnu službu u našem gradu, gde mogu dobiti detaljnije informacije o gajenju vinove loze, modulu koji će se sprovoditi kao i o podsticajnim merama.


Foto prilog


Tagovi

Loznica Razvoj vinarstva Razvoj vinogradarstva Uzgoj vinove loze Zlatica Krsmanović Mile Karapandžić


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.