AgroKlub.ba

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Vinogradarstvo » Loza: djevičanska rakija za smijeh i lijek

Loza: djevičanska rakija za smijeh i lijek

Pravljenje rakije

Loza: djevičanska rakija za smijeh i lijek

Datum: 09.11.2016. 16:00 |

Kategorija:

Vinogradarstvo

Loza je rakija koja se u hercegovačkom kraju godinama pravi. Nakon što se grožđe obere, te se napravi vino, kreće se u postupak pravljenja rakije lozovače.

U Hercegovini je gotovo praksa svake kuće koja pravi vino, da napravi i domaću rakiju koju nazivaju "loza". Vinogradi iz podneblja kamena i krša daju čistu djevičansku rakiju koja je prepoznatljiva u svijetu. Rakija lozovača se pravi od dropa, odnosno onoga što je ostalo nakon otakanja vina, to jest kože grožđa, sjemena i peteljki.

"Ovisno koliko imate grožđa, toliko ćete napraviti rakije. Iz kazana zapremine sto litara, može se dobiti deset do dvanaest litara loze", objašnjava naš sugovornik iz Širokog Brijega.

U postupku pravljenja, odnosno pečenja, rakije uključeni su svi. Od najmlađih koji donose drva, do najstarijih, koji vade i testiraju prvo što izađe iz kazana.

Brlja i šećeruša

"To se zove čelja. Obično ima veliki postotak alkohola. To nije rakija za piti, to je više da se omjeri koliko će rakija biti jaka i koliko je dugo treba praviti", rekao je naš sugovornik.

Rakiju u hercegovačkom kraju dijele po jačini. Idealna rakija ima između 40 i 45 posto alkohola, rakiju slabije jačine nazivaju brljom, dok je šećeruša rakija koja ima veliki postotak šećera.

"Vrhunska loza ima oko 45 posto alkohola, pravljena u bakrenom kazanu od 120 litara. Ova rakija se pravi pretežno od sorti Vranca, Smederevke i Žilavke. Ako hoćete dobru rakiju, polako je pecite i dva dana ako trebate i nikako nemojte u nju dodavati šećer. Dobra rakija vam je kod nas i za smijeh i za lijek", rekao je naš sugovornik. Dodao je da se u Hercegovini lozovača prodaje od 5 do 10 KM po litru.

Foto: S. Covic/ Agroklub.ba

Broj pregleda članka: 1176; Uspješnost članka: 150.3

Tagovi: Grožđe, Rakija, Loza, Hercegovina, Piće, Široki Brijeg

Ključne riječi članka: loza, djevicanska, rakija, za, smijeh, i, lijek, rakija, rakiju, sugovornik, alkohola, naš, koliko, pravi, litara, naš sugovornik


Sanja Čović

Svi tekstovi autora

Autorica Sanja Čović

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.


Slike Loza: djevičanska rakija za smijeh i lijek