Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledena berba
  • 23.12.2018. 16:30

Ledena berba u vinogradu Ivice Peraka: Ubiranje smrznutih grozdova graševine za vrhunsku vinsku kapljicu

S obzirom na to da imam u ponudi, kvalitetno, vrhunsko, predikatno vino, pjenušac moram imati i ono iz ledene berbe kako bi upotpunio ponudu i da bi dokazao što se sve može proizvesti iz graševine kao sorte vina koja je sigurno najbolja svjetska sorta, a osvaja sva najznačajnija priznanja jer ona može dati upravo baš sve, zaključio je Ivica Perak, poznati enolog.

Foto: Dražen Krstanović
  • 511
  • 83
  • 0

Temperature ispod -7, tri dana i niže, na padinama Krndije, u vinogradima iznad Mitrovca, pokraj Kutjeva, dozvolile su ubiranje smrznutih grozdova, odnosnu ledenu berbu kod poznatog vinogradara i vinara Ivice Peraka koji se, slobodno može reći, tom znanošću bavi pune 33 godine.

Za ovogodišnju ledenu berbu u redovitoj je ostavio slasne i više nego kvalitetne grozdove i to na jednom hektaru vinograda. Iako smrznuti i ne lijepi za vidjeti, ubirani grozdovi obećavaju nikad bolju vinsku kapljicu proizvedenu iz ledene berbe. Ivica Perak pamti ne tako daleku 1996. godinu kada je bila prva ledena berba u vinogradima Kutjeva d.d. gdje je radio do 2012. godine nakon čega se odvažio upustiti u privatni biznis.

Ledena berba 

"Lokacija Mitrovac, na gotovo 300 metara nadmorske visine je položaj gdje imam najviše vinograda. Vinogradarski gledano ova je godina bila simpatična ali vinarski jer su već prva vina na tržištu iz berbe 2018. Dočekali smo da imamo i ledenu berbu koja je došla relativno rano. Osim kvalitete koja je neupitna i zajamčena na ovom lokalitetu dočekali smo i niske temperature u zadnja tri dana", rekao je Ivica Perak dodajući kako se on bavi vinogradarstvom i vinarstvom 33 godine te da je ova godina najbolja za tu granu proizvodnje.

Proizvodnja ledenog vina 

"Ostavio sam grozdove za ledenu berbu na površini od jednog hektara i to sortu graševine. Ona daje na ovom područje izuzetne rezultate u proizvodnji od kvalitetnih vina preko vrhunskih, pjenušaca, predikatnih vina pa sve do ledene berbe", naglasio je Perak.

Što se tiče ledene berbe i same proizvodnje ona je veoma zahtjevna i može se reći dugotrajna. "U proizvodnji ledenog vina se treba posvetiti puno vremena i pažnje. S ubranim smrznutim grozdovima posao u podrumu traje tri do četiri dana. Normalno prešanje traje dva do tri sata dok prešanje ovih grozdova za ledenu berbu traje nekoliko dana. Svaka kap je bitna i dragocjena. Za nekoliko tjedana kreće fermentacija koja bude i do godinu dana kada je u pitanju vino ledene berbe. Normalna fermentacija inače s tihim vrenjem traje do mjesec dana", pojašnjava Ivica Perak koji će ovih dana u podrumu imati pune ruke posla,

Što se tiče degustacije prvih vinskih kapljica ovogodišnje ledene berbe ona se može očekivati najranije krajem 2019. godine. Što se tiče prinosa oni su u ledenoj berbi manji deset puta na one redovite.

"Ako imate s jednog hektara šest do sedam tisuća litara vina iz ledene berbe se može očekivati nešto više od 600 litara i ako bude ta količina bit ću prezadovoljan", nastavio je Perak naglašavajući kako je njemu kao privatnom vinogradaru i vinaru u sedam godina tek četvrta ledena berba jer ona ne bude i ne može biti svake godine jer se ne stvore uvjetu za tu proizvodnju.

Graševina je sigurno najbolja svjetska sorta 

"Ovogodišnja ledena berba će biti sa značajnijim količinama i mogu je usporediti s 2015. godine koja je također bila kvalitetna. Grožđe je u jako dobrom stanju, a bitno je i što su se stvorili uvjeti za raniju ledenu berbu što je također doprinos kvaliteti. Inače ledene berbe budu u siječnju, pa čak i veljači", rekao je Perak ističući kako je veliki rizik ostaviti grozdove na trsovima za ledenu berbu jer se nikad ne zna hoće li uopće doći do te berbe ili će sve propasti.

Vrijeme je poslužilo 

"Ovakva proizvodnja je u Božjim rukama. S obzirom na to da imam u ponudi, kvalitetno, vrhunsko, predikatno vino, pjenušac moram imati i ono iz ledene berbe kako bi upotpunio ponudu i da bi dokazao što se sve može proizvesti iz graševine kao sorte vina koja je sigurno najbolja svjetska sorta iako se ona pokušava stavljati u drugi plan, a osvaja sva najznačajnija priznanja jer ona može dati upravo baš sve", zaključio je Ivica Perak, poznati enolog.

Iz svega proizlazi da će biti prestižnih nagrada i priznanja na više ocjenjivanja vrhunske kapljice vina, piše pozega.eu.

Autor i foto: Dražen Krstanović


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Ivica Perak Ledena berba Vinograd Vino