Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarstvo
  • 07.01.2016. 13:40

Ledena berba u punom jeku

"Proteklih nekoliko dana živa u termometru spuštala se i do 10 stupnjeva ispod nule. Grožđe je smrznuto, a sladori iznose između 140 i 150 eksla", istaknuo je vinogradar Ivica Perak.

  • 365
  • 229
  • 0

U snijegom prekrivenim vinogradima nedaleko od Kutjeva ovih dana s trsova se skidaju posljednji grozdovi. Niske temperature stvorile su idealne uvjete za ledenu berbu.

"Proteklih nekoliko dana, živa u termometru spuštala se i do 10 stupnjeva ispod nule. Grožđe je smrznuto, a sladori iznose između 140 i 150 eksla", istaknuo je vinogradar Ivica Perak.

Oprez kod čišćenja grozdova od snijega

Za razliku od nesmrznutih, ove bobice dat će malu količinu mošta stoga ih je potrebno pažljivo ubrati i očistiti od leda. "Kad ne bi čistili grozdove, snijeg bi razrijedio slador ostvaren na trsu. Nakon berbe slijedi tri dana prešanja i cijeđenja budući da je grožđe smrznuto i ne može se odjednom otpustiti", objasnio je Kutjevčanin.

Naš sugovornik na pola hektara vinograda očekuje nekoliko tisuća kilograma graševine što je dovoljno za nastanak 400 litara ledenog predikata. Prema njegovim riječima, potražnja za spomenutim vinima nije velika jer je za litru potrebno izdvojiti oko 450 kuna.

Svaki vinogradar se treba okušati u ledenoj proizvodnji

"To je kapljica koja se ne pije svakodnevno i u velikim količinama. Svaki vinogradar i vinar trebao bi se okušati u ledenoj proizvodnji, ako djeluje u području gdje ju je moguće ostvariti. Budući da je bila jako dobra vinogradarska godina u kojoj je zaštita obavljena na vrijeme, a zdravstveno stanje nasada bilo besprijekorno, odlučio sam se na izazov pripremanja ledenog vina".

Perak zaključuje kako se tek rijetki vinogradari upuštaju u ledenu berbu jer uvijek postoji mogućnost da grožđe propadne i postane neupotrebljivo.


Tagovi

Ivica Perak Ledena berba Kutjevo Mitrovac Ledena vina


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?