Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ledena berba
  • 01.02.2012.

Ledena berba traminca na -12

U cik zore u nadbiskupskim vinogradima u Trnavi dvadesetak berača skupljalo je ledene bobe

  • 1.219
  • 59
  • 0

Smrznute ruke dvadesetak berača jučer su u cik zore, točno u pet sati, na minus 12 stupnjeva Celzijevih, počele dvodnevnu ledenu berbu na hektar i pol traminca u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi. Dopustila ju je velika hladnoća jer ledene berbe nema bez bar minus 7 Celzijevih.

Grožđe se jučer bralo samo do 9 sati jer se hladnoća doslovce uvlačila u kosti berača, koji su joj se suprotstavili višeslojnom odjećom i rukavicama i to dvostrukima - vunenim i radnim, plastičnim. Ledene bobe grožđa završavale su i u promrzlim rukama berača Dražena Stojanovića iz Trnave.

- Ledena berba nije me “omakla” ni jedne godine. Ustao sam jutros u 4 sata i opremio se: od čizama, rukavica do kape. Hladno je, ali izdrži se u dobrom društvu - kaže Dražen.
U ledenoj berbi je i Josipa Zorić iz Kuševca. Prva joj je to ledena berba, a Josipa ju je dočekala sva zamotana u marame i šalove.

- Osjećam se kao malo dijete s novom igračkom. Jedva sam dočekala da idem u berbu. Nije mi hladno jer sam se dobro obukla, a i bila sam u dobrom društvu pa nije naporno raditi - kaže Josipa, “naoružana” termo i nepropusnim rukavicama.

Berba teče pod budnim okom voditelja proizvodnje nadbiskupijskih Misnih vina d.d., Miroslava Bošnjaka, a u posjet beračima došao je i ekonom Nadbiskupije, prvi čovjek Misnih vina, mons. Stjepan Karalić.

- Gledajući na okolnosti kakve su bile ove godine, osobito na prosinac kao najhladniji, eventualno prvi, mjesec, vidjeli smo da nema temperatura ispod nule i onda smo mislili, ako ne bude ledene berbe, bit će nešto drugo. Čekali smo bar da nešto malo stegne i dočekali. Jutros je bilo oko -12, što je pogodno za ledenu berbu. Temperatura mora biti minimalno -7 pa nadalje, ali viša se ne preporučuje i prekida se berba. Već smo ih imali nekoliko. Nije tradicija, no obično u jesen pogledamo je li vinograd u takvoj kondiciji i je li grožđe tako dobro da možemo dio ostaviti za kasniju berbu, hoće li to biti ledena ili izborna berba. Kada smo vidjeli da je grožđe lijepo, ostavili smo ovu tablu, najbližu za branje. Iz ledene berbe dobit će se predikat koji se zove ledena berba. No, prerano je govoriti koliko se vina očekuje - kaže mons. Karalić.

Dodaje i kako su vrlo zadovoljni berbom 2011., posebice jer je 2010., kaže, bila vrlo nezgodna godina.

- Kako je ona bila nezgodna, tako je i 2011. bila vrlo lijepa. I dobra godina, ali s jednom karakteristikom koja je kod nekih sorata pokazala malo negativnosti, bila je prevelika suša. Imali smo prvi put i crno grožđe, tri sorte, za koje je prošla godina bila izuzetno dobra - zaključio je mons. Karalić.

Iz promrzle pokožice - fine arome

- Riječ je o crvenom tramincu, čija je karakteristika da ima dosta debelu pokožicu pa mu onda ova zima ne škodi, nego, dapače, dobro mu dođe jer iz promrzle pokožice dobijemo fine arome, ono što, zapravo, vinar želi od grožđa - pojašnjava mons. Karalić.

Autor: Maja Muškić


Tagovi

Traminac Ledena berba Trnava Stjepan Karalić Miroslav Bošnjak