Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 04.11.2022. 10:30
  • Šibensko-kninska, Vodice

Laureat Sabatine Ante Sladić: Ako smo uzor barem jednom mladom vinaru, to je velika čast

Mladom vinogradaru i vinaru Anti Sladiću na Sabatini je uručeno priznanje "Zlatan Plenković"

Foto: Vedran Stapić
  • 1.641
  • 142
  • 0

"Ovo mi puno znači, velika je to stvar s obzirom na to da je u malom čovjeku prepoznat trud i rad i to za malo vremena", izjavio je laureat Ante Sladić nakon što mu je kao mladom vinogradaru-vinaru uručeno priznanje "Zlatan Plenković" na ovogodišnjoj Sabatini u Vodicama.

Kako kaže, nije ovo priznanje samo njemu nego i njegovoj obitelji s kojom u Plastovu nedaleko Skradina nastoji postići vrhunsku kvalitetu vina, isključivo od autohtonih sorti skradinskog kraja.

Iako je to, dodaje, bio teži put, pokazao se boljim i ispravnim.

Ucrtali domaće sorte na svjetsku vinsku kartu

Naime, od izvornih sorti grožđa maraštine, plavine, lasine i dr., koje su dugo bile podcijenjene i zapuštene, ova obitelj proizvodi vina koja konkuriraju najpoznatijima.

"S njima smo uspjeli osvojiti i međunarodne nagrade što se tiče kvalitete", istaknuo je Sladić rekavši da su ih time ucrtali na svjetsku vinsku kartu. "Ovo je priznanje samo nastavak toga", dodao je mladi vinar.

Ante Sladić nastavio se baviti obiteljskim poslom

U vinogradu je, priča, otkad zna sa sebe. "Otac me uvijek vodio sa sobom", istaknuo je. Iako je, otkriva, u nekom trenutku mislio da se neće baviti ovim poslom, zapravo nije bio svjestan da to čuči u njemu.

Proizvode i maslinovo ulje te likere

"Drago mi je što sam se odlučio za ovo, po mom mišljenju, jedno od najzahtjevnijih zanimanje, ali rekao bih i najzanimljivije", napomenuo je Sladić.

Evo tko su laureati 32. Sabatine

Inače, obrt kojega on vodi proizvodi i maslinovo ulje od oblice i krvavice te likere (Crna ruža, Maraška i dr.), a aktivan je i u vinskom turizmu što doprinosi razvoju ponude Šibensko-kninske županije.

Nada se da će u njegovoj županiji u narednim godinama uspjeti dostići nekadašnje površine pod vinogradima. "Ako smo mi uzor barem jednom mladom vinaru, to nam je velika čast", zaključio je na dodjeli priznanja, održanoj jučer, 3. studenog u Vodicama.


Tagovi

Ante Sladić Sabatina Prizanje "Zlatan Plenković" Autohtone sorte Vino


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]