Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorte
  • 05.06.2023. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Mljet

Kuljenača i Mrkuša uvrštene na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze

Zasluge za ovo priznanje pripadaju vrijednim vinogradarima ovoga otoka te Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet i Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Foto: JU NP Mljet
  • 1.409
  • 70
  • 0

Na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze uvrštene su dvije mljetske autohtone sorte. 

Kako je objavila Javna ustanova Nacionalni park Mljet, zajedno s Agronomskom fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, još 2019. godine započeli su projekt “Gospodarska evaluacija autohtonih sorata otoka Mljeta s ciljem njihove revitalizacije”.

Tijekom trogodišnjeg istraživanja (2020.-2022.) obilježeni su trsovi ‘Kuljenače’ i ‘Mrkuše’ u Ivanju polju i Blatskom polju, vinogradima OPG-a Baldo Hazdovac.

Provedena su morfološko-uvometrijska mjerenja i učinjene osnovne kemijske analize grožđa i vina. Masovnom pozitivnom selekcijom izdvojeni su trsovi najboljih svojstava od kojih su uzeti pupovi za daljnje razmnožavanje.

Slijedom dobivenih rezultata i temeljem rješenja izdanog od strane Ministarstva poljoprivrede, ‘Kuljenača’ i ‘Mrkuša’ su 11. svibnja 2023. godine uvrštene na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze.

Ovo je, naglašavaju dalje, veliko priznanje za sve koji su sudjelovali u ovom projektu. "Ponajviše za preostale mljetske vinogradare i vinare i njihove pradjedove koji su ih sačuvali za buduće naraštaje, a Hrvatsku, sada i službeno, učinili bogatijom za još dvije autohtone sorte vinove loze", zaključuju. 


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Autohtone sorte Kuljenača Mrkuša Nacionalna lista Priznati kultivari Mljet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!