Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Grgić
  • 06.04.2015. 16:30

Kralj Chardonnaya hrvatskog porijekla!

Degustacija koja je pokrenula američko vinarstvo, a našeg čovjeka učinila kraljem!

  • 371
  • 46
  • 0

Miljenko Grgić, 91-godišnjak, rodom iz sela Desna u dolini Neretve, danas je vlasnik vinarije Grgich Hills koja se prostire na gotovo 400 hektara u dolini Napa na sjeveru Kalifornije te i dalje postiže odlične rezultate sa svojim vinima.

U tom mu najviše pomaže kćer Violet i nećak Ivo Jeramaz. Vinogradi Grgich Hills protežu se zapravo na pet pažljivo biranih vinograda i to na području Rutherforda, Calistoge, Carnerosa, Yountville i American Canyona.

Američka priča Miljenka Grgića

Njegov uspjeh krenuo je na vjerojatno najintrigantnijem kušanju vina, koje se održalo 1976. godine u Parizu. Steven Spurrier, danas savjetnik urednika u enološkom časopisu Decanter, organizirao je kušanje bijelih i crnih vina na slijepo. Radilo se o neoznačenim bocama četiri bijela Burgundca i šest kalifornijskih Chardonnaya te četiri Grand Cru crnjaka iz Bordeauxa i šest kalifornijskih Cabernet Sauvignona.

Ono što je učinilo navedeno kušanje poznatim su iznenađujući rezultati koje su objavili devet francuskih vrlo cijenjenih kušača: Kalifornija je porazila najbolja francuska vina.

S najviše osvojenih bodova među bijelim vinima, najboljim je proglašeno ono kalifornijskog vinara hrvatskih korijena Miljenka Grgića, Chardonnay Chateau Montelena iz 1973. godine.

Ovakav rezultat kušanja iznenadio je sve, pa i samog organizatora Stevena Spurriera, kalifornijske i nadasve francuske vinare, ali i javnost. Treba reći da su vina iz Kalifornije dotad bila relativno nepoznata i neafirmirana. Njihov brand, a tako i prodaja bili su daleko slabiji od slavnih vina iz Chateau Haut-Brion ili Chateau Mouton-Rothschild.

Degustacija koja je pokrenula američko vinarstvo

Da je Miljenko Grgić kralj Chardonnaya potvrđuje i godinu dana nakon Pariške degustacije kada pobjeđuje u Chicagu 1977. godine među 220 Chardonnaya. U Londonu, 1983. godine pobjeđuje i na međunarodnom natjecanju također sa Chardonnayom. Da i ostala vina odlično radi, dokaz je Grgićev Zinfandel koji je dvaput proglašen najboljim na svijetu, i to 1994. i 1998. godine.

Da kalifornijska vina dobro stare, pokazala su i prošle godine na 30. obljetnici Pariške degustacije gdje su čak prvih pet mjesta zauzeli Amerikanci sa minimalno 30 godina odležanim vinima. Za Miljenka Grgića, pariška degustacija bila je samo potvrda da Napa Valley može ravnopravno konkurirati najboljim francuskim vinima. Prema njegovim riječima stvorena je zdrava konkurencija i to je ono bitno.


Tagovi

Miljenko grgić Chardonnay Kalifornija Steven Spurrier Napa Francuska vina Zinfandel Konkurencija


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.