Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 04.12.2015. 12:35

Korištenje organskog otpada u proizvodnji vina

Predstavljen projekt o primjeni inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina.

  • 1.026
  • 52
  • 0

Druga znanstveno-stručna radionica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu projekta "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", održala se nedavno u Impact centru, u Zadru.

Organizatori su radionicu namijenili proizvođačima grožđa i vina, znanstvenoj zajednici, tijelima lokalne uprave, potrošačima, medijima, prehrambenim tehnolozima, agronomima, predstavnicima prehrambene industrije u regiji te predstavnicima i članovima lokalnih udruga vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo.

85% vrijednosti projekta sufinancira EU

Projekt se provodi od 2014. godine. Korisnik projekta je Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PBF), a partner projekta Agrolaguna d.d. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.227.980,00 kuna, od čega 85% vrijednosti projekta sufinancira EU, a ostalih 15% Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta kao nacionalni doprinos.

Predstavljanje projekta

Radionica u Impact centru započela je predstavljanjem projekta "Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina", a izlagala je Verica Dragović-Uzelac, voditeljica projekta, sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zatim su predavanja održali na temu Polifenolni spojevi grožđa, vina i komine - ekstrakcija primjenom mikrovalova Natka Ćurko, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb.

Rade Bobanović veliki uzor u eko proizvodnji

Senzorska analiza vina, Karin Kovačević Ganić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb. Nove tehnologije u ekstrakciji bioaktivnih tvari iz otpada prehrambene industrije, Sven Karlović, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb. Pregled dosadašnjih istraživanja na izolaciji fenola iz pokožice komine grožđa Danijela Bursać Kovačević, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb.

"Značajan dio projekta provodi se i u Zadru, u Centru za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, dislociranoj jedinici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prehrambeno-biotehnološki fakultet ima dugogodišnju suradnju sa Zadarskom županijom kroz provedbu različitih projekata i suradnji, a uz to, na području Zadarske županije nalazi se značajan broj odličnih vinara i vinogradara kojima je tematika projekta zanimljiva.

Vinar i maslinar Rade Bobanović je eko proizvođač koji ima značajne površine zasađene vinovom lozom, maslinama i smokvama, a pri prvom susretu i predstavljanju projekta pokazao je veliki interes za aktivnosti i istraživanja koja provodimo. Ovaj osebujni proizvođač osvojio nas je svojom energijom koju unosi u posao kojim se bavi. Ugostio je sve sudionike radionice, prezentirao svoja vina, maslinovo ulje te nas upoznao s načinima proizvodnje vina, ulja i suhih smokava, kao i načinom zbrinjavanja komine", rekla nam je Verica Dragović-Uzelac, voditeljica projekta.

Nove tehnologije ekstrakcije

Razvijanje i primjena konvencionalnih i novih tehnologija ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta visokim tlakom, mikrovalovima i superkritičnim CO2) i izolacija bioaktivnih spojeva iz organskog otpada proizvodnje vina te njihova potencijalna primjena kao sirovina ili poluproizvoda u daljnjoj preradi (za funkcionalnu hranu, farmaceutske/kozmetičke proizvode itd.) predstavljaju opći cilj projekta. Korištenjem ovih inovativnih metoda ekstrakcije dodatno se doprinosi smanjenju troškova uz istovremeno povećanje ekološke prihvatljivosti proizvodnje.

Inovativne tehnologije

Svrha projekta je razviti i optimirati postupke i metode izolacije bioaktivnih spojeva iz organskog otpada od proizvodnje vina, s krajnjim ciljem smanjenja štetnih utjecaja na okoliš, osnažiti znanstveno-istraživački kapacitet Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta nabavkom nove opreme, a kroz stečena nova znanja osigurati učinkovitiji transfer znanja iz znanstveno-istraživačkog sektora u gospodarstvo (mala i srednja poduzeća koja se bave proizvodnjom vina).

Relevantnost istraživačkog programa za gospodarstvo podrazumijeva da će razvijeni procesi obrade organskog otpada od proizvodnje vina stvoriti preduvjete za implementaciju znanja u gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom vina. Zatim, implementacijom ovog projekta stvorit će se baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije.

Inovativna rješenja zbrinjavanja otpada u proizvodnji vina

"Globalni trendovi zbrinjavanja otpada, posebice otpada prehrambene industrije, koji sadrži znatne količine biološki vrijednih spojeva, nameću potrebu za provođenjem istraživanja u svrhu stvaranja inovativnih rješenja iskorištavanja otpada. Stoga je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu projekta Primjena inovativnih tehnologija u izolaciji bioaktivnih spojeva iz organskog otpada u proizvodnji vina okupljena grupa istraživača pod mojim vodstvom s ciljem da se istraže mogućnosti iskorištavanja otpada proizvodnje vina. Za partnera na projektu odabrano je poduzeće Agrolaguna d.d. kao jedan od vodećih proizvođača vina u RH", kazala nam je Verica Dragović-Uzelac.

Odlaganje vinske komine

Proizvodnja vina u Republici Hrvatskoj predstavlja važan poljoprivredni sektor u sklopu kojeg je u 2013. godini proizvedeno oko 90.000 tona grožđa, odnosno 565.000 hL vina i 18.000 tona organskog otpada u obliku vinske komine. Nepropisno odlaganje vinske komine može predstavljati veliki rizik za okoliš pa stroge ekološke direktive EU nalažu da se otpad s više od 5% organskog ugljika zbrinjava na specifičan način na odlagalištima.

Zbrinjavanje otpada vinarima predstavlja veliki problem jer dodatno opterećuje ekonomsku bilancu proizvodnje. Rješenje ovog problema nalazi se u kvalitetnom korištenju otpada koje značajno povećava ekonomičnost proizvodnje, s jedne strane smanjenjem količine otpada, a s druge strane stvaranjem dodane vrijednosti na osnovi izolacije i komercijalizacije primjerice fenolnih spojeva iz pokožice i sjemenki te ulja iz sjemenki.

Komercijalizacija rezultata istraživanja

"Kroz nabavku opreme predviđene projektom povećat će se i znanstveno-istraživački kapacitet Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem dodatnog jačanja sprege između znanstvenog i poslovnog sektora kroz transfer tehnologije i komercijalizaciju rezultata istraživanja", istakla je Verica Dragović-Uzelac.

Iznimni značaj ovog projekta je u ozbiljnom pristupu obradi otpada koji zahtijeva primjenu različitih znanja i vještina, zbog čega su u provedbu projekta i uključeni znanstvenici s različitim ekspertizama kako bi se dobila sveobuhvatna slika o biološkom potencijalu predmeta istraživanja. Implementacijom ovog projekta stvorit će se baza za nastavak istraživanja i na drugim nusproizvodima prehrambene industrije kao što su otpad od proizvodnje maslinova ulja, jabuke, višnje, rajčice i sl.

Kroz buduće suradnje Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta sa srodnim institucijama te predstavnicima prehrambeno-prerađivačkog sektora u RH, regiji i EU osigurati će se održivost projekta s ciljem stvaranja baze istraživanja na kojoj će se temeljiti budući zajednički projekti.

Realizacijom ovog projekta nastavit će se suradnja Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i proizvođača vina, voća i povrća, mediteranskih kultura te prehrambene industrije. Ispunjavanjem ciljeva projekta generirati će se znanstveni i istraživački radovi, čiji rezultati bi trebali biti primjenjivi u industriji te koji bi se trebali generirati sukladno potrebama i interesima prehrambeno-prerađivačkog sektora, naglasila je Verica Dragović-Uzelac.


Fotoprilog


Tagovi

PBF Proizvođači grožđa Sufinanciranje Verica Dragović-Uzelac Organski otpad Inovativne tehnologije Izolacija bioaktivnih spojeva Proizvodnja vina Karin Kovačević Ganić Sven Karlović Natka Ćurko Rade Bobanović Zbrinjavanje komine Eko proiz


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!