Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioraznolikost
  • 28.08.2022. 18:00

Koridori za divljač, više biljnog pokrova, živice, šumarci - spas su za vinograde

Vinogradi ne postoje u izoliranom svijetu, oni su dio okoline i sastavnica krajolika. Njihovo zdravlje ovisi i o bioraznolikosti, a ne samo vinogradarskim praksama

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.679
  • 57
  • 0

U pojedinim dijelovima Europe već dolazi do restrikcija kada je riječ o potrošnji vode ili ih se barem najavljuje. Oborina je sve manje, ljetne temperature su sve više i dolaze nam vrlo rano. Sve ovo utjecaja ima i na vinogradarstvo pa se traže rješenja koja bi doprinijela njihovu zdravlju. 

Na nedavnoj konferenciji "Vinogradi i bioraznolikost" održanoj u Avignonu u svibnju 2022., koju je organizirala Birte Jantzen, novinarka i vinska blogerica, proizvođači su govorili o svojim vrlo različitim pristupima i potrebama, piše Decanter

Potrebna je šira slika

Vinogradi ne postoje u izoliranom svijetu, oni su dio okoline i sastavnica krajolika. Bioraznolikost, po mnogim mjerilima, više ovisi o stanju okolnih sela, zdravom tlu, voda i drugom, nego o bilo kojoj praksi u samim vinogradima, zaključak je s ove konferencije.  

Ruže su u vinogradu vrlo korisne 

Na raznolikost vrsta leptira i broj ptica ne utječe toliko prijelaz na ekološku poljoprivredu koliko osigurati vinovoj lozi da bude ispresijecana stablima za gniježđenje ili da su parcele okružene zdravom živicom i šumarcima. Kukci i šišmiši, na primjer, imaju mali radijus letenja te im pogoduju manje parcele, redovi i šume.

Šišmiši čuvaju vinograde od grožđanog moljca

Ekološki, biodinamički i regenerativni pristupi usredotočuju se na male detalje – zdravlje tla i vinogradarske prakse – ali gube iz vida širu sliku, unatoč njenoj kvantitativno mjerljivoj i neposrednoj važnosti, istaknuto je na skupu. 

Praktična rješenja 

Bioraznolikost je izuzetno korisna, jer mnoge vrste obavljaju ono što je poznato kao "usluge ekosustava". Jednostavnim postojanjem i živim svijetom oko vinove loze, povećan broj biljaka, insekata, ptica i malih sisavaca može olakšati živote proizvođača borbom protiv bolesti, snižavanjem razine štetnih insekata, zadržavanjem vode i smanjenjem erozije tla.

Manji redovi vinove loze  okruženi šumama pogoduju bioraznolikosti (Foto: V. Stapić)

Proizvođači su raspravljali o mnogim praktičnim rješenjima, kao što su koridori za divlje životinje, povećanje biljnog pokrova, sadnja živica, polikulturna poljoprivreda te ekološko i biodinamičko vinogradarstvo za poticanje zdravih tala. 

Jedan od rješenja je i tzv. Selection Massale, francuski izraz za praksu ponovnog sađenja novih vinograda reznicama vrlo starih loza s istog ili obližnjeg imanja. Ovaj se način uzgoja znatno smanjio od porasta klonske selekcije 1980-ih. 

Slabost je čovjek

No, zaključeno je da su spomenute metode naišle na problem u primjeni, a kao razlog se navodi nedostatak komunikacije i informacija te podrške za proširenje pojedinačnih inicijativa u značajnije i sveobuhvatnije promjene. 

Jedan od sudionika je komentirao da postoje dokazi na temelju uspjeha različitih inicijativa za bioraznolikost te da je moguće kombinirati ekološko zemljište i bioraznolikost s komercijalnom poljoprivredom. 


Tagovi

Birte Jantzen Bioraznolikost Vinograd Koridor za divljač Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]