Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 28.04.2015. 18:00

Kinezi pretekli Francuze po površini vinograda!

Francuska je i dalje prva u proizvodnji vina, ali Kinezi ozbiljno prete! Kina je pretekla Francusku po broju vinogradarskih površina!

Foto: depositphotos,com
  • 242
  • 8
  • 0

Većina ljudi koji piju vino, konzumiraju ga umereno, a kultura vina odavno je postala tradicija evropskog predela, društva i ishrane. Sektor vina je na jedinstvenom evropskom tržištu poljoprivredno - prehrambenih proizvoda jedan od najrenomiranijih sektora, a vinogradarstvo i proizvodnja vina značajne grane poljoprivredne proizvodnje u EU.

Oko 3,3 miliona ha poljoprivrednog zemljišta je pod vinogradima , 4% ukupne vrednosti poljoprivrede čini proizvodnja vina, 165 miliona hektolitara iznosi godišnja proizvodnja vina, a 21% svetskog izvoza vina čini EU izvoz.

Španija i Kina vode po količini zemljišta pod vinogradima

Na globalnom nivou proizvodnja vina pala je za 4% u odnosu na prethodnu godinu i iznosila je 279 miliona hektolitara.

Prema najnovijim međunarodnim svetskim statistikama, prošle godine (2014.), najviše vina popili su Amerikanci. Podaci kažu da su Amerikanci lane popili 30,7 miliona hektolitara vina i pretekli su čak i Francuze koji su konzumirali 27,9 miliona hektolitara. Ono što je izazvalo najviše pažnje je ipak činjenica da su Francuze pretekli i Kinezi i to po broju vinogradarskih površina.

Kinezi su prema navodima svetskih medija, prošle godine investirali strahovito puno u razvoj vinarstva pa sada prema najnovijim podacima imaju 800 hiljada hektara pod vinogradima, čime su pretekli Francuze za nijansu i potisnuli ih na treće mesto. Na prvom mestu je i dalje Španija u kojoj se nalazi 1,02 miliona hektara vinograda.

Francuska i dalje prva u proizvodnji vina

Najveći svetski uvoznici vina su Nemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Nezavisno o tome koliko je površina pod vinovom lozom, kineska proizvodnja vina i dalje zaostaje za najvećim proizvođačima, Francuskom, koja s proizvodnjom od 46,7 miliona hektolitara i dalje drži prvo mesto, te Italijom i Španijom. Kinezi su za sada na osmom mestu sa proizvedenih 11 miliona hektolitara, ali od njih sledećih godina možemo očekivati značajan pomak u proizvodnji, sudeći po trudu koji je uložen u podizanje tolike količine vinograda.

Višegodišnji je to posao koji će se itekako isplatiti, tvrde poznavaoci, a Kinezi ovaj poziv shvataju zaista ozbiljno te su poveli pravu svetsku vinsku trku.

Hoćemo li u nadolazećim godinama inače idiličnu sliku francuskog pejzaža poznatog po vinskim podrumima i brežuljcima zameniti kineskim? Ipak su u Kini pronađeni i dokazi o vinovoj lozi, koji datiraju još iz drugog i prvog milenijuma pre Hrista, a kako istorija piše priče, izgleda da nas čeka jedna epska.

Foto: depositphotos,com; Batareykin


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Zemljište Ulaganja Vinova loza Italija Francuska SAD Razvoj vinarstva Kineska proizvodnja vina Poljoprivredno zemljište Vinogradi Kultura vina Vinska trka


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P