Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepeljasti grožđani moljac
  • 25.06.2018. 10:00

Kako suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Pepeljasti grožđani moljac je insekt koji, prema mišljenju stručnjaka, može da načini ozbiljne štete na vinogradima. Ova štetočina godišnje ima tri generacije, a najveću štetu prave njihove gusenice.

Foto: Flickr / Ben Sale
  • 3.408
  • 115
  • 0

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) je leptir je svetlosivog tela, dužine 5-6 milimetara. Njegova prednja krila su pepeljastosiva, sa svetlijim i tamnijim šarama, dok su zadnja svetlosiva. Štetne su samo njihove gusenice, koje mogu da dostignu dužinu do jednog centimetra. U početku su žute, a kasnije postaju zelenkastožute. Na telu gusenice se nalaze bradavice iz kojih izrastaju dlake. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Zoran Panajotovićpepeljasti grožđani moljac zajedno sa žutim grožđanim moljcem, kako im i sam naziv kaže, napada grožđe u našim vinogradima. On prezimljava u obliku lutke, a godišnje ima tri generacije.

Prva geneacija pepeljastog grožđanog moljca javlje se pre cvetanja loze

Leptiri prolećne generacije ovog insekta pojavljuju pre cvetanja vinove loze. Gusenice se najpre uvlače u cvetove i izjedaju ih. Nakon cvetanja larve prave gnezda obavijajući bobice grožđe kojima se hrane. "Paučina" u grozdovima je prvi jasan znak prisustva pepeljastog grožđanog moljca, pa se često događa da čitavi delovi grozda budu uništeni. Za 3-4 sedmice gusenice narastu u dužinu do 11 milimetara, pa tokom juna i jula stvaraju svilaste bele čaurice u raznim zaklonima iz kojih se kasnije pretvaraju u leptire letnje generacije. Ženke potom polažu jaja, naročito na bobice grozda, a gusenice žive u njima i dok ne izrastu, a potom ih uništavaju i onda se ponovo učaure i daju leptire jesenje generacije.

Pri vlažnom vremenu može doći do totalne štete

Treća generacija moljca javlja se krajem avgusta ili početkom septembra. Ženke tada svoja jaja polažu na poluzrele bobice grožđa. Ukoliko je procenat vlage manji od 40%, a temperatura viša od 27ºC, jaja ove štetočine se suše. Načete ili potpuno izjedene bobice se, pri suvom vremenu, takođe suše, pa šteta nije velika. Međutim, ukoliko je vreme vlažno, oštećena zrna trule i napada ih siva trulež, Botrytis cinerea, tako da celi rod za kratko vreme, može biti uništen.

Zaštitite grozdove od sive truleži

Čime suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Pri suzbijanju pepeljastog grožđanog moljca treba preduzeti sledeće mere:

  • gusenice ove štetočine mogu se suzbijati različitim insekticidima kao što su na primer: Avaunt 15 SC, Lannate 90, Nurelle D, Vantex 60 CS. Pri tome je, napominu stručnjaci, veoma bitno da se prati let leptira i polaganje jaja, kako bi se što preciznije odredili termini tretiranja. Za uspeh je najvažnije da se glavno suzbijanje gusenica obavi u proleće, jer je cilj da se suzbije prva generaciju moljaca (pre cvetanja) da bi bila smanjena opasnost od napada druge (opasnije) generacije.
  • Agrotehničke mere se preduzimaju radi poboljšanja strujanja vazduha u vinogradima.
  • Korišćenje feromonskih klopki za praćenje leta mužjaka (4-8 dana), a nakon najvećeg ulova. treba obaviti zaštitu vinove loze insekticidima.

Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Pepeljasti grožđani moljac Lobesia botrana Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita bilja Zoran Panajotović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.