Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinogradarke i vinarke
  • 10.03.2022. 12:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kako su odvažne i stručne žene srušile predrasudu da je vinski svijet - muški?

Vinogradarstvo i vinarstvo je i ženski poziv koji traži podršku i razumijevanje obitelji, čulo se na okruglom stolu "Žene u vinogradarsko-vinarskoj struci".

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
  • 1.225
  • 118
  • 1

Okrugli stol "Žene u vinogradarsko-vinarskoj struci" na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a koji je održan povodom Međunarodnog dana žena u sklopu projekta "Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze", okupio je niz dobro poznatih, ali i neka nova lica koja su svojim djelovanjem obogatila hrvatsku vinsku scenu.

Marija Mrgudić iz vinarije Bura-Mrgudić, koja se u raspravu uključila online s Pelješca, kaže da nikada nije bilo upitno hoće li nastaviti obiteljsku vinarsku tradiciju, kao i njezina baka i mama, koje su rano ostale udovice. Ipak, dodala je, trebalo se dokazati u muškom vinskom svijetu, u kojem se žene prije 30-ak godina nisu doživljavale ozbiljno jer se radi o zahtjevnom i mukotrpnom poslu, bilo to u vinogradu ili vinskom podrumu. 

Mrgudić: Vinarstvo je način života, a ne ganjanje karijere

Prema njezinim riječima, vinogradarstvo i vinarstvo, bilo da ste enologinja, sommelierka ili podrumarka, je prije svega stil i način života, jer to nije uredski posao i ganjanje karijere od osam do 16 sati.

"Nema kod nas klasičnog radnog vremena, što znači i da obitelj trpi, pa je nužna njihova podrška i razumijevanje, jer se berba odvija 24 sata, a puno se radi popodne i vikendima. Osim toga, često se treba putovati na promocije i sajmove, što je sve 'draž' ovoga zahtjevnog, ali i posebnog posla", nabraja Mrgudić, koja ističe da su žene u vinskoj struci, samo u dvije, najviše tri generacije, došle od seljanki do poduzetnica, što drži velikim korakom.

Kako se čulo, Marija Mrgudić je stup ženskog vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj, koja je utrla put svim drugim ženama u veliki vinski svijet, pa su tako glavne enologinje u tri najveće vinarije u Slavoniji i Baranji, Belju, Kutjevu i Orahovici - žene. 

No, samo deset posto je sommelierki u Hrvatskoj što je novi izazov i prilika, kaže sommelierka i direktorica Pupitresa Jelena Šimić Kovačević.  

Enologinja vinarije Kutjevo Zrinka Vinković Jergović, napomenula je da iza svakog uspješnog muškarca, stoje dvije žene, jedna na poslu, a druga kod kuće. Dodala je da ni ona nije bila odmah u Kutjevu gdje radi osam godina, "na prvu", prihvaćena od enologa s bogatim radnim i životnim iskustvom, iako jednu trećinu tvrtke, koje rade i na odgovornim poslovima, čine žene.  

Radi se o velikoj vinariji koja godišnje proizvodi pet do šest milijuna litara vina, plus velike površine pod vinogradima, te su velika i zahtjevna očekivanja, ne samo pred enolozima, već i drugim zaposlenima, jer "dug je i zahtjevan put vina od vinograda do tržišta, a posebno nagrađivanih".

U velikim vinarijama se rano baca u "vatru", ali i čuvaju leđa      

Voditeljica vinograda vinarije Feravino iz Ferinčanaca (novo ime je Enosofija, op.a.) Lucija Kovačević, kaže da je nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu, zahvaljujući stipendiji Miljenka Grgića jednu berbu grožđa odradila u SAD-u, te se preko javnog natječaja zaposlila u Feravinu.

"Tamo su me dočekale tri žene, od glavne enologinje, podrumarke do vinogradarke, ali sam se prije svega jer sam imala samo 25 godina i dolazila iz Zagreba, morala dokazati radom, te stručnošću zadobiti njihovo povjerenje", prisjeća se. Splet različitih okolnosti, kaže, doveo je do toga da je vrlo brzo gurnuta u "vatru" jer su kolegice, iz raznih razloga, napustile tvrtku, a oni ostali na pragu nove berbe grožđa na 150 ha, gdje godišnje dobiju 850.000 litara vina. "No, moram istaknuti da smo imali i podršku uprave tvrtke", ističe Kovačević.

Agronomkinja Katarina Peršurić je suvlasnica i direktorica vinarije Misal, najvećeg proizvođača pjenušaca u Istri, koju vodi zajedno sa sestrom Anom od 2014. godine. Ona ističe da se mlada žena mora dokazati u muškom vinskom okruženju, ali i izboriti za "pravo glasa".

"Naš otac Đordano Peršurić, prvo je počeo raditi pjenušce od autohtone malvazije iz znanstvenih pobuda, a trebalo je preživjeti kad su nam na Zavodu za vinogadarstvo i vinarstvo, govorili da je naše macerirano i odležano vino - oksidiralo", otkrila je što su prošli. No, vremena su se promijenila i danas na Vinistri imaju kategoriju odležanih malvazija, a njihovi pjenušci dobivaju prestižne nagrade u svijetu.

Vlasnica obrta za savjetovanje i analizu "Enolog" Mare Miošić Greblički je u poduzetničke vode u Zagorju došla nakon tri i pol godine u vinariji Agrolaguna iz Poreča, te kaže da su za to vrijeme napravili osam milijuna litara vina odnosno da je dobro "ispekla zanat". Ona drži da je značajna razlika raditi u velikim vinarijama, gdje vam, kaže, uvijek netko čuva leđa te malog poduzetništva, gdje ste osuđeni da sve morate raditi sami, od ideje do etiketa i prezentacija, kako sami znate i umijete.      


Tagovi

Vinogradarke i vinarke Okrugli stol Dan žena Marija Mrgudić Jelena Šimić Kovačević Zrinka Vinković Jergović Lucija Kovačević Katarina Peršurić Mare Miošić Greblički


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]