Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivične bolesti
  • 07.05.2023. 10:30

Kako se riješiti crne pjegavosti vinove loze?

Za razliku od plamenjače, Phomopsis viticola se širi ranije, a prezimljava u napadnutoj lozi.

Foto: Wikimediacommons/Bobysolo
  • 2.374
  • 117
  • 0

Simptomi crne pegavosti vinove loze (Phomopsis viticola) se razvijaju na mladicama, rozgvama i vrlo rijetko na lišću. Rano u proljeće na mladicama uočavaju se pjege (poput širih crtica) tamnoljubičaste boje. One su ovalnog oblika i zašiljenih krajeva. Spajanjem pjega nastaju prstenovi oko mladice, tkivo se često raspuca.

Na odrvenjelim rozgvama tijekom zime dolazi do "izbjeljivanja" vanjskog dijela kore, a do proljeća na njoj se pojavljuju crne točkice - plodišta sa sporama. Spore raznose vjetar i kiša. Na zaraženim rozgvama lisni pupoljci se ne otvaraju istovremeno, a neki uopće ne prolistaju, što utječe na prinos.

Ima li rješenja?

Suzbijanje nije jednostavno, a uspjeh se postiže zaštitom tijekom više godina

Prilikom rezidbe, koliko je to moguće, treba odstraniti zaražene rozgve. Nakon rezidbe treba ih iznijeti iz nasada jer predstavljaju vrlo važan izvor zaraze. Ne treba pretjerivati s gnojidbom, posebno ne s dušikom, jer to povećava osjetljivost. Sve sorte nisu jednako osjetljive. Takve stolne sorte su naprimjer kardinal, kraljica vinograda, afus-ali, a od vinskih sorata su primjerice malvazija, frankovka, žilavka. Nužno je da se sadi zdrav sadni materijal.

Crne točkice - plodišta sa sporama

Kada smo iscrpili sve spomenute mogućnosti, preostala je primjena fungicida. U nasadima u kojima postoji zaraza neophodno je obaviti zimsko prskanje s jednim od fungicida na osnovi bakra. To prskanje treba obaviti neposredno pred kretanje vegetacije, te jedno po izbijeljenoj kori. Nakon toga preporučuju se još dva prskanja i to u stadiju B do C (vunasti - zeleni pupoljak), te drugo prskanje u stadiju D do E (pojava listića - razvijeni listovi) i još jedan tretman sve do cvjetanja loze.

Dostupni fungicidi?

Kako je teško u vinogradu naći točno određeni stadij, za zaštitu se odlučuje onda kada je određeni stadij najzastupljeniji.

Od fungicida, za suzbijanje crne pjegavosti u vegetaciji, dozvoljene potražite u FIS bazi


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Fomopsis Simptomi Fungicidi Crna pjegavost Zaštita


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]