Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nus proizvod
  • 14.08.2022. 13:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Kako proizvesti ulje sjemenki grožđa?

Tijekom procesa proizvodnje odvajaju se sjemenke grožđa od ostatka komine koji se u kontroliranim uvjetima suše na potrebni postotak vlage. Zatim se prešaju hladnim postupkom.

Foto: Depositphotos/joannawnuk
  • 2.226
  • 107
  • 0

Kao nus produkt proizvodnje vina u tvrtki Kutjevo d..d. nastaju ulja sjemenki grožđa.

"Htjeli smo prošiti naš asortiman i iskoristiti nus proizvode što su nama komina i sjemenka. Prilikom toga smo došli do spoznaje da nam je dobro koristiti sjemenku grožđa za kasniji proizvod - ulje", kaže enologinja Zrinka Vinković Jergović

U njoj se, napominju, nalaze vrlo cijenjeni biljni flavonoidi: Resveratrol - najjači antioksidans pronađen u prirodi čije je djelovanje jače 1.000 posto od ostalih poznatih i Kvercetin najzastupljeniji flavonoid u prehrani te antocijanidini i proantocijanidini. 

Proizvode ulja sjemenki crnih sorti grožđa: pinot crni, cabernet sauvignon, cabernet franc s položaja Koria, Vinkomir i Hrnjavac te sorte graševina s pomno biranih mikrolokacija ovog vinogorja.  

Ono je zlatno žute boje karakterističnog mirisa grožđa, obiluje vitaminima i mineralima, sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline koje, kažu, pogodno djeluju kao zaštita krvožilnog sustava i pospješuju obnavljanja stanica kože. 

Tijekom procesa proizvodnje odvajaju se sjemenke grožđa od ostatka komine koji se u kontroliranim uvjetima suše na potrebni postotak vlage. Zatim se prešaju hladnim postupkom. Nakon izdvajanja ulja kao nus proizvod nastaje pogača koja je bogata proteinima, vlaknima i polifenolima. Njenim mljevenjem dobiva se tzv grožđano brašno koje se može upotrebljavati kao dodatak pekarskim proizvodima. 

Za kvalitetu ulja, napominju, vrlo je bitna kvaliteta sirovine, temperatura prešanja kako bi se održala nutritivna vrijednost proizvoda. Prije samog punjenja odvija se proces prirodnog taloženja ulja, zatim se vrši organoleptička kontrola kako bi se uvrdilo da je ulje zadovoljavajućih karakteristika. 

Potrebno ga je čuvati zaštićeno od utjecaja svjetla, na suhom i hladnom mjestu. Idealno je za juhe, dressinge za saltu, marinadu i umake za tjesteninu, a jelima, zaključuju, daje raskošan voćni okus. 


Tagovi

Ulje sjemenki grožđa Nus proizvod Hladno prešanje Sjemenke grožđa Komina


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner