Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita okoliša
  • 11.03.2023. 16:30

Kako iskoristiti otpad i otpadne vode vinarije?

Oko 20 posto količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.

Foto: Depositphotos/temis1964
  • 1.713
  • 91
  • 0

S rastom svijesti i zakonskih zahtjeva za održavanje i unaprjeđenje stanja okoliša pitanje adekvatnog tretmana otpada iz vinarija postaje sve važnije i regulatorno i financijsko pitanje.

Proizvodnja vina, kao i druge proizvodnje u prehrambenoj industriji, vezana je stvaranjem određenih količina čvrstog i tekućeg otpada, odnosno otpadnih voda, navoda Alen Predić iz PSSRS, dodavši da 20 posto količine grožđa, koja stigne u vinariju, završi kao čvrsti otpad.

Iskoristiv otpad

"Sav čvrsti otpad u proizvodnji vina ne mora uvijek biti otpad u pravom smislu te riječi i on se može podijeliti na onaj koji je nastao preradom grožđa i proizvodnjom vina i druge vrste otpada", kaže savjetodavac, pojasnivši da u prvi spada peteljkovina, sjemenke, komina i drugo, tzv. biološki otpad. Ostale vrste, kako navodi, treba odlagati na propisan način, a njegovo odvoženje iz vinarija se ugovara s komunalnim poduzećima.

Sjemenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja, pokožica crnog grožđa za izdvajanje vrijednih supstanci kao što su rezervatrol i flavonoidi kao antioksidansi.

 Sjemenke se mogu koristiti za proizvodnju ulja (Foto: Tomislav Milas)

"Pokožica i talozi se mogu koristiti za izdvajanje vinske kiseline, komina za proizvodnju rakije, peteljkovina i ocijeđena komina za kompostiranje i korištenje organskog gnojiva", daje neke od primjera.  

Kako proizvesti ulje sjemenki grožđa?

U vinarijama treba razdvojiti procesne otpadne vode, kojih je znatno više od sanitarnih. U prve spada ona koja je korištena za pranje i čišćenje vinarijskih površina i opreme jer sadrži određene količine kemijskih sredstava. Budući da su vinarije znatno udaljene od komunalne kanalizacijske mreže sanitarne se najčešće odvode u adekvatno projektirane septičke jame.

"Vinarije koje proizvode obična vina, preradom grožđa, stvaraju veće količine teških otpadnih voda s velikim količinama materijala u suspenziji", ističe Predić. 

Tri faze obrade

Otpadne vode iz vinarije trebaju proći tri faze obrade: 

  • Mehanička, koja se vrši sustavima sita (filtera) ili taloženjima, koja ima za cilj smanjenje količine čvrstih dijelova u otpadnim vodama.
  • Biološki tretmani trebaju dovesti do mikrobiološke razgradnje organskih tvari do njihovih prihvatljivih nivoa.
  • Kemijskim tretmanima je potrebno osigurati odgovarajuću pH vrijednost (pH 6-7) i neke druge korekcije njenog sastava. 
Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda (Foto: Vedran Stapić)

Obrađene vode mogu se koristiti kao voda za navodnjavanje vinograda za što se koriste depoi za njihovo odlaganje. Mnoge vinarije u depoe usmjeravaju i površinske vode prikupljene s krova vinarije i betonskih ili asfaltnih površina.

"Možda je najveći problem s procesnim otpadnim vodama iz vinarije koje sadrže visoki udjel čestica u suspenziji koje se sporo talože i mogu dovesti do stvaranja znatnih količina taloga ili začepljenja na opremi za obradu vode i u eventualnim spremnicima za njihovo odlaganje", dodaje Predić napomenuvši da su to razlozi za relativno česta rješenja deponiranja otpadnih voda u lagune (umjetne bare), u kojima se taloženje i druge transformacije otpadnih voda do potrebnog stupnja pročišćenosti odvijaju u usvjetima približno prirodnim.


Tagovi

Otpad Vinarije Otpadne vode Alen Predić Savjetodavna služba Biootpad Iskorištavanje otpada Navodnjavanje vinograda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]