Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 02.05.2022. 10:35

Kada broj moljaca u feromonskim kućicama premaši 70 - vrijeme je za tretiranje vinograda

O štetama od moljaca, praćenju leta leptira i zaštiti vinograda, ekipa Poljoprivredne televizije razgovarala je sa stručnjakom Zdravkom Ragužom.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.352
  • 118
  • 0

U narednih mjesec dana vrlo je važno obratiti pažnju na pojavu grinja i moljaca u vinogradima. "Moljci se javljaju gotovo svake godine i mogu prouzročiti velike štete", upozorio je za Poljoprivrednu televiziju voditelj vinogradarske proizvodnje Kutjeva d.d., Zdravko Raguž.

Kako kaže, to su štetnici koji imaju dvije do tri generacije godišnje, a štetu prave direktno na grožđu. "Prve štete rade na malim bobicama kada su one 2 do 3 mm veličine, a druga i treća generacija kada je bobica 5, 6 ili 7 mm i to izgrizanjem uslijed čega može doći do zaraze botritisom", napomenuo je.

Odrasli oblik odnosno leptir pojavljuje se oko 20. svibnja, a Raguž otkriva da oni rade praćenje pomoću feromona. "Kućica se sastoji od plastike, na dnu je ljepljiva ploča na koju se hvataju leptiri ,a najbitnija je ampulica koja ima miris i privlači mužjake", pojasnio je dodavši da je prilikom postavljana bitno rukom ne hvatati ampulice s feromonom.

"On ima svoj vijek trajanja. Ne možete ga postaviti na početku travnja jer će za određeni broj dana ampulica prestati lučiti miris", upozorio je. Savjetuje da se na dva hektara postave dvije kućice i to jedna za pepeljastog, a druga za žutog grožđanog moljca jer ne može isti feromon privlačiti obje vrste štetnika.

Raguž kaže kako oni svaki ili svaki drugi dan prate broj ulovljenih leptira dok feromone za drugu generaciju postavljaju krajem lipnja i početkom srpnja. "Kada broj ulovljenih pređe 70 vrijeme je zaštitu vinograda. Nju obavljaju skupa sa zaštitom od pepelnice i peronospore", pojasnio je.

Za uspješnu zaštitu ponekad je potrebno samo jedno tretiranje i to prve ili druge generacije, no uobičajeno je provođenje dva ili tri tretmana tijekom vegetacije. Najvažnije od svega je pratiti pojavu štetnika kako bi se moglo pravovremeno reagirati i smanjiti njihov učinak.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Feromoni Moljci Zaštita Kutjevo d.d. Zdravko Raguž


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]