Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vincelovo u Kutjevu
  • 23.01.2018. 13:30

Josip Vitez: Prošla vinogradarska godina je bila izuzetno dobra!

Na početku prošle vinogradarske godine nije se čilo da će godina biti dobra. Sve se ipak na kraju dobro završilo i vina koja smo dobili ovom berbom su natprosječne kvalitete, rekao je Josip Vitez, direktor vinogradarske proizvodnje Kutjeva d.d.

Foto: Youtube/shootscreen
  • 663
  • 36
  • 0

Vinogradari diljem Hrvatske protekli vikend proslavili su blagdan svetog Vinka. Na brojnim lokacijama u Požeško-slavonskoj županiji, uz dobro vino i tradicionalne specijalitete nije nedostajalo ni tamburaške glazbe i zabave.

No, kao uvod u ovaj vinogradarski dan, u suradnji s udrugom Kutjevački vinari, Turistička zajednica Grada Kutjeva organizirala je "Noć otvorenih podruma" koja je svim ljubiteljima dobre kapljice omogućila obilazak najatraktivnijih vinarija.

Mogućnosti i za vinski i za kulturni turizam

"Ovo je pilot projekt, treba vremena da zaživi u potpunosti i naravno da će svake godine biti sve bolje. Kutjevo treba imati takve manifestacije koje privlače ljude na neki način jer u ovom kraju, bogatom tradicijom, žive jako vrijedni ljudi. Imamo velike mogućnosti, ne samo za vinski turizam nego i kulturni turizam. Iz tog razloga smatram da Kutjevo treba postati top turistička destinacija" rekao je Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutjeva.

Kutjevački vinari, ali i posjetitelji, nadaju se da će Noć otvorenih podruma prerasti u dugu tradiciju.

Smatram da Kutjevo treba postati top turistička destinacija" rekao je Ivica Ribičić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutjeva.

"U svakom slučaju, ovakva manifestacija je potrebna Kutjevačkom vinogorju i Kutjevu, zbog toga što ovako prezentiramo berbu 2017. Ljudi imaju priliku kušati vino na licu mjesta i to je pravi način nekakvog vinskog turizma. Uz to, imaju priliku se upoznati s vinarima i njihovim podrumima. Nadamo se da će ovo postati tradicija" rekao je Ivica Perak, kutjevački vinar i vinogradar.

Ovogodišnja topla zima nije dobra za vinovu lozu

Početak vinogradarskih radova, Vincelovom su obilježili profesori i studenti Veleučilišta u Požegi.

"Unazad nekoliko godina posebno obilježavamo blagdan Svetog Vinka, ne samo sa studentima već i sa svim ljudima s kojima imamo dobru suradnju. Nadamo se da će i sama godina za grožđe biti bolja i po urodu bogatija od prošle. Bilo je vremenskih nepogoda u samim počecima, nadamo se da ćemo ove godina imati više sreće. Zbog toga je posveta trsova i proslava blagdana Svetog Vinka bitna", rekao je dr. sc. Dinko Zima, dekan Veleučilišta u Požegi.

Prema riječima pročelnika Poljoprivrednog odjela, ovogodišnja topla zima nije povoljna za vinovu lozu.

"Uslijed takvih temperatura može se desiti da krene vegetacija, štetnici će prezimiti i neće biti pozitivnih efekata niskih temperatura koje uništavaju štetnike. Još nije kritično, ali ako se ovako visoke temperature nastave, doći će do ranijeg otvaranja pupova. Sjećamo se prošle godine kada smo imali situaciju gdje su niske temperature uništile te mladice koje su krenule u vegetaciju", rekao je mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi.

Vrhunska vina treba proslaviti Vincelovom i Martinjem

Svečanost u Podgorju počela je zimskim orezivanjem sorte cabernet sauvignon, a da do elementarnih nepogoda ne bi došlo te da grozdovi budu veliki i kvalitetni, svećenik Tomo Mrnjec iz Vetova blagoslovio je vinograde. U veseloj atmosferi, uživali su brojni gosti, predstavnici partnerskih institucija, ne samo iz Požeško-slavonske nego i iz drugih županija.

"Došli smo do stupnja razvoja kada imamo puno dobrih vinara i vinarija. Nema više stolnih vina koja smo prodavali u bescjenje. Sada imamo vrhunska vina i to treba proslaviti Vincelovom i Martinjem. Mogu sa zadovoljstvom reći da je Veleučilište u Požegi zaista preraslo u jednu respektabilnu znanstveno-obrazovnu instituciju", rekao je prof. dr. sc. Vlado Guberac rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Josip Vitez: Vina iz 2017. su natprosječne kvalitete

Na vinogradarskom položaju Vinkomir pokraj stare klijeti, Vincelovo je obilježilo i Kutjevo d.d.

"Simbolički, uz rezidbu vinove loze, nazdravljamo svemu onome što je bilo i što ćemo napraviti u ovoj godini. To je jedna lijepa tradicija uz koju se naši poslovni partneri vrlo rado odazivaju na proslavu. 2017. je bila jedna izuzetno dobra vinogradarska godina, iako se na početku tako i nije činilo. Sve se ipak na kraju dobro završilo i vina koja smo dobili ovom berbom su natprosječne kvalitete", rekao je Josip Vitez, direktor vinogradarske proizvodnje Kutjeva d.d.

Natprosječne kvalitete je i slavonsko srce te zabava koju kiša nije uspjela pokvariti. Uz pečenog vola, tamburaše i naravno kvalitetnu kapljicu, na Vinkomiru su uživali brojni posjetitelji.

"Naši vinari i vinogradari slave svog nebeskog zaštitnika i svaki od njih ima svoj određeni program. To je vrlo bitna tradicija za naš kraj. Ova manifestacija tvrtke Kutjevo d.d. jedna je od najkvalitetnijih proslava Vincelova u Hrvatskoj", zaključio je Josip Budimir, gradonačelnik Kutjeva.

Foto: Youtube/shootscreen


Tagovi

Vincelovo u Kutjevo Josip Vitez Vinkomir Vincelovo Vlado Guberac Josip Mesić Dinko Zima


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]