Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 25.09.2020. 12:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Ivan Grgić: Omjer sladora i kiseline u graševini je idealan

Djelatnici Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker ovih dana vrijedno beru brojne sorte na 45 hektara vlastitih vinograda i oko 70 u kooperaciji.      

Foto: YouTube / Print Screen
  • 730
  • 86
  • 0

Berbe grožđa vrhunac su vinogradarske sezone kada se plodovi rada na zemlji, prenose u podrum gdje dolaze drugačija majstorska djela na vidjelo.

Djelatnici Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker ovih dana vrijedno beru brojne sorte na 45 hektara vlastitih vinograda i oko 70 u kooperaciji.        

"Beremo graševinu od našeg kooperanta i zadovoljni smo prvenstveno s kvalitetom jer urod je relativno mal, oko sedam tona po hektaru, a omjer sladora i kiseline je, možemo reći, idealan“, rekao je Ivan Grgić, direktor Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker.

S njim se složila i kooperantica Marija Lukić. "Odlične je kvalitete jer grozdovi nisu ostali suhi. Postigli smo sklad kiselina i sladora u grožđu. Očekujemo da su sladori oko 90 Oechsle-a i kiseline nešto manje od sedam promila“.

Isključivo ručna berba

Sedam tona po hektaru je prosječan, ali i poželjan urod jer ako je količina prevelika, grožđe gubi na kvaliteti.

"Uvijek smo tu negdje oko sedam do osam tona po hektaru, a to je ujedno i zahtjev našeg otkupljivača. Kvaliteta i velika količina vam u grožđu baš ne idu zajedno. To je ono što se priželjkujemo, da čokot ne bude opterećen“, pojasnila je Marija.

Naši sugovornici zadovoljni su količinom graševine, ali kod ranijih sorti grožđa nije takav slučaj.  "U ključnom trenutku kada je bila cvatnja imali smo kišu, tako da je pinot sivi, primjerice, podbacio količinski. Četiri tone po hektaru je uistinu skroman urod, ali vjerujem da će biti vrhunska kvaliteta“, optimističan je Grgić.

Pandemiji usprkos 'niknuo' novi vinograd Vlade Krauthakera

Djelatnici Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker preferiraju isključivo ručnu berbu.

"Njom sačuvate bobicu do podruma da ne dođe do oksidacije u vinogradu, dok primjerice stroj odbije bobicu s trsa peteljke. Čim je ona i na maloj površini otkinuta već imate oksidaciju, što želite izbjeći. Želite ju u kontroliranim uvjetima, a ne u vinogradu“, objašnjava Ivan.

S pronalaskom radnika nikakav problem

Nakon vinograda posjetili smo prostor za preradu grožđa u podrumu Krauthaker.

"Ispred nas je pneumatska preša za prešanje grožđa. Ovo što vidite da curi to je mošt. Grožđe prvo ide iz prikolice iz gajbi, u pumpu - takozvanu muljaču i onda putem cijevi u prešu. Nakon što se ispreša, otprilike proces traje sat i pol do dva, mošt ide putem ovih crijeva u tankove na flotaciju ili na taloženje. Nakon toga ide na pretok i fermentaciju, koja traje 15-ak dana, ovisi o sorti“, pojasnio nam je.

Često se u medijima moglo čuti kako poljoprivrednici imaju problem s pronalaskom sezonske radne snage, ali ove godine to nije slučaj. "Vjerojatno je to zahvaljujući ovoj koroni, jer dosta ljudi je nažalost izgubilo posao pa su primorani doći, za razliku od prošle godine kad smo imali velikih problema“, otkriva Grgić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ove godine objavila je javni poziv za provedbu mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina što je nekim vinarima malo pomoglo u ovogodišnjoj teškoj situaciji.

"Išli smo na mjeru za destilaciju vina i predali oko 96 tisuća litara. Cijena je bila ovisna o postotku alkohola, a kretala se od sedam do sedam i pol kuna. Riješili smo se količina koje su nam malo predstavljale i teret u podrumu, ali po toj cijeni ste definitivno u gubitku na svakoj litri jer  vam pokrije tek cijenu grožđa, a gdje je tu sad smještaj vina, prerada i ostale stvari“, zaključuje direktor Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker.

Ako vas još nešto zanima na tu temu možete pogledati u videu:


Tagovi

Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker Berba Graševina Urod


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner