Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 05.10.2015. 12:25

Iskorišteno samo 2,6 posto Vinske omotnice!

Poražavajućih 2,6 posto iskorištenja Vinske omotnice dovelo je do rasprave u Europskoj komisiji.

Foto: depositphotos.com, zhukovsky
  • 501
  • 26
  • 0

Iz Europske komisije su javno izrazili čuđenje što se to zbiva u Hrvatskoj s provedbom Vinske omotnice, već u drugoj godini zaredom? Na zadnjem sastanku Odbora za jedinstveno uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda - vino i alkoholi u Europskoj komisiji, Hrvatska je, naime, ponovo bila predmet mučne rasprave.

Postotak iskorištenja omotnice je, naime, najniži od svih zemalja članica! Iznosi poražavajućih 2,6%! - stoji, među ostalim, u priopćenju koje je uime HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo poslao tajnik tog istog odbora Tugomir Majdak.

Razočaravajućih 2,6 posto iskorištenosti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak, 2. listopada 2015., raspisala je nove natječaje za sve tri mjere iz tzv. europske Vinske omotnice. "Po tko zna koji put, otvaranjem novih natječaja ministar Jakovina želi prikriti vlastite neuspjehe i promašaje vezano za EU sredstva - jer iz Europske komisije stižu loše vijesti o dosadašnjoj provedbi koje hrvatskoj javnosti nisu, nažalost, dostupne, a trebale bi svakako biti", navode iz stranke.

Lutanja i promašaji

Nakon velikih lutanja, te promašaja u okviru provedbe mjera Programa ruralnog razvoja, gdje se ovih dana upravo izdaju odluke o dodjeli sredstava velikim sustavima, a uvelike su zakinuta obiteljska poljoprivredna gospodarstva, i u slučaju Vinske omotnice pokazalo se kako su potpuno pogrešno postavljene mjere. Ministarstvo poljoprivrede, kako se pokazalo, potpuno je nespremno za provedbu mjera za razvoj vinogradarstva i vinarstva.

Što se zbiva na terenu - tko zna?

Kao i u planiranju mjera u ruralnom razvoju, tako i u Vinskoj omotnici, javna rasprava koju je provodilo Ministarstvo poljoprivrede nije se spuštala na teren do samih vinara - kako bi se upoznali sa njihovim stvarnim mogućnostima, ograničenjima i potrebama. Ministarstvo uopće ne zna što se zbiva na terenu. Ovo ne vrijedi samo u području vina, nego je nepisano pravilo za sve ostale sektore u Ministarstvu poljoprivrede.

Kontinuirani rad i partnerstvo

Jedini pomak sa dna Europe, kako u sektoru vina, tako i općenito u sektoru poljoprivrede predstavlja snažni kontinuirani terenski rad, razmjena znanja i informacija te snažno partnerstvo državnih institucija i službi, poljoprivrednika, znanosti te lokalne i regionalne uprave gdje u potpunoj otvorenoj raspravi treba doći do rješenja koja će prepoznati mogućnosti i potrebe naših vinara. No, za to treba volje i želje, ali i osjećaja za nacionalni interes.

Vizija je HDZ-a, kako navode, povećati ekonomske prilike i izgraditi bolje uvjete za život u ruralnim područjima te promicati održivost poljoprivredne proizvodnje zajedničkim radom.

Foto: depositphotos.com, zhukovsky


Tagovi

Vinska omotnica HDZ Tugomir Majdak Tihomie Jakovina Promašaj Neuspjeh Natječaj Ministarstvo poljoprivrede Razvoj vinarstva Održivost proizvodnje


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."