Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2017
  • 06.11.2017. 16:30

Imamo previše plavca malog, a premalo prošeka i crljenka

Značajke ovogodišnjeg ocjenjivanja vina na 27. Međunarodnom susretnu vinogradara i vinara, su brojnost plavca malog, deficit prošeka i crljenka, a pošipa bi, svakako, trebalo pristizati u manjim količinama jer postaje sve zastupljeniji čime gubi na konkurentnosti, uzmemo li u obzir zakon ponude i potražnje.

Foto: Roberta Kljenak
  • 3.318
  • 309
  • 0

Na završnoj večeri Sabatine, rekordne po broju uzorka kojih je bilo 420, podijeljene su brojne zlatne, srebrne i brončane medalje te plakete za buteljirana vina i žestoka alkoholna pića.

Značajke ovogodišnjeg ocjenjivanja vina na 27. Međunarodnom susretnu vinogradara i vinara, su brojnost plavca malog, deficit prošeka i crljenka, a pošipa bi, svakako, trebalo pristizati u manjim količinama jer postaje sve zastupljeniji čime gubi na konkurentnosti, uzmemo li u obzir zakon ponude i potražnje.

"Ovu su godinu obilježila dodijeljena tri velika zlata, te više odličja no prijašnjih godina, što ne ide samo na diku vinskim proizvođačima, nego i Zadružnom savezu Dalmacije koji svojim djelovanjem i organizacijom dugi niz godina pozdravlja marne vinogradare, vinare i težake. Istima je to motivacija za još bolji te uspješniji rad", priča Bernard Kozina.

Sabatinu podupire više od 50 tvrtki

Toga je svjestan i Lordan Ljubenkov koji smatra da je božja milost poveznica između čovjeka i vinove loze.

“Vinogradari, vinari i težaci, vi znate davati radost života. Nasmijani ste i sretni, unatoč svemu što se oko nas događa. Sretan sam i drago mi je što vas (nas) prati i podupire više od 50 tvrtki koje su vam ovdje došle dati podršku i degustirati vaše, ali i naše blago".

Vrijedne vinogradare i vinare te neumorno djelovanje Zadružnog saveza Dalmacije pohvalila je i pokroviteljica ovogodišnje Sabatine i zastupnica u Europskom parlamentu, Marijana Petir.

"Vjerujem da našom zajedničkom suradnjom možemo još puno toga napraviti, zbog čega smo i ovdje, kako bi vam odali priznanje svojom nazočnosti. Svjesni smo da vam je teško proizvesti dobar proizvod u nepovoljnim klimatskim uvjetima, te trebamo raditi na tome da vam omogućimo povoljne uvjete za rad. Iz tog je razloga neophodno smanjiti prisutnost nepoštene trgovinske konkurencije, brojnu (suvišnu) administraciju i na koncu vam omogućiti lakši dolazak do zemljišta.

Na nama je da europska vinska omotnica od 57 milijuna eura bude iskorištena znatno više od sadašnjih 11 %, objašnjava eurozastupnica Petir koja je, pored Ministarstva poljoprivrede, Ministrarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore, te Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, pokroviteljica ovogodišnje Sabatine. Ista je šampione autohtonih sorti pošip i dingač nagradila putovanjem u Bruxelles.

Sabatina iziskuje koncentraciju i pozornost

Da Sabatinu čine različiti ljudi svojstvenih profila, svjedoči i samozatajni fotoreporter Zadarskog lista, Arif Sitnica koji svojim djelovanjem već sedmu godinu budnim okom objektiva pridonosi povijesti međunarodnog susreta. Susreli smo ga i ove godine kada je Sabatina uoči svečane večeri okrunjena priznanjima za buteljirana vina i jaka alkoholna pića.

"Sabatinu fotografijama obilježavam sedam godina. Za to sam vrijeme stekao zamašno iskustvo i poznanstvo. Posao je zahtjevan jer iziskuje konstantnu koncentraciju i pozornost zbog dinamike pokreta samih motiva", tvrdi.

Tko su šampioni najboljih buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića ovogodišnje Sabatine?

Nakon ceremonije uvodnih riječi, uslijedilo je proglašenje najboljih buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića te dodjela priznanja onima koji su to svojim vinima najviše zaslužili. Stoga su, najbolja buteljirana vina i jaka alkoholna pića:

  1. Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino: Traminac - izborna berba prosušenih bobica 2015.; OPG Đurinski; Kupljenovo
  2. Šampion crnih suhih i polusuhih vina: VILIN PLES CUVÉE 2015.; Vinogradarstvo i vinarstvo CRVIK d.o.o.; Komaji
  3. Šampion bijelih suhih i polusuhih vina: Malvazija 2015.; Vina Ferenac Đulio; Vižinada
  4. Šampion grupe Pošipa: Pošip Marko Polo 2016.; Pošip, poljoprivredna zadruga; Čara, otok Korčula
  5. Šampion grupe Plavaca: Dingač 2012.; Matuško vina d.o.o.; Potomje
  6. Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića: Rogač liker; Natura Antunović, Orebić
  7. Šampion izgleda proizvoda: Navis Mysterium amorfa 2012.; EDIVO d.o.o.; Janjina

Foto: Roberta Kljenak


Fotoprilog


Tagovi

Zadružni savez Dalmacije Sabatina Šampioni


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/