Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušci
  • 31.12.2018. 09:00

Hrvatski pjenušci u vrhu su svjetskih trendova, uz njih najviše nazdravljaju Nizozemci

Uvoz je i dalje veći, no zabilježen je i porast izvoza, priopćila je Hrvatska gospodarska komora.

Foto: Pixabay/mstevencox
  • 182
  • 16
  • 0

Hrvatski pjenušci u vrhu su svjetskih trendova i kvalitete, priopćila je Hrvatska gospodarska komora. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2017. godini izvezli smo 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti 748 tisuća eura, od čega najviše šampanjca sa zaštićenom oznakom izvornosti, čak 101 hektolitar, dok smo uvezli 14 tisuća hektolitara u vrijednosti više od 7 i pol milijuna eura.

Premda je uvoz veći, da je kvaliteta domaćih pjenušaca prepoznata u svijetu dokazuje porast izvoza. U prvih devet mjeseci ove godine izvezli smo 205 hektolitara vina u vrijednosti 465 tisuća eura, dok smo prethodne godine u istom razdoblju izvezli 158 hektolitara, u vrijednosti 350 tisuća eura.

"Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava. Hrvatske pjenušce odlikuje kvaliteta i raznolikost jer se, osim klasičnih internacionalnih sorti, rade i od autohtonih hrvatskih sorti vina poput terana, malvazije, plavac malog i graševine,“ rekao je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić.

Najviše šampanjca izvezemo u Nizozemsku. U 2017. izvezli smo 69 hektolitara u vrijednosti 282 tisuće eura. Nakon Nizozemske slijede Italija i Crna Gora, svaka s 32 izvezena hektolitra u prošloj godini.

"Da su hrvatski pjenušci u vrhu svjetskih trendova i kvalitete svjedoči nemali broj medalja na svjetskim ocjenjivanjima vina, poput onih u Londonu i Parizu,“ rekao je Barbarić. 

Što se tiče stranih pjenušaca, najviše ih uvezemo iz Njemačke, i to 4 tisuće hektolitara u prošloj godini. Dobro prolazi i talijanski prosecco s uvozom od 2 tisuće hektolitara lani. U izvozu pjenušaca inače prednjače Italija, Francuska i Španjolska, a prema podacima Eurostata EU je u 2017. izvezla 809 milijuna litara pjenušca, od čega je oko polovice otišlo u zemlje članice, zaključuje se u priopćenju HGK. 


Izvori

Hrvatska gospodarska komora HGK


Tagovi

Pjenušac HGK Izvoz Uvoz Nizozemska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]