Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Decanter 2021
  • 07.07.2021. 16:00

Hrvatska vina osvojila tri platine i osam zlata na Decanteru 2021 - odakle dolaze najbolja?

I platina i zlato odlaze u vinogradarsku regiju Primorska Hrvatska. Jedna se podregija ističe. Čestitke svima!

Foto: Depositphotos/AV_photo
  • 3.360
  • 608
  • 0

Tri platine, osam zlata, 80 srebra te 163 bronce - medalje su koje je Hrvatska ponijela s 18. izdanja Decanter World Wine Awards, najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina u Londonu.

Ove je godine DWWA natjecanje doživjelo svoje najjače izdanje s čak 18.094 različitih etiketa (tri tisuće više nego prošle godine) koje su pristigle iz 56 zemalja. Tijekom dva tjedna u lipnju, gotovo 170 stručnih vinskih sudaca, uključujući 44 majstora vina i 11 majstora sommeliera, dodijelilo je 50 Best ih Show medalja, njih 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih te 8.332 brončanih. 

Platinu s velikih 97 bodova su osvojila tri bijela hrvatska vina. Defora Grk vinarije Bire te Pošip vinarije Zure dolaze iz Srednje i Južne Dalmacije, točnije iz Lumbarde na otoku Korčula, a San Salvatore Muškat vinarije Benvenuti iz istarskog mjesta Kaldir. 

Dominantna obala

Kada je riječ o zlatu, obala je izdominirala. Pet je medalja otišlo u Dalmaciju, a tri u Istru. 

8 RH zlatnih s Decanter 2021

1. Collina Malvazija Istarska, 2017, bijelo, vinarija Cattunar, Istra
2. Castello Festigia, 2017, crveno, vinarija Vina Laguna, Istra
3. Vilin Ples Cabernet Sauvignon-Merlot-Plavac, 2017, crveno, vinarija Crvik, Srednja i Južna Dalmacija
4. Éclat Plavac Mali, 2013, crveno, vinarija Vinolog, Srednja i Južna Dalmacija
5. Malvazija istarska, 2020, bijelo, vinarija Fakin, Istra
6. Pošip, 2019, bijelo, vinarija Bora, Sjeverna Dalmacija
7. Garageist Bili Degarra, 2016, bijelo, vinarija Degarra, Sjeverna Dalmacija
8. Tribidrag, 2018, crveno, vinarija Testament, Sjeverna Dalmacija

Podsjetimo, prošle su godine domaća vina osvojila tri platinaste, 11 zlatnih, 68 srebrnih, 88 brončanih te 56 priznanja. 

Decanter 2020: Hrvatska vina osvojila tri platine i 11 zlata

Vina na ovom natjecanju ocjenjuju se u nekoliko ciklusa. U prvom se na slijepo kušaju sva i kategoriziraju prema bodovima komisije. Zlato mora imati 95 - 96 bodova, srebro 90 - 94, bronca 86 - 89, dok za oznaku odobrenja kao prihvatljivo, jednostavno vino ono mora imati najmanje 83 - 85 bodova. 

Najbolje ocijenjena u prvom krugu, zlata, sljedećeg se tjedna ponovo kušaju, s tim da su ovoga puta kategorizirana tako da ocjenjivači znaju odakle uzorci dolaze (država, regija i podregija) od koje je vrste grožđa vino napravljeno, godinu berbe te raspon prodajne cijene butelje istog. 

Pobjednici tako određenih kategorija osvajaju platinaste medalje. Kako bi bili proglašeni najbolji od najboljih, vina s platinastim odličjima se u pripetavanju kušaju još jednom te se na kraju kreira popis 50 najboljih vina svijeta. 

Španjolska udvostručila priznanja

Ove je godine na Decanteru glavnu ulogu imala Španjolska koja je više nego udvostručila medalje u odnosu na 2020., kojom je dominirala Francuska. Čak devet od 50 Best in Show dodijeljeno je španjolskim vinima, a kako na natjecanju ističu, od njih devet čak tri nude iznimnu kvalitetu i to za manje oko 15 eura po boci. 

Nije zaostajala susjedna im Francuska s čak 15 vina na ljestvici 50 najboljih na svijetu. Kada je riječ o šampanjcu koji je ovih dana na posebnom udaru ruskih zakona o deklariranju, dvije su etikete među Best in Show, devet je ponijelo platinaste medalje, a 31 zlatnu. 

Zanimljivost dolazi iz Italije. Naime, tamošnja je regija Furlanija primila svoju prvu ikad osvojenu Best in Show medalju, a zaslužilo ju je bijelo vino "Stare Brajde", koje je mješavina Tocai Friulano, Istarske malvazije i Ribolla Gialla, došlo iz vinarije Muzic. 

Njemačka je nova Burgundija?

Njemačka je imala rekordnu godinu s rezultatima koji su istaknuli Spätburgunder (Pinot Noir) i chardonnay svjetske klase.

U svojim bilješkama o kušanju suci DWWA-e komentirali su: "Je li moguće da će Njemačka u budućnosti (kako raste svjetski izazov uslijed klimatskih promjena) izgledati poput Burgundije?", zapitali su se uz pojašnjenje kako dva njemačka vina koja su ušla u top 50 nisu klasični rizlinzi nego chardonnay iz Badena i pinot iz vinske regije Ahr. 


Tagovi

Decanter DWWA Ocjenjivanje vina Prestižna nagrada Vino 2021 Bire Zure Benvenuti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]