Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prošek
  • 08.11.2021. 15:20

HPK: Prošek ispunjava sve zahtjeve da bude zaštićen kao tradicionalni naziv

Njegov naziv nije novo ime, nije prijevod i nije hrvatska inačica nekog drugog imena na bilo kojem drugom jeziku, poručili su predstavnici HPK na sastanku grupe civilnog dijaloga u Europskoj komisiji.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 581
  • 71
  • 0

"Tradicionalni izraz "Prošek" nije u suprotnosti ni s jednim europskim zakonodavstvom, što je vidljivo iz odluke Europske Komisije da odobri hrvatski zahtjev za registraciju", naglasio je predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore Dario Gazić na sastanku grupe civilnog dijaloga u Europskoj komisiji za sektor vinogradarstva i vinarstva na kojem su, kako navode iz HPK, argumentima branili hrvatski stav oko njegovog tradicionalnog naziva.

Podsjetio je kako je ovo vino prvi put u pisanom obliku zabilježen 1774. godine i ima dugu tradiciju među hrvatskim vinarima. "Njegov naziv nije novo ime, nije prijevod i nije hrvatska inačica nekog drugog imena na bilo kojem drugom jeziku", poručio je Gazić.

Prošek je, objasnili su, mirno tamnosmeđe desertno vino proizvedeno u Dalmaciji od bijelog grožđa metodom Passito, dok je Prosseco svijetložuti pjenušac, proizveden isključivo u regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia, proizveden od bijelog grožđa glera metodom Charmat metoda.

"Nema preklapanja u sortama koje se koriste u proizvodnji ova dva vina. Oba se izrađuju pomoću dvije različite metode, a imaju drugačiji izgled, okus i miris", kazali su.

Tradicionalni hrvatski proizvod

Između ostalog vina se različito pakiraju, cijene im nisu jednake, obično se poslužuju na suprotnim krajevima obroka, nalaze se na suprotnim stranama vinskih kartica i nisu izravni konkurenti na tržištu. Stoga, poručili su, nema rizika od zabune između Prošeka i Prosecca, kao što je gospodin Michael Scannell, zamjenik glavnog direktora DG AGRI-a izjavio u otvorenoj raspravi u Odboru za AGRI Europskog parlamenta održanoj 26. listopada.

"To je tradicionalni hrvatski proizvod s vrijednošću i prepoznatljivošću među hrvatskim potrošačima. Imena Prošek i Prosecco, iako su slična, niti dijele identičan pravopis niti izgovor i odnose se na dva različita nekonkurentna proizvoda", napomenuli su.

Sličnost, također, ne proizlazi iz zlonamjerne, već duge susjedske povijesti i baštine koju dijele talijanski i hrvatski jezik - baština koju vrijedi slaviti, a ne zloupotrijebiti. Konačno, pravila Komisije o nadzoru [navedena u (EC) br. 1234/2007 i (EC) br. 607/2009 (115)] koja prethode odluci o zaštiti ili odbijanju zaštite uključuju razmatranje eventualnih homonimnih naziva vina koji su već registrirani.

U slučaju homonimnih oznaka zemljopisnog podrijetla za vino, svaka etiketa mora biti zaštićena pod uvjetom da se može jasno razlikovati, što, kako je objašnjeno, ne može biti problem u slučaju pjenušavog Prosecca i desertnog Prošeka, stoji u objašnjenju Hrvatske poljoprivredne komore.

Talijani i dalje protiv, EK: Prijava za zaštitu naziva Prošek u skladu je s pravilima

Podsjetimo, Europska Komisija je odlučila 2013. godine prihvatiti hrvatski zahtjev za registracijom naziva "Prošek" kao tradicionalnog naziva pod regul.1308/2013. Nakon određenog vremena otvara se dosje i ostavlja mogućnost prigovora, pa se sada prigovori zaprimaju do 22. studenoga 2021. godine.

"Naš je zaključak da Prošek male proizvodnje ispunjava sve zahtjeve da bude zaštićen kao tradicionalni naziv pod 4 hrvatska ZOP-a, a može samo ojačati postojeći EU sustav geografske oznake", istaknuli su iz HPK-a dodavši na kraju kako su tijekom rasprave predstavnici Italije bili protiv odnosno davali su svoje argumente zašto se naziv Prošek ne bi trebao koristiti.


Tagovi

Prošek HPK Dario Gazić Prosseco Europska komisija ZOP


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]