Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Francusko vino
  • 11.08.2020. 18:00

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Raniju berbu grožđa i proizvodnju vina za oko 7% veću, predviđa francusko Ministarstvo poljoprivrede. No, to im ne ide u prilog.

Foto: Jumpstory
  • 240
  • 76
  • 1

Francuska proizvodnja vina vjerojatno će ove godine porasti, a berba bi mogla započeti i ranije zbog toplijeg vremena, prognozira njihovo Ministarstvo poljoprivrede.

Premda, baš kao i Italija, pokušavaju obuzdati proizvodnju kako bi cijene ostale stabilne, piše reuters.

Prema izvještaju koji sadrži prvu prognozu za 2020. projiciralo je proizvodnju od 44,7 do 45,7 milijuna hektolitara što je porast za 6 do 8% u odnosu na prošlu godinu i nešto iznad prosjeka te zemlje u posljednjih pet godina.

Suša bi mogla obuzdati očekivanja

Vinovoj lozi je za cvatnju pogodovalo povoljno proljetno vrijeme iako je siva plijesan zahvatila dijelove jugozapadnih vinograda, a tuča uzrokovala 30% gubitaka u nekim dijelovima regije Bordeaux.

Snažna tuča uništila između 600 i 800 hektara vinograda

Suša koja i dalje traje ipak bi mogla smanjiti očekivanja o povećanju proizvodnje iako je toplo proljeće utjecalo na rast vinove loze u odnosu na prijašnje godine.

Izgledi za raniju berbu zadali su glavobolju proizvođačima koji su ovisni o sezonskim radnicima, a suočili su se s nedostatkom radne snage, ali i strogim mjerama zaštite tijekom pandemije.

Za regiju Champagne iz Ministarstva su poručili da vinova loza pokazuje dobar potencijal, ali napominju da još trebaju utvrditi o kojim količinama se radi. Proizvođači šampanjca još uvijek pregovaraju o ciljevima proizvodnje, a neki ju žele smanjiti kako bi se povećala cijena jer mu je u korona krizi smanjena prodaja.

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 milijuna eura

Podsjećamo, Francuska je povećala financijsku potporu na 250 milijuna eura vinogradarima koji su suočeni s velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.

Također, ova je država najavila da će povećati i potporu poljoprivrednicima zbog suše. 


Tagovi

Francuska Proizvodnja vina Francusko vino Vinarstvo Suša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]