Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 07.08.2020. 15:00

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 milijuna eura

Država će svoj plan potpore povećati na 250 milijuna eura i tražit ćemo da se ta pomoć raspodijeli što je brže moguće jer je novčana pomoć hitno potrebna, izjavio je francuski premijer Jean Castex.

Foto: Jumpstory
  • 146
  • 81
  • 0

Francuska je pojačala financijsku potporu vinogradarima koji su suočeni s velikim padom potražnje nakon što su zbog pandemije zatvoreni restorani i barovi, a američke carinske tarife ograničile izvoz.

"Država će svoj plan potpore povećati na 250 milijuna eura i tražit ćemo da se ta pomoć raspodijeli što je brže moguće jer je novčana pomoć hitno potrebna", rekao je francuski premijer Jean Castex koji se, kako piše reuters, oglasio tijekom posjeta vinogradima Menetou-Salon i Sancerre u regiji Loire.

"Međunarodna situacija, zdravstvena kriza i pad izvoza: naš vinski sektor suočava se s velikim poteškoćama. Državna potpora mora se nastaviti i intenzivirati", napisao je nedavno premijer na svom Twitter profilu.

Prvo su dali 140 milijuna eura, a sada povećali iznos

Podsjećamo, u svibnju je Francuska osigurala 140 milijuna eura kako bi se višak vina destilirao u etanol koji će se koristiti za dezinfekcijska sredstva.

Daju 140 milijuna eura potpore za destilaciju vina u etanol

Ipak, te mjere nisu udovoljile zahtjevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više pa su zatražili ukupno 500 milijuna eura pomoći za proizvođače vina, uključujući 260 milijuna eura za kriznu destilaciju, čime bi se obuhvatilo oko 3 milijuna hektolitara vina

U lipnju je tamošnja vlada predstavila dodatnih 30 milijuna eura potpore vinskom sektoru, uključujući 15 milijuna za pokretanje sheme privatnog skladištenja za destilaciju dva milijuna hektolitara viška vina.

Pored utjecaja Covid-19, francuska je vinska industrija pretrpjela američke carine na uvoz koje su uvedene u sklopu trgovinskog spora između Europske unije i SAD-a zbog subvencija za zrakoplove.


Tagovi

Francuska Potpore Vinari Destilacija vina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.