Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 20.09.2020. 15:00

Francuska proizvela više vina nego lani

S 45 milijuna hektolitara proizvedenog vina ove godine Francuska bilježi rast za 6% u odnosu na prošlu godinu.

Foto: JumpStory
  • 145
  • 179
  • 0

Francuska proizvodnja vina ove će godine porasti na 45 milijuna hektolitara, što je 6% više u odnosu na 2019. godinu kada su na nju negativno utjecali teški vremenski uvjeti, priopćilo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

Berba grožđa započela je ranije u većini vinskih regija, a najranije u regiji Champagne gdje se grožđe bralo već sredinom kolovoza. "Razlog tomu je proljeće koje je bilo drugo najtoplije u posljednjih 120 godina te relativno blaga zima", navodi se u priopćenju.

Francuska vlada povećala potporu za vinare na 250 milijuna eura

Očekivalo se da će ukupna proizvodnja u Champagneu biti veća nego prošle godine, ali količina vina koja nosi službeni naziv šampanjac, opala je za 21% i to na 1,7 milijuna hektolitara.

Proizvođači pjenušca dogovorili su se da će ove godine smanjiti količinu grožđa za berbu jer se pokušavaju nositi s kolapsom prodaje izazvanim korona krizom.

Raste proizvodnja u drugim regijama

Sušno je vrijeme potaknulo ministarstvo da smanji svoja očekivanja za Burgundiju, Beaujolais, dolinu Rhone, centar i jugoistok države, ali taj manjak je više nego nadoknađen većom proizvodnjom u drugim regijama, kojima je kiša prošlog mjeseca pogodovala.

U poznatoj regiji Bordeaux, očekuje se da će proizvodnja biti blizu prošlogodišnje s 5,4 milijuna hektolitara dok se u Bourgogne-Beaujolais bilježi rast od čak 12% i to na 2,1 milijun unatoč padu Pinota.

U Languedoc-Roussillon, dosad najvećoj francuskoj vinskoj regiji proizvodnja je porasla za 7% u odnosu na prošlu godinu i to na 13 milijuna hektolitara jer su se vinogradari uspješno borili s gljivičnim bolestima poput plijesni.

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Podsjećamo, prošlog mjeseca tamošnje ministarstvo poljoprivrede procijenilo da će ukupna proizvodnja vina u Francuskoj ove godine biti u rasponu od 44,7 do 45,7 milijuna hektolitara što je porast za 6 do 8% u odnosu na prošlu godinu i nešto iznad prosjeka te zemlje u posljednjih pet godina.


Tagovi

Vino Francuska Proizvodnja vina Francuska vina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]