Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Feravino
  • 31.08.2020. 08:00
  • Osječko-baranjska, Feričanci

Feravino započelo berbu grožđa sa zadnjim danom kolovoza

Jutros je u vinogradima Feravina, na obroncima Krndije, počela berba grožđa. Prve su na red došle frankovke i graševine za ovdašnja pjenušava vina

Foto: Ivan Ćosić/Feravino 
  • 681
  • 86
  • 0

Danas u 6:30 ujutro na vinogradarskom objektu Božilovac, zadnjeg dana kolovoza, započela je berba grožđa u vinariji Feravino iz Feričanaca, na krajnjem zapadu Osječko-baranjske županije. Prve na red dolaze frankovke i graševine za njihova pjenušava vina Francesca i Grasecco, gdje su tražene nešto više kiseline. Iza toga se nastavljaju sa sortama chardonnay, pinot bijeli i graševinom, a zatim njihove crne perjanice pinot crni, frankovka, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i syrah. Sve to na tri različita lokaliteta - Ceremošnjak, Feričanci i Zoljan.

"Svaka vinogradarska godina ima svoje izazove i svaka je posebna na svoj način. Prošla je zima bila vrlo blaga, gotovo bez oborina. Kretanje vegetacije u proljeće bilo je praćeno velikim brojem sunčanih sati i malom količinom padalina. U vrijeme cvatnje bilo je oborina i nešto hladnije vrijeme pa se fenofaza oduljila, no sve je ocvalo u normalnim vremenskim okvirima. Možemo zaključiti da su sve do tada vremenski uvjeti, uz mala odstupanja, bili povoljni." 

Prve su na red došle frankovke i graševine

Za vinograde nema karantene, a niti rada od doma

Početkom kolovoza, područje Našica, gdje ova vinarija ima dva vinogradarska lokaliteta (Zoljan i Ceremošnjak op.a.), pogođeno je olujnim nevremenom koje je ostavilo traga i na lozi i na ovogodišnjem urodu. "Shvatili smo kako smo mali i nemoćni pred prirodom. Ipak, iz situacije treba izvući ono najbolje, tako da ćemo uspjeti od sačuvanog grožđa dobiti kvalitetu koju želimo. Ostalo grožđe je u izvrsnom zdravstvenom stanju, a završna faza sazrijevanja prolazi vrlo dobro. Vinogradi nam svima u Feravinu ove godine izgledaju posebno lijepo i obećavajuće, što je sigurno rezultat predanog rada i povoljnih uvjeta tijekom većine godine, ali rekla bih da je to dijelom i zbog novonastale situacije epidemije koronavirusa - jer za vinograde nije postojala karantena i rad od doma" - izjavila je povodom početka radova Lucija Kužir, koordinatorica berbe.

Vinski podrum, drvene bačve
Vinski podrum Feravino, barique bačve Auric

"Uz naše stalne djelatnike, uspjeli smo pronaći dovoljan broj sezonskih radnika te se nadamo da ćemo zajedničkim snagama ovu berbu na naših 170 hektara odraditi uspješno s optimalnim parametrima." dodaje Kužir.

Zadovoljni prinosima 

Ova vinarija u izgradnji ima i dva nova podruma, tako da kapaciteta za kontroliranu fermentaciju i odležavanje vina ne nedostaje. Jedan podrum opremljen je inox tankovima kapaciteta 570.000 litara (proizvođača Letina), a drugi drvenim bačvama različitih veličina od 1.000 do 6.000 litara, bačvarije Auric iz Našica, ukupnog kapaciteta 147.000 litara.

Domaće bačve od 140 godina starog slavonskog hrasta za vrhunska domaća vina

"Kod nas je kvaliteta uvijek ispred kvantitete, ali zadovoljni smo i s prinosima koji neće drastično odstupati od planiranih. Sve u svemu, radujemo se početku i svemu što donosi najuzbudljiviji dio godine s nadom da će se opća situacija na tržištu poboljšati i učiniti nam iduću godinu lakšom“ dodao je kratko Ivan Maričić, direktor Feravina.


Fotoprilog


Tagovi

Feravino Ivan Maričić Lucija Kužir Našice Feričanci Ceremošnjak Zoljan


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić