Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strojevi za berbu
  • 09.12.2013. 08:00

Ero i Alma beru i režu

Ero, Alma i New Holland najčešće su beračice grožđa na našem području. Zamjenjuju cijelu vojsku berača, odrade posao u najboljem enološkom i meteorološkom trenutku. Čuda tehnike u svakom slučaju

  • 2.010
  • 134
  • 0

Hrvatskim vinogradima već dugo berbe obavljaju razni berači i slični strojevi. Još prije dvadeset godina, prisustvovali smo jednoj takvoj u berbi Frankovke u PP Orahovica. Još od tada, iskustva su pozitivna. Mali vinogradari normalno ne mogu koristiti takve strojeve. Ali velike plantaže da.

Ero na odmoru i u društvu starih Fergusona

I kada je vrijeme berbe, kada enolog da zeleno svjetlo, a vremenski uvjeti to dopuštaju, treba krenuti u berbu 100 ili 200 hektara. Berači da, ali danas je beračica grožđa jako potrebna. Prije mjesec dana Mladen Alpeza, voditelj plantaže u Erdutski vinogradi d.o.o. Erdut, ispričao je kolika je korist od kombajna za berbu. „Odmah imaš potrebne berače, a vrijeme potrebno za berbu je maksimalno skraćeno", rekao je Alpeza. Josip Pavić, predsjednik Nadzornog odbora ove vinarije, još ljetos nam je rekao da mnogi imaju kombajne, ali da je njihov ERO jako dobar i da su super zadovoljni.

ERO U Erdutskim vinogradima

"Besprijekorni plodovi čine najbolju osnovu za izvanredno vino. Pri tome svaka vrsta grožđa ima svoje zahtjeve. Zbog toga je ERO-kombajn za berbu grožđa 6000 opremljen sa fino-podesivom glavom za berbu. Ne samo da možete varirati broj i razmak štapova za trešenje, već možete individualno podesiti amplitudu trešenja i fleksibilnost štapova. Frekvenciju trešenja i prolaz između štapova za trešenje, vozač može jednostavno prilagoditi u toku rada, preko touchscreen-a, istaknuto je u materijalu koji nam je prezentirao Hrvoje Bošnjaković, čovjek koji ove svojevrsne kombajne prodaje u Hrvatskoj.

Ero u berbi

Radi se o njemačkoj tehnologiji koja nema greške ni u berbi, a ni u rezidbi koju također obavlja na plantaži. Trostruko čišćenje grožđa smanjuje udio lišća na minimum: Za spriječavanje gubitka sokova, već se u toku pada, pomoću optimizirane dizne za poprečni zrak i roto-četke odvaja ca. 70 % lišća od grožđa. Neposredno zatim, uključen donji usisni ventilator odvaja dio lišća, prije nego što se grožđe preko transportne trake transportira na gore. Gornji usisni ventilator postavljen na poprečnu transportnu traku, uklanja ostatak postoječeg lišća, tako da samo očišćeno grožđe dospijeva u bunker za grožđe. Jednostrani transportni sistem, sa samo jednom transportnom trakom, karakterizira znatno reduciran trošak za čišćenje i održavanje, i mali broj potrošnih dijelova. Prije nekoliko dana smo u Erdutskim vinogradima pogledali iz bliza i dobro upoznali sam stroj. Crno vino profitira od ranog odvajanja boba od peteljke. Zbog toga ERO već od 1989. nudi kombajne za berbu grožđa sa dograđenim strojevima za ruljanje.

Ero na cesti

Ruljača na kombajnu za berbu grožđa 6000 posjeduje automatsku regulaciju nivoa. Tako i pri položaju sa bočnim nagibom vladaju uvijek isti uvjeti. Plastična korpa, koja se može naručiti kao dodatna opcija, i pri velikim brzinama berbe vrlo pažljivo upravlja sa vrijednim bobama.
Broj obrtaja korpe i vretena mogu se na touchscreen-u podesiti i kontrolirati, u zavisnosti od vrste loze i stupnja zrelosti. Jedanput postavljen broj obrtaja se može pohraniti u programima za berbu.

New Holland beračica

New Holland je u suradnji sa svojim slovenskim zastupnikom tvrtkom ITRO, nam je nedavno također prezentirao svoje beračice. Beračica model 9060L.

New Holland na Belju

Ova je tvrtka s tim programom u Francuskoj prisutna još od 80.-tih godina prošlog stoljeća i od tada se samo za to tržište godišnje proizvede 400 samohodnih, ali i vučenih berača grožđa. Tu ide i sva oprema za prskanje, kao i za obrezivanje. Također se veliki broj takvih strojeva proda i u Australiji te Americi. Proizvode i verzije za branje maslina. Kod nas ih, za sada nema u nekoj velikoj upotrebi, ali budućnost sigurno nosi i njihov prodor.

Alma na Vupiku

Berba je i ove godine na Vupiku obavljana beračicom Alma koja je uvijek zanimljiva. Može biti samohodna, ali i vučena. Ovu na Vupiku smo gledali samohodnu. Kao i uobičajeno, šasija vozila jest dvostuko upravljiva. Ravnine prijema omogućuju odličnu nepropusnost uz minimalne gubitke bobica grožđa. A170 je polivalentna samohodna beračica s visokim radnim učinkom, ali i s mogućnošću korištenja i u berbi maslina. Modeli A130 i A170 su modularni.

Alma na testiranju u Belju

Beračica se kroz kratke postupke mijenja u nosač priključnog alata. Automatsko centriranje traka osigurava odličan rad transportnih koševa. Lijeva strana ulaznih vrata se sastoji od donjeg, fiksnog dijela sa staklom i jednog gornjeg, zaokretnog prozora, kako bi se vozaču pružilo još više udobnosti. Misli se tu na ventilaciju, preglednost, komunikativnost. Zahvaljujući arhitekturi, motor koji stoji na 4 hidraulična jastuka, odvojen od kabine, nudi funkcionalno i vrlo ergonomično mjesto za vozača koje je zvučno i toplinski izolirano kao kod vozila, udobno mjesto u kabini za vozača.

Alma zakoračila red

Treskalice tipa ''VCR'' konstantna vibracija osigurava snažnu trešnju, ali ipak čuva biljke i omogućuju jednu veoma nisku frekvenciju trešnje od 380 do 420 udaraca/min. Izrađena je od dva glavna elementa. Jedan je razvodna ruka, a drugi treskalica. Kako prednji tako i zadnji, nosači su široki, a postavljeni su na dva lančanika te imaju prednost da ne oštećuju bobice i čiste od stranih tijela. Prihvatne trake na Alma beračici su fleksibilne i omogućuju perfektan prihvat bobica bez gubitaka. Komandna ploča sjedinjuje sve elemente i omogućuje vozaču, kako danju tako i noću, lako očitavanje svih parametara, zahvaljujući svom osvjetljenju.

Ero za rezidbu i kao priključak na traktor

Društvo u Erdutu pravio nam je Živko Bošnjak, poznati vinogradar koji također nije krio oduševljenje beračicom. No, kako je istaknuo, to je za velike plantaže, ali mu se čini prema viđenom, da se radi o doista odličnom stroju koji je zasigurno vrh u svojoj klasi.

U erdutskim vinogradima tko je htio, mogao ju je i provozati. Ero iz Erduta je zanimljiv i što je dobar za njihove plantaže koje su dosta visoke i s betonskom armaturom. Koristan dodatak kod betonskih stupova i stupova od tvrdog drveta je vođenje kroz stupove i prepoznavanje stupova sa automatskim isključenjem tresača. Tako se izbjegavaju oštećenja na kombajnu i značajno se smanjuje potrošnja štapova za trešenje. Prolaz za trake „riblja krljušt“ širine 38 cm, olakšava ulaz u red i pruža slobodan prostor u području trsova, stupova i pričvršćenja.

Ero na Erdutskim plantažama

"Četiri varijante motora marke DEUTZ®, svi sa najmodernijom DCR® tehnologijom ubrizgavanja i opremljena sa EMR® elektronskim upravljanjem motora, omogućavaju ekonomičnu potrošnju goriva kod malog broja obrtaja (od 217 g/kWh) i malu emisiju buke. Sa velikim dizel-spremnikom mogu se savladati i dugi radni dani bez dolijevanja goriva. Automatska promjena iz treće u četvrtu brzinu, kod asfaltne vožnje omogućava ubrzanje do maksimalne brzine za vožnju na poljsim putevima bez ručnog prebacivanja. ERO-kombajni za berbu grožđa serije 6000 jedini mogu, već sa standardnom opremom, u toku vožnje mijenjati između prve i druge brzine", istaknuo je Bošnjak.


Tagovi

Alma Kombajn Vupik Agrokor Grožđe Vinogradarstvo Ero Erdut New Holland Beračica Frankovka Tresači


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.