Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obitelj Vuglec
  • 08.04.2016. 14:30

Ekskluzivno vino nazvali po enologinji Jasminki

Ovo pjenušavo vino nastalo je suradnjom brenda Bodren i Vina Vuglec.

  • 756
  • 83
  • 0

Obitelj Vuglec svoj je vinograd na brijegu između Krapine i Krapinskih Toplica počela saditi 2003. godine. Danas na poznatom imanju, seoskom turizmu Vuglec Breg raste oko 16.000 trsova na četiri hektra, a u vinskom podrumu kakvog bi poželio svaki vinar može se kušati desetak vina, među kojima su pjenušci proizvedeni klasičnom "šampanjskom" metodom i vina od bijelih i crvenih sorata kao što su chardonnay, rajnski rizling, graševina, sauvignon, žuti muškat, zeleni silvanac, crni pinot, frankovka i cabernet sauvignon.

Ovim vinima koja se mogu naći u restoranu Vuglec Brega te drugih restorana i hotela, sada se pridružilo još jedno vino nazvano po enologinji - Jasminka.

Suradnja brendova

Autohtone kuće na Vuglec Bregu

Vino je nastalo suradnjom Borisa Drenškog vlasnika svjetski poznatog brenda Bodren i Vina Vuglec Borisa Vugleca koji imaju zajedničku enologinju Jasminku Šaško.

Da je riječ o izuzetnoj kapljici govori podatak da butelja "Jasminke" stoji 470 kuna. Na Vuglec Bregu inače se proizvodi između 30 i 35 tisuća litara vina, što iz grožđa vlastitog vinograda, što iz kupljenog od okolnih vinogradara, a cijene se kreću od 35 do spomenutih 470 kuna.

Već nagrađivana vina

Restoran izgrađen na mjestu štale i proplanak

Kako su dosadašnji pjenušci i vina Vuglec Brega dobitnici brojnih nagrada i šampionskih priznanja, a najsvježije su prošlogodišnja nagrada za Vuglec Extra Brut na nacionalnom ocjenjivanju vina u Esplanadi te šampionska titula za Cabernet Sauvignon kao najbolje kontinentalno vino na sajmu u Zelini, ekskluzivno vino "Jasminka" zasigurno će zadovoljiti i najistančaniji ukus.

Riječ je o prirodno pjenušavom vinu proizvedenom klasičnom metodom od 50% chardonnaya s dodatkom graševine, rajnskog rizlinga i zelenog silvanca.

Stručnjaci o vinu Jasminka

"Odležava na kvascima približno četiri godine, a dodatkom ledenog vina Bodren kao ekspedita, ovaj pjenušac dobiva karakter medne i botritisne note. Izrazite žute je boje koja se razvija prema jantarnoj, kristalno bistar, a brojni sićušni mjehurići ukazuju na njegovu živost.

Na nosu su prepoznatljivi mirisi sušenog voća smokvi i datulja. Okus je pun i dugotrajan. Kiselina je u balansu sa slatkoćom što navodi na ugodu kod ispijanja i traži ponovni gutljaj. Idealan je za svaki trenutak, a dobro se sljubljuje sa jačim desertima", predstavljeno je novo vino iz brenda vina Vuglec.

Nepregledni vinograd

"Nastavljajući višestoljetnu tradiciju vinogradarstva i proizvodnje vina na Vuglec Bregu s puno truda i ljubavi želimo postići najvišu kvalitetu naših vina i pjenušaca te tako istaknuti njihovu posebnost i posebnost terroir-a", kaže o razlozima Boris Vuglec.

Na Borisovoj djedovini

U svemu ovom sudjeluje cijela obitelj Vuglec. Uz oca Borisa tu je i majka Ksenija, sin Mario i kćer Nives, a zapošljavaju prosječno dvadesetak ljudi. Naime, ovaj brijeg u srcu Zagorja rodno je mjesto gospodina Borisa.

"Tu je bilo 20 godina sve zapušteno. Nekad su tu živjele tri obitelji, ali nakon osamdesetih život se pomalo gasio i selo je zaraslo u šikaru. Jedino su moji mama i tata bili tu pa sam održavao svoje i tako smo malo po malo došli na ideju da to uredimo. Otkupili smo od ove dvije obitelji sve, cijeli brijeg, ukupno 10 hektara zemljišta, a naknadno još pet hektara.

Pjenušac se priprema za konzumaciju

Počeli smo 2003. godine sadnjom vinograda, a zatim smo izgradili restoran na mjestu gdje je nekada bila staja koji je otvoren 2005. godine te obnovili i uredili stare kuće", ispričao nam je o počecima Boris Vuglec.

Sinonim za turističko naselje

Danas je Vuglec Breg sinonim za turističko naselje gdje sve odiše zagorskom autohtonošću. U pet autohtono obnovljenih kuća 34 su ležaja, a svaka od "hiža" ima svoje ime. Posjetitelji uživaju u hižama Dragec, Mica, Lac, Jana te u kleti Imbra, najnovije opremljenoj kući za dvoje.

Iako je pokrivena slamom, ograđena pravom zagorskom drvenom ogradom, uz mjesto u kojoj je nekad bila klet danas je i privatna sauna, terasa sa drvenim ležaljkama, vanjskim tušem i hidromasažni bazen u kojem je kupanje moguće cijele godine. Iza staje odnosno restorana iskopan je brijeg i tu se nalazi vinarija.

Dolaze iz cijelog svijeta

Gosti, a ovdje više od 60 posto noćenja ostvaruju stranci, dolaze osim iz svih dijelova Hrvatske, iz Slovenije, Njemačke, Poljske, Amerike, Kanade, Australije, Novog Zelanda, i tu uživaju u vožnji brdskim biciklima, šetnji po proplancima, jahanju na konju ili samo gledanjem ponija, malog stada ovaca, ili pak u tenisu i nogometu na jednom od dva igrališta ili na trećem - dječjem.

Hiža Dragec

Voćem se slade, beru grožđe

Voćem iz voćnjaka mogu se sami zasladiti, a u vinogradu mogu u berbu. Kako je Vuglec Breg uvršten u svjetske brošure top destinacija, ljudi iz cijelog svijeta dolaze na team buildinge i seminare koji se odražavaju u sali ispod restorana ili jednostavno ostanu tu nekoliko dana i obilaze okolicu. Već je postalo normalno da nakon Zagreba, Splita, Hvara i Dubrovnika dođu na Vuglec Breg.

Još ima planova

Samo početno ulaganje u ovaj raj na zemlji nazvan "Vuglec Breg" bilo je oko dva milijuna eura što je obitelj sama isfinancirala. Imaju i daljnje planove, sada povlačenjem novca iz fondova. Tako je u ovogodišnjem planu gradnja još jedne hiže sa osam dvokrevetnih soba, a sportski tereni dobit će svlačionice i tuševe.


Fotoprilog


Tagovi

Vino Jasenka Vuglec Breg Boris Vuglec Boris Drenški Bodren


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)