Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 09.08.2017. 20:00

Egipatsko grožđe s tržišta izguralo španjolsko

Vinogradari u Španjolskoj tvrde kako Europa, politički gledano, ne štiti svoje vinogradare, upravo suprotno.

Foto: Pixabay/yoyo
  • 543
  • 26
  • 0

Španjolski vinogradari su suočeni sa sve žešćom konkurencijom egipatske proizvodnje.

"Ove je godine pritisak egipatskog grožđa na europskom tržištu veći nego ikad. Ove ćemo sezone imati manje količine stolnih grožđa u Murciji, a naši će konkurenti dati znatno veće količine, pa su cijene niže od početne, kada smo stigli na relativno prazno tržište", potvrđuje Jesús Gómez, menadžer Frutas Esther.

Ove je godine Indija izvršila pritisak na Egipat, a potonji su zauzvrat pritisnuli španjolske proizvođače, navodi freshplaza.

"To je domino efekt. Ne znamo hoće li to biti jednokratna praksa ili trend ", objašnjava Gómez.

Europa ne štiti svoje vinogradare

Egipat, kao i druge zemlje izvan Europe, povećavaju svoju proizvodnju grožđa i drugih proizvoda, a njihova veća prisutnost u Europi predstavlja veliku prijetnju europskim proizvođačima zbog nižih troškova.

"Europa, politički gledano, ne štiti svoje vinogradare, upravo suprotno, ona motivira te zemlje da više razmišljaju o europskom tržištu. Zato je nelogično da postoji više od 3.000 oznaka izvornosti u Europi, a da se europske vlasti tako ponašaju. Istodobno, europski uvoznici su, naravno, motivirani kupiti takve proizvode zbog niskih troškova", tvrdi ovaj proizvođač i izvoznik.

Čekaju otvaranje kineskog tržišta

Prošli tjedan započela je berba stolnog grožđa za Frutas Esther, koja se nalazi u Abaranu, Murcia. Tvrtka uglavnom prodaje grožđe bez sjemena, koja su uglavnom namijenjena Europi, kao i drugim, daljim tržištima, kao što su Afrika i Azija.

"Čekamo otvaranje kineskog tržišta za španjolsko stolno grožđe jer se ovaj proizvod može prodati i u zemlje velike udaljenosti i to zahvaljujući roku trajanja, ali i potrošnji koja je u Kini stvarno visoka", zaključuje Jesús Gómez.

Foto: Pixabay/yoyo61


Tagovi

Berba grožđa Grožđe Egipatsko grožđe


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.