Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opson 2020
  • 04.08.2020. 14:50

Državni inspektorat: nisu bila strana vina u pakiranjima hrvatskih proizvođača

Dobili smo pojašnjenje Državnog inspektorata o zlouporabi korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza na vinima otkrivenim u akciji Opson 2020.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 530
  • 226
  • 0

Tko su ti koji su na boce stavljali hrvatske etikete, a punili ih vinima iz Italije, Makedonije i Čilea, pitanje je na koje ste tražili odgovor, ali koje smo i mi postavili Državnom inspektoratu nakon što su objavili rezultate velike akcije Europola i Interpola Opson 2020 koja je bila usmjerena na trgovinu krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića. 

Podsjećamo, kod pet kontroliranih subjekata utvrđena je zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza; kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i to na vinima koja nisu hrvatskog porijekla nego podrijetlom iz Italije (dva vina), Sjeverne Republike Makedonije (jedno vino) i iz Čilea (dva vina). 

"Na deklaracijama vina je jasno bilo označeno zemlje porijeklo. Dakle, nisu bila strana vina u pakiranjima hrvatskih proizvođača već jasno označena strana vina na čije su etikete kod prijevoda na hrvatski dodani hrvatski tradicionalni izrazi vezano za kategoriju kakvoće vina, a što je protuzakonito", pojasnli su nam iz Inspektorata. 

Na boce lijepili hrvatske etikete, a punili ih vinom iz Italije, Makedonije i Čilea

Stoga je, navodi se u odgovoru, u spomenutim slučajevima kod spornih vina "utvrđena zlouporaba korištenja hrvatskih tradicionalnih izraza“ jer su na njihovoj deklaraciji navođeni izrazi "kvalitetno vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom“ što nije dopušteno odredbom iz članka 2a., Priloga 12., 15. Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina.

"Protiv počinitelja utvrđenih prekršaja poduzeli smo zakonom propisane upravne i prekršajne mjere. Rješenjem su naređena otklanjanja nedostataka na deklaracijama spornih vina, što je i učinjeno te su protiv prekršitelja poduzeti prekršajni postupci", naglašavaju. 

Napominju i kako nisu u mogućnosti u potpunosti odgovoriti na naše pitanje (identitet tih pet subjekata) s obzirom na članak 57. Zakona o državnom inspektoratu (Narodne novine broj 115/18).

Navedenim člankom, Tajnost podataka, između ostalog se navodi da su: "Inspektor i drugi službenik dužni kao inspekcijsku tajnu odnosno kao drugu odgovarajuću vrstu tajne čuvati sve osobne i druge povjerljive podatke koje saznaju u obavljanju svojih dužnosti u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita podataka i tajnost podataka." 


Tagovi

Vino Zlouporaba Opson 2020 Državni inspektorat


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.