Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • En Primeur
  • 09.02.2016. 11:20

Domaće vinske regije predstavile mlada vina!

U Zagrebu su posjetitelji mogli uživati u degustaciji 20 sorti mladih vina koje je izložilo 55 domaćih vinara.

  • 416
  • 42
  • 0

Pod nazivom En Primeur u zagrebačkom hotelu Esplanada, na premijarnom kušanju vina, predstavljeno je više od 20 najpoznatijih sorti. Bilo je tu graševine karakterističke za područje Slavonije i Podunavlja, dok su od ostalih sorti mladih crnih vina, prezentirani sauvignon, pinot, chardonnay te neke od crvenih sorti poput frankovke ili pinota crnog.

"Berba 2015. daje mnogo potencijala. Očekujemo da će mlada vina biti vrhunska, jer su svježa, formirana, odličnih aroma, lagana i pitka, a uskoro ćemo ih moći naći i na tržištu", kazao je Vlado Krauthaker, predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Francuski način kušanja En Primeur sve je poznatiji i u Hrvatskoj

Graševina, pošip, pušipel i škrlet samo su neke od sorti domaćih vina koja su bila ponuđena posjetiteljima ovog tradicionalnog okupljanja na kojemu je sudjelovalo 55 hrvatskih vinara.

En Primeur sve poznatiji u RH

En Primeur je vrlo cijenjen i specifičan način kušanja vina. Riječ je o francuskom trendu s drugom tradicijom, koji je odličan način da se profesionalci, ugostitelji, trgovci i ljubitelji upoznaju s mladim vinima. U Hrvatskoj je ovaj način kušanja manje poznat, ali popularnost i posjećenost ovakvih događaja iz godine u godinu raste. Cilj je pokušati zaključiti kakvo će vino biti u svojoj zrelosti, budući da vinari predstavljaju svoja mlada vina, koja se u većini slučajeva još nisu razbistrila.

Graševine prestavilo 21 vinarija

Graševine je predstavila udruga Graševina Croatica u pojačanom sastavu u odnosu na proteklu godinu. Predstavila nam se 21 vinarija što je pokazatelj rasta i kvalitete i interesa. "Berba 2014. bila je teška i zahtjevna i za sada vinarije više nude 2013 godinu. Znači, vinarije su se danas pojavile i s berbom 2015. crnih vina upravo iz razloga navedene berbe 2014." objasnio je Vlado Krauthaker.

Udruga Vina Dalmacije upoznala nas je s 10 vinara koji njeguju sve cjenjeniju hrvatsku sortu pošip. Pošip je vodeća bijela sorta Dalmacije koja na tržištu krči put nizu zanimljivih bijelih sorti poput debita, grka, maraštine(rukatca), kujundžuše, bogdanuše.

"Berba 2015. bila nam je poseban izazov jer smo imali ekstremne uvjete u vinogradu (dugotrajan period suše se prekinuo sa kišnim periodom), koje smo vjerujem kvalitetno savladali pravim odabirom momenta početka berbe i dalje modernom tehnologijom u podrumu.

Kušanje mladih vina

Stoga od Pošipa 2015. koji uskoro stiže na tržište očekujemo vrhunska vina karakteristične sortne arome, izvrsne svježine i delikatesne teksture. Također i od ostalih bijelih sorti Dalmacije očekujemo tipične sortne karakteristike i dobru voćnost i svježinu", rekao je Marko Šuman predsjednik odbora za enologiju Udruge Vino Dalmacije.

Bregovitu Hrvatsku predstavile 24 vinarije

Bregovitu Hrvatsku predstavile su 24 vinarije koje dolaze sa područja Moslavine, Prigorja-Bilogore, Zagorja-Međimurja i Plešivice. Ovu regiju karakterizira raznolikost sortimenta tako da se uz graševinu ovdje nude i druge sorte poput Chardonnaya, Rajnskog rizlinga, Sauvignona, Pinota, Rizvanca i dr. Pojedine podregije predstavile su vina od sorata koje su zaštićene u njihovom kraju poput Kraljevine u Zelini, Pušipela u Međimurju i Škrleta u Moslavini. "Vina berbe 2015. Bregovite Hrvatske odlikuju se ugodnom svježinom, prepoznatljivim sortnim aromama, skladnog su tijela te vrlo užitna i pitka. Mnoga od njih već se nalaze na tržištu, a neka će tek zasjati u obliku vrhunskih vina redovne berbe, pjenušaca, predikata najviših kategorija" izjavila je Jasminka Šaško iz Udruge Bregovita Hrvatska.

Za tjedan dana kušanje vina s područja Istre i Kvarnera

Neprestani rast broja vinara i marketinških vinskih regija koje sudjeluju u ovoj manifestaciji, govori u prilog važnosti kušanja mlade berbe, ali i pridonosi razvoju kulture ispijanja vina te povećanju konkurentnosti domaćih vina u našoj regiji. Organizatori događaja bili su Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore i regionalne udruge Vinistra, Graševina Croatica, Vino Dalmacije i vinarije Bregovite Hrvatske. Zbog velikog interesa i vinara i posjetitelja, kušanje mladih vina i to uglavnom onih iz Istre i Kvarnera, u istom će se prostoru održati i sljedećeg ponedjeljka, 15. veljače 2016. u 13:00 sati.


Fotoprilog


Tagovi

En Primeur Kušanje vina Esplanada Vlado Krauthaker Vinske regije Mlada vina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.