U okolici Križevaca ima dosta jeftine, neobrađene zemlje koju Denis kupuje s namjerom da se počne baviti seoskim turizmom i pri tome gostima prodavati svoja vina.
Priču o odluci da se bavi poljoprivredom, 32-godišnji Denis Bužić iz prigorskoga mjesta Veliki Potočec, počinje podatkom da su, osim njega i ostali članovi uže obitelji diplomirani agronomi, misleći pritom na roditelje Gordana i Dragicu te brata Marka. No, gradski studentski dani nikome od njih nisu se uvukli pod kožu, pa su se s diplomama u rukama, svi vraćali natrag na selo. Denis je enolog i najviše vremena posvećuje vinogradu i proizvodnji vina, dok je ostatku obitelji na prvome mjestu ratarstvo.
"Nedavno smo našu mehanizaciju upotpunili novim traktorom, pa će uz ovih nekoliko starijih posao ići bolje i brže. I sami uzgajamo žitarice, ali i iz usluge obrađujemo zemlju drugim poljoprivrednicima. Ja ću se pak sad u potpunosti fokusirati na obrađivanje vinograda i vinarstvo. Do sada smo imali jedan hektar s ukupno 5.000 trsova od čega polovica otpada na graševinu, a ostatak čine crni i sivi pinot, žuti muškat te naša autohtona sorta kleščec.
Vino Zaksten
No kako sam tu u okolici primijetio da puno ljudi zbog starosti svoje vinograde prestaje obrađivati, kupio sam 7 ha takvih površina. Posadit ću mlade trsove i povećati proizvodnju vina", priča nam Denis, dodajući kako su se vinogradarstvom početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća počeli baviti djed mu Stjepan koji je bio podrijetlom iz Zagorja te baka Ljubica.
“Djed je nažalost umro prije nekoliko mjeseci. Ja ću, pak, uskoro na tržište, njemu u čast, plasirati jedno novo vino pod nazivom "Deda Štef". Njime ću upotpuniti našu dosadašnju ponudu koju čine vina zaksten, graševina te sivi i crni pinot. No želja mi je da naš vinograd i vina budu sastavni dio jedne priče o seoskom turizmu koja mi se već duže mota po glavi. S obzirom da se u ovom kraju hektar zemlje može kupiti za prosječno 47 tisuća kuna, što je prilično povoljno u odnosu na primjerice površine u Baranji i nekim drugim dijelovima zemlje, namjeravam na vinogradarskom brijegu Zaksten, kupiti i okrupniti zemljište, izgraditi vidikovac i držati razne životinje, što će, prilično sam siguran, u ovaj kraj i ovu lijepu prirodu privući goste i posjetitelje. Naravno, usput ću prodavati i svoja vina, koja se sada mogu kušati u ugostiteljskim objektima na križevačkom području", ističe ovaj prigorski enolog.
Kakve sve proizvode nudi obitelj Bužić pogledajte i na web stranici ovog vrijednog gospodarstva: http://www.vina-buzic.hr/
Dok se taj plan ne realizira, Denis i dalje nastavlja pomagati u proizvodnji vina nekolicini ovdašnjih vinara. Već nekoliko godina svojega kooperanta ima i u Slavoniji, konkretnije u Drenju, mjestu u Osječko - baranjskoj županiji.
"Tamošnji vinogradar Mladen Junačko, uzgaja odličnu graševinu na Mandičevaćkom vinogorju i od njega otkupim dio uroda. Naime, Slavonija ima puno više sunčanih sati od Prigorja i graševina koja rodi tamo i tu, nije ista. A meni kao enologu stalo je da imam što više vina s različitim karakteristikama. Zaživi li moj plan o seoskom turizmu, takvih ću kooperanata trebati još više", kaže nam Denis.
No nije to jedini plan ovog prigorskog vinogradara. Njegovo obiteljsko gospodarstvo već ovoga bi se proljeća, kaže, moglo povezati s još desetak prigorskih OPG-ova te uz pomoć općine Sveti Petar Orehovec, koja je pokazala interes za njihove planove te početi proizvoditi i plasirati na tržište 20 različitih proizvoda, od džemova, sokova do vina. Jer zašto da svatko od njih sam traži put do kupaca, kad će zajedničkim snagama, vjeruju, to biti puno lakše i efikasnije.
Foto: Sandra Špoljar i OPG Bužić
Fotoprilog
Tagovi
Autorica