Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destilacija vina
  • 13.05.2020. 15:00

Daju 140 miliona evra podsticaja za destilaciju vina u etanol

Nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina, Francuska je odobrila podsticaj vinarima za destilaciju vina u alkohol.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 249
  • 16
  • 0

Vinske zadruge Francuske, Italije i Španije apelovale su na Evropsku uniju da izdvoji 350 miliona evra za projekat destilovanja 10 miliona hektolitara vina u etanol koji bi se koristio u proizvodnji hidroalkoholnog gela. S obzirom na to da su dezinfekcijska sredstva na tržištu izuzetno tražena, smatraju da bi ovakva odluka o destilaciji vina lošeg kvaliteta ili onog kom ističe rok trajanja, bila dobra.

Pre nekoliko dana na Agroklubu smo pisali o tome kako su italijanski proizvođači vina u najvećim problemima zbog krize virusa korona, a Koldireti, najveće poljoprivredno udruženje te zemlje, Vladi je iznelo plan pretvaranja najmanje tri miliona hektolitara jeftinijeg vina u dezinfekciono sredstvo.

Vinari razmatraju destilaciju vina u etanol za proizvodnju dezinficijensa

Prošlog meseca Evropska komisija je odlučila da će da podrži mere upravljanja krizom, a koje se tiču i vinarstva, kao jednog od poljoprivrednih sektora pogođenog pandemijom. 

Francuska odobrila podsticaj u vrednosti 140 miliona evra

Istovremeno, nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova, kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina, Italiji susedna Francuska je u ponedeljak odobrila podsticaj svojim vinarima za destilaciju vina u alkohol.

Kako su ministar poljoprivrede Didier Giljom i ministar finansija Bruno Le Mari, saopštili su na tviteru, Vlada je odlučila da da subvenciju u iznosu od 140 miliona evra za destilaciju vina u etanol. Takođe, naveli su oslobođenje pri plaćanju socijalnih doprinosa za male i srednje firme.

Hteli tri, a vlada odobrila sredstva za dva miliona hektolitara

Ipak, te mere nisu udovoljile zahtevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više. Prošle nedelje zatražili su ukupno 500 miliona evra pomoći za proizvođače vina, uključujući 260 miliona evra za kriznu destilaciju, čime bi se obuhvatilo oko tri miliona hektolitara vina.

Zatvaranje restorana i kafića utiče i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje

"Objavljen je vinski plan za suočavanje s virusom COVID-19: 100-procentno oslobađanje od plaćanja socijalnih naknada i sredstva za destilaciju dva miliona hektolitara, što je u proseku 70 evra po hektolitru, a mi smo tražili tri miliona hektolitara po 80 evra za hektolitar", napisao je u ponedeljak sekretar FNSEA-e Džerom Despi na tviteru.

To znači da Vlada ima u planu da destiliše samo dva, a ne tri miliona hektolitara vina kako su to tražili iz FNSEA-e. 


Tagovi

Francuska Destilacija vina Hidroalkoholni gel Podsticaji Etanol Pandemija Virus korona


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D