Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja grožđa
  • 19.07.2020. 16:30
  • Rasinski okrug, Župa, Aleksandrovac

Da li će ove godine vinogradi ostati bez roda?

Iz nadležnog ministarstva kažu da svi koji su imali štete na svojim vinogradima, oni preporučuju da se osiguravaju i da koriste subvencije u nabavci protivgradnih mreža.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 154
  • 11
  • 0

Vinogradarski i voćarski kraj u Župi, krajem proleća i početkom leta imao je velikih gubitaka kada je reč o ovogodišnjem rodu. Uzrok je bio grad koji je za kratko vreme, uništio prinose na većini imanja, iako su proizvođači pokušali da zaštite svoje zasade ispaljivanjem protivgradnih raketa. Ni vinogradi ni voćnjaci nisu bili osigurani niti zaštićeni protivgradnim mrežama.

U zasadu vinara Milomira Milosavljevića, grad je načinio štetu i prethodne, ali i ove sezone. U nepovoljnim vremenskim uslovima, vinova loza nije mogla da precveta. Sada je bujna, ali nema roda. Ovaj poljoprivrednik očekuje da će i sledeće godine takođe imati problema sa prinosima, navodi RTS.

"Nismo dobili nikakvu odštetu. Iz Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave su došli i saslušali nas. Preporučili su da osiguramo useve. Po mom mišljenju, bolje je imati protivgradnu mrežu. Razmišljam već o tome, kako bi pokrio deo voćnjaka i vinograda, zato što sada na tržištu postoji mreža koja ide sa strane, u redove", navodi ovaj vinogradar.

Ovakvu štetu ne može niko da nadoknadi

On nije jedini proizvođač koji se suočio sa ovom vremenskom nepogodom. Grad je pogodio i susedno selo, Gornje Zleginje tako da ni tamošnji poljoprivrednici ne očekuju prinose grožđa.

"Situacija je takva da od naših vinograda možemo da očekujemo da ih sačuvamo za narednu sezonu. Štetu nisam uopšte nadoknadio. Opština je ponudila neke mogućnosti, ali ja to nisam prihvatio. Bolje da koriste manji proizvođači. Ovakav obim štete ne može niko da mi nadoknadi", navodi uzgajivač grožđa, Dragomir Rajković.

Za preradu i marketing u proizvodnji vina izdvojeno 250 miliona dinara

Iz nadležnog ministarstva kažu da svi koji su imali štete na svojim vinogradima, oni preporučuju da se osiguravaju i da koriste subvencije u nabavci protivgradnih mreža. Preporučuju poljoprivrednicima da što više koriste ta sredstva. Vremenske prilike su vrlo promenljive i uloženi trud i rad može da bude uništen za svega par minuta.

Podsticaji za vinare

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je 450 miliona dinara za nove zasade, žicu, protivgradnu mrežu i izgradnju vinarija.

Proizvođače vina, čija je proizvodnja veća od 20.000 litara vina godišnje, očekuje i oko milion i 700 hiljada evra iz IPARD programa za zasnivanje i sadnju novih čokota i izgradnju vinarija.


Tagovi

Vinogradarski kraj Voćarski kraj Vinogradari Prinos grožđa Proizvodnja vina Protivgradne mreže Protivgradne rakete Milomir Milosavljević Dragomir Rajković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.