Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prokupac
  • 08.05.2022. 10:00

Crnka, niševka ili rskavac - šta se krije iza naziva ove sorte vina?

Bobica je srednje krupna, debele pokožice tamnoplave boje, sa mnogim tačkicama i obilnim pepeljkom, izraženog pupka. Mezokarp je sočan bez mirisa i prijatnog ukusa.

Foto: Depositphotos/Miljan (ilustracija)
  • 326
  • 41
  • 0

Prokupac je autohtona sorta Srbije. Uglavnom se gaji u centralnoj Srbiji, gaji se u Makedoniji, ima je manje u Bugarskoj, a sporadično se sreće u Ruskoj Federaciji. U nas ima i brojne sinonime: crnka, niševka, rskavac, nikodimka, kameničarka, u Bugarskoj je zovu zarčin, a u Makedoniji skopsko crno, daje primere stručnjaka za vinogradarstvo Vesna Vesić iz Poljoprivredno stručne službe Srbije.

Podsetimo, istorija gajenja prokupca se vezuje za južni deo Srbije, tačnije rejon Toplice i Aleksandrovačke župe. Specifične mezoklimatske karakteristike ovih rejona, reljefno izraženi tereni i siromašna, propusna i topla zemljišta čine idealan teroar za sortu prokupac.

Ampelografski kratak opis: odrasli list je srednje veličine ili veliki, ceo ili trodelan. Cvet je hermafroditan, grozd je srednje veličine ređe veliki, cilindrično kupastog oblika i srednje zbijenosti. Masa grozda varira od 130 do 300 grama. Bobica je srednje krupna, debele pokožice tamnoplave boje, sa mnogim tačkicama i obilnim pepeljkom, izraženog pupka. Mezokarp je sočan bez mirisa i prijatnog ukusa.

Pogodni uzgojni oblici za kratku rezidbu

Agrobiološke osobine: čokot je srednje bujnosti ili bujan sa uspravno rastućim lastarima. Grožđe sazreva pozno, između III i IV epohe. Prinosna je sorta, daje 15-20 t/ha grožđa. Zato zahteva kratku rezidbu, odnosno kondire na dva -tri okca. Pri mešovitoj rezidbi čokot se znatno iscrpljuje i vegetativno brzo oslabi.

Pogodni su uzgojni oblici na kojima se može primeniti kratka rezidba, a što se tiče zemljišta voli propusna, rastresita, kamenito šljunkovita i umereno plodna zemljišta. Ima dobar afinitet sa loznim podlogama, veoma je osetljiv na plamenjaču, a dobre je otpornosti na sivu plesan. Inače slabo podnosi niske zimske temperature pa okca izmrzavaju na -16 stepeni, ističe Vesićeva.

Karakteristike šire i vina: šira je bezbojna i prijatnog ukusa i mirisa. Sadrži 18-22 odsto šećera i 6-8 g/l ukupnih kiselina. Vino je harmonično i pitko. Od grožđa prokupca proizvode se kvalitetna crvena ili roze vina, koja se odlikuju voćnim karakterom. Uglavnom se sreću tonovi sitnog bobičavog voća ili crvenog koštičavog voća. Prokupac ima visok sadržaj tanina pa i vina imaju izraženu trpkost o čemu treba voditi računa u tehnologiji proizvodnje.

Privredni značaj

Inače u Srbiji je priznat veći broj klonova sorte prokupac:

  • PR 2 - klon ima krupan grozd, mase do 250 g. U širi nakuplja do 23 odsto šećera i sedam gr/l ukupnih kiselina. Prinosan je klon;
  • PR 8 - grozd je srednje krupan, u širi nakupi 19 odsto šećera i 6,5 g/l ukupnih kiselina;
  • PR 10 - ima zbijen grozd mase 194 gr. Bobice obilno posute pepeljkom, sa visokim učešćm pokožice u bobici 5,53 odsto. U širi nakuplja 17 odsto šečera i osam gr/l ukupnih kiselina. Prinosan klon koji sazreva nekolko dana kasnije u odnosu na ostale klonove;
  • PR 19 - klon priznat 2015. god. Grozd zbijen, mase 188 gr. ima visok potencijal nakupljanja šečera u širi 22,05 odsto uz srednji nivo kiselina 6,22 gr/l.

Prokupac svakako ima svoj privredni značaj, grožđe se koristi za spravljanje crvenih i roze vina kvalitetnih i visokokvalitetnih kategorija, kao i za proizvodnju destilata za proizvodnju lozovače i vinjaka, navodi stručnjak PSSS-a.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Prokupac Vesna Vasić Rezidba vinograda Vinova loza Stare sorte Autohtone sorte


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.