Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvanajščak Kozol
  • 13.01.2020. 16:30
  • Međimurska, Dragoslavec

Crni pinot i pušipel obitelji Dvanajščak Kozol: kći Tea već sa 16 postala sommelierka

Mama Rajka, tata Zdravko i kći Tea imaju položene ispite za sommeliere s tim da je Tea sa 16 godina bila i najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj. Brat joj Viktor u obiteljski se posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio da se više voli baviti vinom.

Foto: Arhiva obitelji Dvanajščak-Kozol
  • 1.320
  • 168
  • 0

Krenete li na put Međimurskom vinskom cestom, naići ćete na tradiciju i znanje pretočene u uzgoj vinove loze, proizvodnju i njegovanje plemenitih sorti. Ta je cesta najbolji originalni turistički proizvod kontinentalne Hrvatske još od 2007. godine. Međimurje obiluje stoljetnim šumama i drugim ljepotama prirode, a na blagim brežuljcima rađa se zaista vrhunsko vino.

Prvi crni pinot u Međimurju, graševina u rangu s najboljim svjetskim vinima

Ispod samog vrha Mohokosa (344 mnm), najvišeg i najsunčanijeg dijela Međimurja, nalazi se vinograd obitelji Dvanajščak-Kozol, jedne od mlađih vinogradarskih obitelji u ovome kraju. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja, početkom 90-tih iz hobija i s puno ljubavi zasađuju svoje prve nasade, a iz godine u godinu broj poklonika njihove vinarije raste, što ne čudi jer izvrsnost okusa i mirisa dokazuju i medalje zlatnog sjaja.

Obitelj Dvanajščak-Kozol također se može pohvaliti prvim crnim pinotom proizvedenim u Međimurju, a njihovu graševinu iz 2006. godine je Anthony Rose, jedan od vodećih svjetskih kušača i predsjednik ocjenivačke komisije na Decanterovom panelu, ocijenio s 93 boda od 100, što ovu graševinu postavlja u ravnopravni položaj s najboljim vinima u svijetu.

Najistaknutija bijela sorta je pušipel

"Na 10 ha odličnih, osunčanih i povišenih položaja, obrađujemo vinograde na kojima dozrijevaju brojne sorte grožđa, među kojima su pušipel, graševina, sauvignon, pinot bijeli, pinot crni, traminac, moslavac i muškat žuti. Zaštitu zemljopisnog podrijetla imaju graševina, moslavac i pinot bijeli“, kažu članovi ove vrijedne obitelji. Njihova vinarija je prva odnjegovala pinot crni na ovom prostoru i takoreći utrla put kolegama te se odmakla od uvriježenog mišljenja kako ovdje uspijevaju samo bijele sorte. Stalno izlažu po sajmovima, a u njihovoj vinskoj kući možete kušati kvalitetna vina uz bogatu ponudu domaćih proizvoda. Uz najavu organiziraju obiteljske i poslovne ručkove.

Vinogradi vrijedne obitelji 

Najistaknutija bijela sorta svakako je moslavac odnosno pušipel, u Sloveniji ga nazivaju šipon, u Mađarskoj furmint, dok u Austriji i Njemačkoj mosler. Kao autohtona sorta moslavac ili pušipel okusno osvježava citrusima i zelenim jabukama, nježnijim alkoholima i izraženijim kiselinama što je karakteristično za vina uz koja se svakodnevno može uživati uz jednostavnija jela.

Tea sa 16 godina bila najmlađi sommelier(ka) u Hrvatskoj

"Prvi vinogradi preuzeti su od djeda sa kapacitetom od 4.000 l. Djed se počeo baviti vinom u 70-tim godinama, dakle nešto više od 35 godina vino je u obitelji, no ti vinogradi su tražili obnovu“, govori mlada Tea. Nastavljajući tradiciju svojih roditelja, Zdravko i Rajka početkom 90-ih godina prošloga stoljeća zasađuju svoje prve nasade. Zemljopisno porijeklo dobili su 1996. godine i od tada se profesionalno bave vinarstvom. Svi troje, mama Rajka, tata Zdravko i Tea imaju položene ispite za sommeliere, a Tea je sa 16 godina bila i najmlađi sommelier u Hrvatskoj. Njen brat Viktor se u obiteljski posao uključio prije 4 godine kada je nakon 2 godine studiranja medicine shvatio da se više voli baviti vinom i krenuo na Agronomski fakultet. Trenutno je pred diplomom i radi na diplomskom radu na sorti Pušipel. Zajedno s ocem vodi sve poslove oko podruma.

Problem im stvaraju klimatske promjene pa je prisutan strah od tuče. Tu je i zlatna žutica, a niti davanja državi nisu zanemariva. Krenuli su s ekološkom gnojidbom, a pozitivno je, kažu, što država daje poticaje za ekološki uzgoj. Kupci njihovih proizvoda su privatne osobe, restorani, vinoteke i trgovine mješovitom robom, a jedan dio izvoze, i to u Francusku, Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Japan.

Projekt Mlado Međimurje

Tea Dvanajščak Vuković vrlo je aktivna u Društvu vinogradara i vinara Hortus Croatiae. Zajedno sa svojim kolegama i vinarija Dvanajščak-Kozol priključila se projektu Mlado Međimurje.

"Projekt udruženja mladih vinara prihvaćen je više nego dobro. Ne radi se o velikim količinama, ali uspjeli smo potaknuti novi brend ispijanja vina. Uvjerena sam da mlada vina imaju svijetlu budućnost pa se nadam da će nam se iz godine u godinu sve više mladih kolega vinara priključivati. Ovo je novi vid suradnje i način pozicioniranja na tržište proizvoda u novoj varijanti. Uz pomoć Turističke zajednice Međimurja i Općine Štrigova te ulaganjem vlastitih sredstava za marketing postigli smo veliki iskorak za vinsku regiju“, smatra mlada sommelierka Tea.

Bogata ponuda vina obitelji 

Obitelj Dvanajščak-Kozol ima tri butelje kojima posvećuje više pažnje tako da izabiru najbolje grozdove prosušivane na zraku uz dugu fermentaciju na vlastitim kvascima. Takvih je buteljirano samo po 1.000 boca za sorte Sauvignon, Pušipel i Pinot crni. Prvu medalju dobili su 1997. kada su na Zlatnoj preši osvojili zlato za graševinu, a do sada imaju toliko priznanja da više niti ne broje.

Kuća s najboljim pušipelom na Međimurskoj vinskoj cesti

"Veliko priznanje dobili smo u Splitu na Gast Expo gdje smo proglašeni Šampionom Sajma u Bijelim Vinima i to za Traminac suhi 2011. Našli smo se i u Londonu na International Wine Challenge gdje smo osvojili bronzu i dva priznanja. Nije na odmet spomenuti da smo od zadnja četiri ocjenjivanja Pušpela, na tri bili ocjenjeni kao kuća s najboljim Pušipelom na Međimurskoj vinskoj cesti (na županijskoj razini na MESAPU)“, kažu, a medalje na svjetskim ocjenjivanjima vina su: srebro za Pušipel prestige 2016 Mundus Vini 2018, srebro za Pušipel classic 2018 Decanter 2019, bronca Sauvignon classis 2018 Decanter 2019. Izlažu na Vinocomu u Esplanadi i na Vinart Grand Tasting u Laubi. Sve više se posvećuju direktnom kontaktu s kupcima na tržištu i na širu distribuciju vina po cijeloj Hrvatskoj.

Poslovi oko vina uglavnom su podijeljeni: mama Rajka zadužena je za knjigovodstvo, otac Zdravko i brat Viktor drže podrum, suprug Kristijan vodi brigu o vinogradima i okolnim radovima te lokalnoj dostavi vina, a Tea radi ostalo. "Svakom vinaru je najbolje da proda što više na kućnom pragu pa tako i mi tome težimo, no ne odbijamo poslove. Najbitnije je da se sve proda, a mi za sada s time nemamo problema", ističu i dodaju da, iako svoje potencijale posvećuju svijetu vina tek dvadesetak godina, stvaranje vina njihov je život.

Ostalima poručuju: "Ako vidite potencijal u komadu zemlje koju imate, iskoritite to maksimalno!“


Fotoprilog


Tagovi

Vina DK - Dvanajščak Kozol Tea Dvanajščak Vuković Međimurska vinska cesta Prvi crni pinot Pušipel


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."