Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bermet
  • 05.05.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Novi Sad

Brkin Bermet - afrodizijak za domaće, ali i inostrane kupce

Nenad Ratković beli bermet pravi sa 15 biljka, a crveni sa 30. Kaže da je ovo aromatizovano desertno vino, lek za dušu i unutrašnje organe, a povrh svega afrodizijak za žene.

Foto: Facebook/Nenad Bermet A Ratković
  • 645
  • 104
  • 0

Nenad Bermet Aleks Ratković, vlasnik vinarije "Aleks", koja je na srpskoj sceni vinara od 1990. godine, jedinstvena je pojava na ovim prostorima, a i šire. Mnogi vlasnika znaju kao Brku u vojvođanskoj narodnoj nošnji. Nakon što je dobio robni žig zaštite imena "Bermet Aleks" za čuveno desertno vino fruškogorskog vinogorja, rešio je 2007. godine da svom imenu Nenad Ratković u ličnu kartu pridoda i ovo 'zaštićeno'. 

Rođeni Zemunac kako voli da kaže Sremac, Ratković je u novosadskim vinskim krugovima prvenstveno bio poznat kao trgovac vinom, a prodavao je ono iz poznatih podruma, Erduta i Erdevika. I dok je gradio svoju uspešnu vinarsku karijeru, nekako se nametnulo da uporedo gradi i svoj prepoznatljiv imidž.

Stranci na našim manifestacijama najviše kupuju med i vino

Cela priča o sremačkoj nošnji kreće 2005. godine, od susreta sa Miroslavom koji mu je napravio gipsanu figuricu Lale sa šeširom, a sa likom Nenada Ratkovića. Njemu se veoma dopala da je poručio veću količinu izrađenih u dve varijante. Tražio je Lalu naslonjenog na flašu ili burence. Dve godine kasnije, ta figura je na Oplenačkoj berbi, proglašena za suvenir Srbije.

Kako je nastao Bermet?

Kako je jedinstven i interesantan po svom izgledu, tako je i njegov bermet jedinstven po svom ukusu. Ipak, put do 'slave' nije bio nimalo lak. Nenad se u vinarstvu obreo devedesetih godina prošlog veka kao predstavnik vinarije Erdut, a proizvodio rakiju i prodavao vino u rinfuzi. Zatim je  nekoliko godina na Karlovačkoj berbi grožđa počeo da prodaje aromatizovano vino sa osam začina, a onda je dodavao još začinskih trava i dobio je Bermet, sa kojim je obišao gotovo ceo svet. Zasadi vinograda su na Banstolu i tamo su od davnih tridesetih godina prošlog veka. 

"Bermet je vino sa dugom tradicijom od skoro 400 godina. Monasi u manastiru Krušedol su krenuli da ga prave, a ja sam nastavio tu tradiciju. Moj kum na Banstolu ima dva hektara vinograda. Pod zasadom je neoplanta, rizling, šardone, portogizer, frankovka. On mi je glavni dobavljač vina. Ja 'radim' Bermet", kaže Ratković za Agroklub.

Afrodizijak za žene

Bermet koji naš sagovornik pravi je raj za sva čula, a u njemu podjednako uživaju muškarci i žene. Beli se pravi sa 15 biljka, a crveni sa 30. Nije ni čudo što toliko uživaju, jer Ratković kaže da je Bermet aromatizovano desertno vino, lek za dušu i unutrašnje organe, a povrh svega afrodizijak za žene.

"Svaka trava leži potopljena u alkoholu 20 dana i onda se ubacuje određena količina u vino. Nijedna od začinskih biljaka ne sme da dominira."

Od čega zavisi kvalitet bermeta?

Sem Bermeta, Brka ima i druge vrste vina koje prodaje u rifuzi. Njegova vina se podjednako dobro kotiraju kao i Bermet, a u ponudi ima crveno kupaža frankofka, port i game koje je i najprodavanije vino. Osim na domaćem tržištu, vino iz ove vinarije našlo je put do srca stranaca, pa se izvozi za Holandiju i Bugarsku.

"U našem proizvodnom programu imamo i rakije, lozu, kleku, jabuku, šljiva, vinovicu, vinjak, dunju, kajsiju i gorki liker "Ljiljin Listić". Sa našim veoma kvalitetnim proizvodima ušli smo u vrh najboljih, a to smo dokazali mnogobrojnim diplomama, na domaćim sajmovima, kao i u Mađarskoj i Slovačkoj", ističe Ratković.

Ljiljin listić je posebna priča

Nenad priča da je u Udruženje karlovačkih vinara ušao sam kao rakijaš i to upravo zahvaljujući njihovom odličnom proizvodu napravljenom po orginalnoj recepturi, "Ljiljinom listiću" koji je dobio ime po njegovoj supruzi. Do sada, "Ljiljin listić" osvojio je tri velike zlatne medalje Novosadskog sajma, četiri ili pet zlatnih i ne zna se koliko srebrnih. Reč je o gorkom likeru sa 32 trave, gde dominira pelin.

Originalnost i neponovljivost

Prema njegovim rečima, ovog trenutka u Srbiji ima sigurno 30 kvalitetnih vinskih podruma koji proizvode odlično vino, a koje može biti na evropskim i svetskim trpezama. Ipak, ističe da se njegov Bermet, ovog trenutka pije na Belom dvoru i u dva restorana u Holandiji koji imaju tri "Mišelin" zvezdice. 

Vojvodina kao svetski vinski region!

"Nadam se da će ta priča da živi i dalje, da će se širiti. Napravio sam i jedan Bermet sa tartufima, koji je afrodizijak i mada je malo skup za naše tržište, nadam se da će biti interesantan izvozni proizvod."

Nenad Bermet Aleks Ratković je živi dokaz da je jedinstvenost, orginalanost i neponovljivost nešto što dolazi iz ličnosti samog čoveka, a ne od puke želje da se bude drugačiji i poseban.


Tagovi

Bermet Kako se pravi bermet Vino Brkin bermet Nenad Bermet Aleks Ratković Vinarija Aleks Afrodizijak


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.