Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregovita Hrvatska
  • 03.02.2021. 14:00

Bregovita Hrvatska postaje četvrta regionalna organizacija vinara i vinogradara

Prema Zakonu o vinu, Hrvatska je podijeljena u četiri vinogradarske regije, udruge Graševina Croatica, Vino Dalmacije i Vinistra, koje su već stekle status regionalnih organizacija

Foto: Marinko Petković
  • 348
  • 122
  • 0

Udruga Bregovita Hrvatska uskoro će biti priznata kao četvrta regionalna organizacija vinara i vinogradara, čime će se stvoriti pretpostavke za kvalitetniji rad na brendiranju vina autohtonih sorata tog kraja na domaćem i inozemnom tržištu, priopćili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

HGK je još sredinom 2019. okupila vinare s područja osam županija sjeverozapadne Hrvatske (Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije te grada Zagreba) i osnovala Udrugu vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska, koja trenutno broji 63 člana.

Zahtjev za priznavanje statusa regionalne organizacije podnesen je prije par dana, a očekuje se vrlo brzo prihvaćanje koje će omogućiti učinkovitije brendiranje specifičnih vina i Središnje bregovite Hrvatske kao vinske destinacije, navodi se u priopćenju.

Daljni razvoj domaćeg vinarstva 

Prema Zakonu o vinu, Hrvatska je podijeljena u četiri vinogradarske regije, udruge Graševina Croatica, Vino Dalmacije i Vinistra, koje su već stekle status regionalnih organizacija, a priznavanjem Bregovite Hrvatske omogućit će se daljnji razvoj kompletnom domaćeg vinarstva jer će svaka regionalna organizacija moći samostalno financirati promotivne i marketinške aktivnosti.

Također se otvaraju mogućnosti za izradu strategija razvoja vinarstva u svakoj hrvatskoj regiji, po uzoru na model razvoja najpoznatijih talijanskih ili francuskih regija čiji vinari djeluju kroz identične modele udruživanja. Tu se očekuje i značajna programska pomoć Ministarstva poljoprivrede, ali i financijska pomoć države.

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić istaknuo je da su vinari s tog područja do osnivanja udruge puno vremena gubili na administraciju i papirologiju kako bi došli do subvencija za marketing.

"Komunikacija s državom preko ove četiri regije predviđene zakonom je po meni jedini ispravni put. Udruživanje će nam pomoći i oko izvoza. Trenutno zbog korone ne možemo nigdje izlagati, ali imamo dvije ponude – s azijskog tržišta, iz Kine i Indije te iz skandinavskih zemalja koje ne bi mogli ni razmotriti kao individualni proizvođači jer jednostavno ne bi imali potrebne količine", pojasnio je Miklaužić dodajući da trenutno zbog korone na zalihama imaju dosta vina, a to su tržišta koja mogu te zalihe bez problema apsorbirati. 

Trend rasta sadnje autohtonih sorata 

Inače, Zakon o vinu regionalne organizacije pozicionira kao partnere tijela izvršne vlasti u provedbi nacionalnog postupka zaštite oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog podrijetla vina, ali i u strateškom planiranju za sektor vinogradarstva i vinarstva.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević ističe da na području Bregovite Hrvatske prevladavaju male obiteljske vinarije, uglavnom s proizvodnjom do 100.000 litara godišnje.

"Osim internacionalnih, u proteklom razdoblju primjetan je i trend rasta sadnje autohtonih sorata ove regije kao što je škrlet, odnosno starih sorata karakterističnih za te krajeve kao što su moslavac/pušipel, kraljevina, sokol, stara hrvatska belina i drugih“, naveo je.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Bregovita Hrvatska Marko Miklaužić Regionalna organizacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]