Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola vina
  • 16.02.2019. 13:30
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Branko Mihalj: Bez pretakanja i kontrole dok sazrijeva nema ni vrhunskog vina

Posjetili smo vinski podrum renomiranog kutjevačkog vinara Branka Mihalja i saznali koji su aktualni radovi u podrumu te kada se koje vino pretače.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.727
  • 98
  • 0

Posjetili smo vinski podrum renomiranog kutjevačkog vinara Branka Mihalja i saznali koji su aktualni radovi u podrumu, ali krenuli smo s njegovim vinskim počecima.

"Mi smo to tu od 1953. kada smo kupili vinograde, a negdje od 1990. godine sam ja preuzeo očev i svoj vinograd i počeo s prvim etiketama. Od 1997. godine imamo obrt i od tih bijelih vina imamo graševinu 75 posto. Inače graševina je najčešća hrvatska sorta jer zauzima preko 30 posto vinograda u Hrvatskoj. Ja često kažem da je Kutjevo svjetski centar graševine, hrvatska vinska prijestolnica. Mi proizvodimo rajnski rizling, traminac koji inače radimo u ledenoj berbi, cabernet sauvignon, cabernet frank, portugizac koji obično pobjeđuje u Mađarskoj na svjetskom prvenstvu sa zlatnim medaljama, merlot, a muškat ružu imamo jedini u kontinentalnoj Hrvatskoj, u zadnje vrijeme samo u Pleternici rade na tome. Uglavnom pokušavamo na ovim najboljim terenima proizvesti maksimalna dobra vina", rekao je za početak Branko Mihalj.

Koja vina se pretaču, a koja ne?

No da bi se to postiglo, potrebna je konstantna kontrola vina, pogotovo pri sazrijevanju: "Graševina se u ovo doba godine ne dira. Na zdravom talogu ona odrasta i nju prvi put ne pretačemo jer ju ravno poslije filtriranja stavljamo u bocu i ona ide u prodaju", ističe Mihalj.  

Kada je riječ o rajnskom rizlingu, ova sorta će za pretakanje biti spremna za otprilike mjesec dana: "Skida se s taloga, on ima jako specifične i fine mirise. Kada je riječ o tramincu, izbornoj berbi, njega upravo ću ovih dana skinut s taloga i pustiti ga da dobije finu boju da se ga možda isfiltriramo i onda stavljamo u bocu", priča Mihalj.

Prije no što se crna vina pretaču u drvenu bačvu, potrebna je određena kontrola sastava tekućine.  

"Uzmemo pumpu, pretočimo iz jedne u drugu posudu, izmjerimo sumpor, dodamo sumpor jer ih on štiti. Sada je to vrijeme, kada se razvedri malo, kada vani bude lijepo vrijeme, pazimo na te prirodne cikluse. Uvijek je i pretakanje i punjenje vina dobro raditi pri lijepom vremenu i ako je ikako moguće u vremenu kad je pun mjesec. Treba koristiti sile mjeseca, ako on diže more i pravi plimu i oseko, on isto tako pomaže i kod tog punjenja. Uvijek se to radi po bistrom i burnom vremenu, kada puše naš kutjevački vihor, koji nam pomaže u svemu", ističe Mihalj.

Problem može stvarati sumporovodik

Prema riječima našeg sugovornika, sada je bitno skinuti crna vina s taloga

"Talog je kod crnih vina problem jer može ići prema sumporovodiku. Crna vina vole više zraka od bijelih, jer ona imaju te svoje divlje tanine. U ovoj fazi i prelaze iz jabučne kiseline, koje ima puno u početku, prema mliječnoj, a vinska kiselina je uvijek tu. To se može najviše dogoditi u drvenim bačvama jer zrak prolazi kroz njih, posebno u hrastovini jer ona ima u sebi nešto od tih pozitivnih stvari. Ja volim reći da nama svima trebaju stare drvene bačve gdje ta vina sazrijevaju, a ne dobiju puno od samog drveta. Tako u drvenim bačvama može stajati par godina, onda prelazi u boce u kojima može stajati. Naša graševina može dugo stajati, a crna vina ove količine alkohola mogu stajati 20, 30 godina i više", otkriva Mihalj.   

Mihalj ističe da se graševina mora pretakati kada vinari osjete da na dnu ima sumporovodika. 

"Ja mogu razumjeti velike vinare i firme koje se bave vinarstvom, one moraju to raditi zato što se ne smiju igrati, ali uvijek im predložim da uzmu od pet do deset posto tih vina i neka ostave s tim prvim, jer uvjet je da imaju zdravo grožđe. Bez zdravog grožđa neće moći ići na priču da budu što duže na talogu. Problem je sumporovodika i zato se vina pretaču", pojašnjava Mihalj.   

"Mlado vino je kao malo dijete"

Stoga Branko mladim vinarima preporučuje svakodnevnu kontrolu vina. 

"Svaki dan moraju paziti na donju pipu i pregledavati, ako ima sumporovodika onda moraju pretočiti, ako ne, opet moraju biti svaki dan u podrumu. Mlado vino je kao malo dijete", rekao je Mihalj. 

Dugo će trajati i glas o kvaliteti kutjevačke graševine, jer je ova sorta briljirala na nedavno održanom prestižnom kušanju mladih bijelih vina - En primeur.

"Veći dio somelijera okupljenih oko portala Kult Plave Kamenice govore da ih je graševina Mihalj najviše oduševila uz ostala bijela vina, a posebno ističu graševinu Mihalj. Normalno da smo ponosni jer mi smo sada u toj fazi kada naša graševina nije zrela, ali je prepoznatljiva stručnjacima. Imamo blago u podrumu", zaključuje Mihalj.


Tagovi

Branko Mihalj Vinar Vinski podrum Pretakanje vina Graševina Rajnski rizling Sazrijevanje vina


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]