Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Benvenuti vina
  • 26.04.2021. 14:25
  • Istarska, Kaldir, Motovun

Braća Benvenuti: Korona će proći, a Corona Grande ostati jer vino kao i život mora teći

Nikola i Albert Benvenuti predstavili su mlada vina i nova koja još nisu na tržištu, među njima i blend malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina.

Foto: Rene Karaman (ustupila braća Benvenuti)
  • 396
  • 123
  • 0

Prvo proljetno druženje s mladim vinima braće Benvenuti održano je ove godine nešto ranije u Zagrebu na otvorenom na jezeru Bundek, zbog epidemiološke situacije. Za vinare iz središnje Istre, u mjestašcu Kaldir kod Motovuna, taj dogođaj obilježava početak dinamičnog perioda i intenzivnijih radova u vinogradu, kojih imaju 20 hektara te godišnju proizvodnju od 80.000 litara nagrađivanih vina.

Mislili smo ovu tradicionalnu promociju mladih vina prošlogodišnje berbe i onih koji još nisu na tržištu, kao što je malvazija Anno Domini iz 2018. godine, održati nešto kasnije, ali svima nam fali druženja u ovoj neizvjesnoj situaciji. Kako smo riješili ona iz berbe 2019. godine i prije nego što smo očekivali, idemo van s novom, lanjskom berbom, koja je što se tiče crnih vina, a kod nas je to istarski teran, bila nikada ranije", kazao je uvodno Albert Benvenuti, koji s bratom Nikolom, koji je i predsjednik udruge Vinistra, stoji iza poznatih vina. 

Desertno vino Corona Grande 

Prema njegovim riječima, malvazija je njihovo temeljno vino kojem tradicionalno u Istri posvećuju najviše pažnje i kod kojih uvijek teže postići ravnotežu između svježine, to jest osvježavajućeg karaktera te strukture i postojanosti iz vinograda na 350 metara nadmorske visine. "To znači da našu malvaziju s jedne strane krasi izražena voćnost i mineralnost, a istovremeno ima slojevitost, dubinu i potencijal za čuvanje. U idealnu formu obično ulazi godinu dana nakon berbe i u toj kondiciji ostaje od tri do pet godina", kaže Nikola Benvenuti.

Inače, predstavljena su Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016, koje je ime dobilo po položaju vinograda, a ima zlatno žutu boju meda.

Benvenuti se uzdaju da će korona, koja je nažalost jako pogodila sve vinare, koji se na polutoku k tome oslanjaju na veću turističku potrošnju tijekom cijele godine, a koja je u velikoj mjeri izostala posljednjih godinu dana, prije ili poslije - proći. No, desertno vino, istog imena, koje imaju u manjim bocama od 0,5 l, ostati još dugo na tržištu jer vino kao i život mora "teći, odnosno ići dalje".

Nikola i Albert Benvenuti mlada su vina predstavili u Zagrebu (Foto: M. Petković)

Kao i drugi veći i poznati vinari u Istri, iako se nalaze u unutrašnjosti, ali ondje je "sve na samo pola sata", uspješno su spojili vino s ruralnim turizmom, odnosno imaju smještajne kapacitete. No, nisu, kažu, postali ugostitelji i tako zanemarili srž ruralnog turizma, a to je vinogradarstvo i vinarstvo odnosno domaća hrana, što ponekad zna patiti u utrci za većim profitom.

Naime, drže se stare narodne da se dobro vino radi u vinogradu, pa su svoje temeljno desertno nazvali po vinograda istog naziva. Radi se o blendu malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina. Corona Grande je kasna berba koja se potom još dodatno prosušuje do tri mjeseca od berbe kako bi koncentrirala slador i uravnotežila kiseline na idealnu razinu.

Godište 2016 je, opisuju, jedno od najboljih za desertna vina zbog redovne i uravnotežene izmjene padalina i sunčanih perioda. "Vegetacijski razvoj je u godini kao iz udžbenika omogućio lozi razvoj bez stresa te potpunu uravnoteženost kiselina i sladora u punoj zrelosti. Kasnije je prosušivanjem taj balans samo dodatno naglašen i u vinu su se unatoč slatkoći sačuvala slast i svježina", ističe zadovoljno Nikola.

IWC nagrade za malvaziju i Decanter za teran

Kako se čulo, sva njihova vina imaju obilježja zemlje, odnosno vinograda gdje su nastala, a to je središnja Istra, koja ima čak pet vinskih podregija. Karakteristika njihove mikroregije je više bijela, a ne toliko crvena zemlja (tera rossa) koja je u većini drugih vinorodnih područja, koja su bliže moru, nastala trošenjem vapnenca.

Uz ograničene prinose zbog povećanja kvalitete grožđa na svega oko kilogram i pol po trsu i manje, na položaju Turkovo, malvazija iz 2018. godine Anno Domini, koja će uskoro na tržište, odležava u hrastovim bačvama 24 mjeseca, po maceraciji od 15 dana. Ona ima veliki potencijal odležavanja, a u godištu 2015. godine proizvedeno je 5.000 boca. Radi se o vinu s vrlo dugim životnim vijekom, pogodnim za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina.

Posvećenost proizvodnji dala je rezultate na tržištu naše regije, a prestižne nagrade vinima Benvenuti su dolazile redovito sa IWC London tri godine zaredom za malvaziju od 2017 do 2019. godine, te platinasti Decanter za teran Ano Domini koji  je dobio 95 bodova. Osim toga, s vinom Santa Elisabetta, teranom koji je dobio veliku zlatnu medalju Vinistre 2019. godine, su uspostavili novi standard kvalitete kad je u pitanju ta autohtona sorta koja je dugo bila predmet spora sa Slovenijom.

Četiri crne sorte iz malog Kaldira

"Istarski teran prirodno odiše svježinom i kad od njega radimo rosé trudimo se tu svježinu sačuvati. Zatim malim dodatkom od 10-ak posto merlota dodatno naglašavamo voćne arome te finalno oblikujemo strukturu i tijelo", kažu braća dodajući da vjeruju da je za osvježenje tijekom toplijih dana ovo vino idealan izbor. Mirisno je i osvježavajuće, a pritom dovoljno suho i sočno da može pratiti klasična jela s roštilja i sve vrste salata.

Brojne su nagrade osvojili svojim malvazijama i teranom (Foto: M. Petković)

S druge strane, Caldierosso 2018, je njihovo temeljno crno vino dobiveno od terana pomiješanog s nebbiolom, merlotom i tempranillom. Dali su mu naziv prema mjestu Kaldir iz kojeg dolaze i kako opisuju, teran u blendu je zadužen za autentičnost i sočnost, nebbiolo za taninsku kičmu i arome crvenog voća, merlot za voćnost i tijelo, a tempranillo za strukturu i mediteransku notu.

"Sve zajedno daje slojevito vino s finesom koje odiše voćnošću i marljivošću istarskih ljudi, koji živo za vino, ali i od vina", zaključuju braća Benvenuti.  


Fotoprilog


Tagovi

Vina Benvenuti Albert Benvenuti Nikola Benvenuti Malvazija Teran


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]