Crkvenom i pučkom obredu posvećenja trsa prisustvovali su gosti iz Slovenije, Zagreba, Pule i Zadra!
U vinogradima diljem Hrvatske svake godine se 22. siječnja slavi blagdan sveca, zaštitnika vinara svetog Vinka. Isto tako je bilo i ove godine.
Svečanost obilježavanja početka vinogradarske godine se održavala dan prije 21. siječnja. Taj dan se blagoslovila loza, trs se simbolički polijevao vinom i u vinogradu Vinarije Badel 1862 u Donjem Daruvaru. Bila je organizirana i pokazna rezidba.
Događaju su prisustvovali brojni gosti ne samo iz Daruvarskog područja, ali i turisti iz Zagreba, Zadra, Pule i gosti Daruvarskih toplica iz Slovenije.
"Očito je da je Vincenkovo posljednjih nekoliko godina postalo turistička atrakcija", zaključila je direktorica Vinarije Badel 1862 u Donjem Daruvaru Suzana Jurišić.
"Gosti su također bili u mogućnosti posjetiti podrum Badela u dvorcu, gdje su se upoznavali sa Baladom o vinu i siru", informirala nas je. Događaj je privukao više posjetitelja izvan Daruvara.
Zbog velikog mraza su se gosti okupili na vinogradarskom doručku u sali vinarije. Na vatri iza dvorane su mogli ispeći slaninu i kobasice te kušati kuhano vino. Po lijepom sunčanom vremenu su se svi poslije toga preselili u vinograd, gdje je nazočne pozdravila direktorica Vinarije Jurišić.
Zatim su se odvijale dvije ceremonije blagoslova vinove loze - crkvenu je predvodio svećenik Žarko Turuk i pučku članovi KUD-a Kamen Sirač, koje je predvodio Stjepan Jurajić. Tamburaši su svečanost u snijegom zametenom vinogradu obogatili pjesmom i glazbom. Svirka se čula i tijekom dana. Bogata berba, koju bi ove godine vinari željeli imati, simboliziraju slanina i kobasice povješane na žici. Pokaznu rezidbu loze je predstavio zaposlenik vinarije tehnolog Saša Lukić. Odrezana loza je bila smještena u posudu sa vodom. Kad nikne, vidjet će se kakav urod možemo ove godine očekivati.
Gostima se osim mesnih delicija nudio i lovački grah. Naravno da se bez vina, pjevanja i dobrog raspoloženja nije obišao ni jedan vinski podrum niti vinarija na ovom području. Tradicija se mora održavati. Vincekov pohod u daruvarske vinograde, kako je događaj nazvan, organizirali su gradska uprave Daruvar, Daruvarska vinska cesta i Turistička zajednica Daruvar-Papuk. U ulozi domaćina središnje proslave se lokalne vinarije svaku godinu mijenjaju.
Na neka naša pitanja odgovorila je direktorica Vinarije Daruvar Badel 1862 Suzana Jurišić.
Što se trenutačno događa u vinogradu?
Vinarija Badel 1862 u Donjem Daruvaru (35 ha), iskrčila većinu starih vinograda. Nove vinograde ćemo saditi u proljeće. Ove godine će biti posađeno nešto više od 5 ha i to ne samo Graševina ali i više Sauvignona. Na 6 ha ćemo pokušati posaditi autohtonu sortu Škrlet, koja se sadi uglavnom u Moslavini. To je vrlo popularna sorta sa svijetlim bijelim vinima. Tijekom zime imamo u planu iskrčiti nešto više od 3 ha vinograda iz 1988.-1989. godina. Za 2-3 godine, ćemo obnavljati i vinograde u Đulovcu.
Organizirali ste ledenu ili kasnu berbu grožđa?
Ove godine nismo organizirali ni ledenu, niti kasnu berbu grožđa, iako bi ova godina sa niskim temperaturama za njih bila idealna. U 2016. godini smo najme imali mnogo oštećene loze od proljetnog mraza, i iznos grožđa je bio smanjen. Spomenute berbe zahtjevaju veliku količina grožđa.
Kako napredujete sa rezidbom?
Mi s rezidbom počinjemo već u prosincu, a završavamo krajem veljače. Trenutno je 60% površina vinograda orezano. U ožujku počinjemo sa sadnjom novih vinograda. Režemo sa pneumatskim škarama, ali odrezanu lozu iz armature ćemo vaditi kasnije. Nekad se je rezalo i ručno.
Je li se kod vas ili u okolnim vinogradima pojavila bolest zlatna žutica vinove loze, koju prenosi američki cvrčak?
Ta se pojavljuje sporadično. Moramo biti na oprezu. Kod nas se nije pojavila. I nemam saznanja da se pojavila na području Daruvara.
Što se u siječnju radi vinskom podrumu?
Sada provodimo već drugo pretakanje i bistrenje vina. Graševina iz prošlogodišnje berbe je spremna za tržište.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica