Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PP Orahovica
  • 04.10.2015. 07:15

Bit će grožđa i za ledenu berbu

Da bi dala plodove, vinova loza treba zemlju, vodu i sunce, no specifičan karakter vina određen je jedinstvenim uvjetima i mikroklimom u kojoj grožđe raste. To vinu daje kompleksnu slojevitost i okus mjesta u kojem se uzgaja.

Foto: PP Orahovica
  • 258
  • 40
  • 0

Na 179 hektara vinograda Poljoprivrednog poduzeća Orahovica za tjedan će dana ovogodišnja berba biti završena. Od sorti su najzastupljenije silvanac zeleni, pinot sivi, rajnski rizling, graševina, frankovka, chardonnay i sauvignon.

Kvaliteta grožđa je iznad svih očekivanja, kazao je voditelj poslovne jedinice Voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić, a prenio Glas Slavonije. Do sada je pobrano više od 70% površina i u podrumima već polako nastaju mlada vina od ranih sorti. No određene količine grožđa, pričekat će ledenu berbu. Ovogodišnji vremenski uvjeti odgovarali su vinovoj lozi, a i bolesti je bilo relativno malo.

Berba je počela ranije, no neke će sorte pričekati hladno vrijeme!

Sezonce su morali tražiti u drugim gradovima

Osim tvrtkinih radnika, u berbi pomaže i 140 sezonskih. Zanimljivo je da ih nisu dovoljno mogli naći u samoj Orahovici, već su ih morali potražiti i u okolnim gradovima. Tako dvije grupe svakoga dana autobusom dolaze iz Našica.

Enologinja Ivana Nemet ističe kako su rane sorte ubrane na vrijeme, a očekivani alkohol se kreće od 12 do 12,5 %. Pogon ovog poljoprivrednog poduzeća može preraditi do 70 tona bijelog i 100 tona crnog grožđa, bez ikakvog zastoja. Na tržištu će se uskoro naći graševina, jer mlađa je berba, kažu, bila jako tražena i već je gotovo rasprodana. Brzo će izaći i chardonnay te pinot sivi, pa finalizacija vina mora biti brza.

Vina se odlično prodaju na domaćem i stranom tržištu

Tvrtka već četiri godine svoja vina izvozi u Kinu, a prošle godine su se prve boce našle i u trgovinama Japana. Od ove, pak, izvoze i u Meksiko te Nizozemsku. Ubrzo nakon pojavljivanja na nizozemskom tržištu, Frankovka rose je proglašena vinom kolovoza u toj zemlji, što je rezultiralo prodajom svih količina toga vina, pa se proizvodnja sada planira udvostručiti.

Kvalitetu vina određuju i karakteristike područja na kojemu raste

U Poljoprivrednom poduzeću Orahovica, namjeravu posaditi mlade trsove na gotovo 70 hektara starih vinograda. Novac za to će, nadaju se, dobiti putem Vinske omotnice od Europske unije. Vinogradi PP Orahovice nalaze se na deset lokacija i to Jezercu, Krčeniku, Velikim ledinama, Martinu, Albusu, Grabovima, Lipovcu, Toplicama, Ribnjaku i Sićevu. Primjerice, posebnost silvanca zelenog iz orahovačkih vinograda proizlazi iz njihova smještaja na blagim podnožjima planina i brežuljcima Papuka i Krndije, uz ravnicu s maglovitim jutrima gdje su izloženi laganom prohladnom strujanju zraka koji dolazi s rijeke Drave.

Foto: PP Orahovica


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Poljoprivredno poduzeće Orahovica Završetak berbe Papuk Jezerac Krčenik Velike ledine Martin Albus Grabovi Lipovac Toplice Ribnjak Sićevo Orahovački vinogradi Krndija Drava Strujanje zraka Silvanac zeleni Pinot sivi Rajnski rizling


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.