Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest vinove loze
  • 30.07.2021. 18:00

Berba grožđa u regiji Šampanj prepolovljena: Lozu pogodila gljivična bolest

Između 20 i 25 odsto vinograda u francuskoj regiji Šampanj zaraženo je gljivičnom infekcijom, a prinosi će zbog ranijih mrazeva i ove pošasti biti upola manji. Starije generacije kažu da nikada nisu videle nešto slično.

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 260
  • 141
  • 0

"Berba grožđa biće upola manja", kazao je za reuters Maksim Toubart iz Udruženja francuskih proizvođača šampanjca (CIVC), opisavši stanje u poznatoj francuskoj vinorodnoj regiji Šampanj čije su vinograde napale gljivične bolesti. To je rezultat velikih količina padavina početkom jula, što je povećalo ozbiljne gubitke koje su uzrokovali mrazevi ranije u sezoni.

Međutim Toubart je naglasio da to ipak ne bi trebalo da utiče na snabdevenost tržišta zahvaljujući rezervama iz prethodne godine kada je Covid-19 uzrokovao pad prodaje.

Ogromne količine kiše pale su u zapadnoj Evropi sredinom jula, uzrokujući bujice i katastrofalne poplave u Nemačkoj i Belgiji, što je povećalo zabrinutost za kvalitet i prinose poljoprivrednih proizvoda, između ostalog i vina. 

"Užasno je, previše kiše imamo baš u vreme kada nam je trebalo toplo i suvo vreme", istakao je Toubart dodavši da napadi gljivičnih bolesti dovode do sušenja grozdova, listova i plesni. "Ima područja gde je cela parcela opustošena", upozorio je rekavši da se šteta procenjuje između 20 do 25 procenata na ukupno 35.000 hektara zasada vinove loze.

Glavna metoda zaštite vinograda je korišćenje fungicida, ali većina tamošnjih proizvođača koristi tradicionalna zaštitna sredstva na bazi bakra koja se ispiru nakon svake kiše. Kako prenosi fr24news, najteže su pogođeni delovi Marne i Aube, gde je visoka vlaga u kombinaciji sa toplim uslovima uzrokovala širenje bolesti. Prema medijima, radi se o sivoj plesni i plamenjači. 

Cene šampanjca neće rasti?

"Starije generacije kažu da nikada nisu videle nešto slično", dodao je. To dovoljno govori o posledicama klimatskih promena koje će se prema klimatolozima sa godinama sve više pogoršavati ako se ne preduzme nešto na globalnom niovu

Putin pomutio vinsku industriju: Samo se ruska pjenušava vina mogu zvati šampanjci?

Toubart je istakao da su tamošnji proizvođači ipak koliko toliko mirni jer imaju dovoljne količine u rezervi. To na kraju ne bi trebalo da utiče na dostupnost njihovih proizvoda na tržištu, što objašnjava time da je šampanjac najčešće mešavina nekoliko berbi. "Vinari mogu da iskoriste rezervu prošlogodišnje proizvodnje koja može da se koristi kada dođe do pada proizvodnje ili dodatne potražnje koja nije bila predviđena", pojasnio je.

Kaže da su razočarani onim što se događa, ali da je dobra vest da to ipak neće uticati na ekonomiju ove industrije. "Kupcima će flaše biti isporučene i neće doći do povećanja cena", zaključio je Toubart.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Francuska Plesan Bolest Vinova loza Gljivična bolest Šampanj Cena vina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.