Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nuklearna elektrana
  • 27.10.2021. 18:00

Berba grožđa u češkoj nuklearki Dukovany - proizvest će i vino

U laboratoriju će se kako u grožđu tako i u vinu kontrolirati moguća radioaktivnost, rekao je glasnogovornik nuklearke Jiri Bezdek.

Foto: Facebook/Infocentrum JE Dukovany
  • 577
  • 62
  • 0

Više od 700 kilograma rajnskog rizlinga i bijeloga sauvignona ubrano je u prvoj berbi u vinogradu češke nuklearke Dukovany, piše vysocina news.

Ondje je 2018. godine zasađeno 2.040 trsova i to uz pomoć vinara i energetskih inženjera. Južna Moravska, kraj u kojemu se nalazi nuklearka poznata je po vinogradarstvu, a ove su dvije sorte karakteristične za to područje.

Od ubranog grožđa planira se proizvesti oko 600 butelja vina, no ono se neće prodavati na slobodnom tržištu nego će ga posluživati u posebnim prigodama. "Moći će se kušati tijekom posjeta elektrani i događaja organiziranim u našem informativnom centru", kazao je Roman Havlín, direktor nuklearke.

Privlačno mjesto za turiste

Vinograd je smještan odmah ispod rashladnih tornjeva, ali izvan ograđene sigurnosne zone reaktora te ga mogu posjetiti i turisti. "U laboratoriju će se kako u grožđu tako i u vinu kontrolirati moguća radioaktivnost", rekao je glasnogovornik nuklearke, Jiri Bezdek.

Nedavno se odvijala berba u ovim vinogradima, a osim što su uživali u kušanju i glazbi, posjetitelji su mogli probati i med koji su tijekom ove godine skupile pčele iz pet košnica koje se nalaze tik uz vinograd, objavio je CEŽ, grupa koja upravlja nuklearnom elektranom.

Inače, ona je izgrađena prije više od tri desetljeća, a aktivisti za zaštitu okoliša ju smatraju zastarjelom i sigurnom. Češka vlada joj je dala zeleno svjetlo za rad do 2035. godine.

Kako je izgledala berba i druženje u vinogradu, pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Fotoprilog


Tagovi

Češka Nuklearka Vinograd Vino Berba Roman Havlín JE Dukovany Jiri Bezdek


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.