Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nuklearna elektrana
  • 27.10.2021. 18:00

Berba grožđa u češkoj nuklearki Dukovani - biće i vina

U laboratoriji će se kako u grožđu tako i u vinu kontrolisati moguća radioaktivnost, rekao je portparol nuklearke Jiri Bezdek.

Foto: Facebook/Infocentrum JE Dukovany
  • 94
  • 26
  • 0

Više od 700 kilograma rajnskog rizlinga i belog sovinjona ubrano je u prvoj berbi u vinogradu češke nuklearke Dukovani, piše vysocina news.

Tu je 2018. godine zasađeno preko 2.000 čokota i to uz pomoć vinara i inženjera energetike. Južna Moravska, kraj u kom se nalazi nuklearka poznata je po vinogradarstvu, a ove su dve sorte karakteristične za to područje.

Od ubranog grožđa planira se proizvodnja oko 600 buteljki vina, ali ono se neće prodavati na slobodnom tržištu nego će se posluživati u posebnim situacijama.

"Moći će da se proba tokom posete elektrani i dešavanja organizovanim u našem informativnom centru", kazao je Roman Havlin, direktor nuklearke.

Privlačno mesto za turiste

Vinograd je smeštan odmah ispod rashladnih tornjeva, ali izvan ograđene sigurnosne zone reaktora te ga mogu posetiti i turisti.

"U laboratoriji će se kako u grožđu tako i u vinu kontrolisati moguća radioaktivnost", rekao je portparol nuklearke, Jiri Bezdek.

Nedavno se odvijala berba u ovim vinogradima, a osim što su uživali u degustaciji i muzici, posetioci su mogli da probaju i med koji su tokom ove godine skupile pčele iz pet košnica koje se nalaze tik uz vinograd, objavio je CEŽ, grupa koja upravlja nuklearnom elektranom.

Inače, ona je izgrađena pre više od tri decenije, a aktivisti za zaštitu životne sredine je smatraju zastarelom i sigurnom. Češka vlada joj je dala zeleno svetlo za rad do 2035. godine.

Kako je izgledala berba i druženje u vinogradu, pogledajte u galeriji ispod teksta. 


Foto prilog


Tagovi

Češka Nuklearka Vinograd Vino Berba Roman Havlín JE Dukovany Jiri Bezdek


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.