Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 06.06.2017. 08:52

Bayer savjeti za vinogradare 5.6.-12.6.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete!

  • 452
  • 21
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Protekli tjedan vrijeme je bilo poprilično stabilno, sa povremenim lokalnim pljuskovima, pogotovo krajem tjedna. Prognoza za tekući tjedan je slična, navodno nas očekuje prilično suho vrijeme sa malom mogućnosti oborina. Loza je u fazi cvatnje ili je cvatnja već završila. Mnogi vinogradari izbjegavaju raditi zaštitu u fazi cvatnje, da ne uzrokuju stres. Najbolje je tempirati zaštitu da bude pred cvatnju i na kraju cvatnje. To je često nemoguće izvesti. Ili nam vremenske prilike ne dozvoljavaju ili zbog toga što ne počinju sve sorte cvatnju u isto vrijeme.

Ipak treba odraditi zaštitu

Ipak je bolje odraditi zaštitu po programu nego uopće ne prskati u cvatnji, štete su puno veće ako ne tretiramo. Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha je pravo rješenje u borbi protiv plamenjače, te vam pruža sigurnost do 14 dana.

03.06. Vinogradarska pipa; Čitluk (fotografija lijevo); 03.06. Vinogradarska pipa; Ljubuški (desno)

Mikal Premium je fungicid sa tri djelatne tvari, bitno je napomenuti da je jedna od njih iprovalikarb, koji djeluje i kurativno te suzbija plamenjaču ako se već pojavila.

Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučamo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ako cvatnja još uvijek traje ili je na početku, ili novi pripravak Luna Experience u dozi od 0,375 l, ako je cvatnja završila ili je pri samom kraju. Napominjemo da pripravak Luna Experience ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan, a saprofitna faza Botrytisa počinje upravo na kraju cvatnje, tako imamo dvostruku korist.

Ukoliko su vinogradari odradili već aplikacije Falconom i Lunom mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG.

Treba napomenuti da je primjećena pojava vinogradarske pipe na nekoliko lokaliteta (Ljubuški, Čitluk, Popovo polje...). Ako je napad velik, koristite Proteus u dozi od 0,7 l/ ha.

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 05.06.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

1. Mostarsko vinogorje Hercegovina

Cvatnja/kraj cvatnje

Plamenjača

Mikal Premium

3,0 kg/ha

Pepelnica

Luna Experience ili Falcon

0,375 l/ha

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Kontakt osoba i broj mob.
Ivan Nižić, 063 372-773; ivan.nizic.ext@bayer.com

____________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Tagovi

Ivan Nižić Bayer Savjeti Vinogradi Vinogradsarska pipa


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97