Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 30.05.2016. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 30.05.-05.06.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 1.999
  • 96
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U ovom tjednu možemo očekivati početak cvatnje ranijih sorata vinove loze, stoga u tom periodu nije poželjno obavljati nikakve poslove u vinogradu osim ako nisu neophodni. Iz navedenog razloga vinograd je poželjno štititi prije cvatnje. Preporuka za zaštitu od plamenjače je Mikal Premium 3 kg/ha, dok se za pepelnicu preporuča fungicid Luna Experience 0,375 l/ha.

Važno je napomenuti da Luna Experience, osim što odlično suzbija pepelnicu na vinovoj lozi, štiti mlade grozdove od botritisa peteljke, tako da ne treba dodavati botriticid prije cvatnje na osjetljive sorte, kao što su Rizling rajnski, Sauvignon Bijeli, Manzoni, Kerner, sve Muškat sorte i ostale osjetljivije sorte. Ova kombinacija uspješno štiti vinograd 14 dana koliko traje i cvatnja (uz poštivanje vremenskih uvjeta), stoga vinogradari mogu biti mirni tijekom perioda cvatnje.

Vinograd pred cvatnju

Sorte kasnijih dekada cvatnje neće ući u period cvatnje još neko vrijeme te preporučujemo primijeniti Mikal Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha, dok za period pred cvatnju preporučujemo primjenu Mikal Premium i Luna Experience prema gore navedenoj preporuci. Prije cvatnje treba obaviti ulaganje loze unutar žice. U periodu pred cvatnju nerijetko bilježimo pojavu moljca i cvrčka. Obratite pažnju na štetnike i na vrijeme zaštitite vinograd.

Preporuka je Decis u dozi od 0,4 l/ha, osim za vinograde u integriranoj zaštiti gdje primjena Decisa nije dozvoljena. Grinje akarinoze (šiškarice) sve su prisutnije u vinogradima i prave štete na listovima, a kasnije mogu prijeći i na grožđe. Preporuka je primijeniti akaricid, Envidor 0,4 l/ha.

Štete od glifosata na listovima vinove loze

Napomena! Ne miješati zajedno u tank mixu dva insekticida ili insekticid i akaricid, preporuka je prskanja obaviti odvojeno.

Korove u vinogradima uspješno rješava Basta u dozi 1,5 l po hektaru, u trake ispod trsova. Česta upotreba glifosata na kiselim tlima omogućava širenje preslice koju glifosat ne može uništiti, dok je Basta uspješno zaustavlja.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Početkom prošlog tjedna prevladavalo je kišno vrijeme s temperaturama nižim od prosječnih za ovo doba godine uz tjednu visoku prosječnu dnevnu vlagu zraka od 92 do 94%. Obilnije kiše je bilo u svim navedenim podregijama.

Ranije sorte vinove loze su u fenofazi pred cvatnju ili početak cvatnje, što može biti problem, osobito kada su u pitanju određeni agrotehnički zahvati. Pravila struke nalažu da se u razdoblju cvatnje zahvati na lozi smanje na što manju moguću mjeru.

Plamenjača na cvatu

Ukoliko ne možete izbjeći navedeno pravilo, s ciljem što manjih gubitaka prinosa, preporučujemo primjenu pripravaka neovisno o fenofazi osobito zbog ovotjedne vremenske prognoze koja ukazuje na promjenjivo i kišno vrijeme. Stoga, poučeni iskustvima iz proteklih godina, moramo preventivno djelovati na sve bolesti koje napadaju cvat vinove loze.

Vrlo često su to plamenjača na mladom cvatu, botritis u najranijoj fazi na cvatu (tzv. "zeleni botritis") te pojava pepelnice na cvatovima i formiranim oplođenim grozdićima kod osjetljivijih, ranijih sorata.

Najbolje je primijeniti preporučenu kombinaciju navedenih pripravaka kako bi izbjegli neugodne posljedice navedenih bolesti.

Mikal Premium F sa svoje tri djelatne tvari suzbija plamenjaču u svim stadijima razvoja.

Nativo WG svojim djelovanjem efikasno preventivno sprječava pojavu pepelnice, ali i kurativno djeluje na bolest ako se već pojavila.

Daljnjim razvojem vegetacije, porastom temperatura i višom relativnom vlagom zraka, pepelnica će polako postati ozbiljniji problem u zaštiti vinograda. Stoga je Nativo najkvalitetniji odgovor protiv navedene bolesti.

Luna experience je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja,s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Ovaj pripravak ozbiljno djeluje na bolesti koje mogu nanijeti direktnu štetu cvatu vinove loze, a to su pepelnica i siva plijesan.

Teldor® SC 500 spada u najefikasnije proizvode u zaštiti od sive plijesni u svim stadijima razvoja.

Zbog nadolazećeg vlažnijeg vremena obratite pozornost na vinograd i obavite pravovremenu zaštitu nasada odabirom najkvalitetnijih fungicida kako bi moguće gubitke prinosa u cvatnji sveli na minimum.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Prošli tjedan obilježilo je stabilno vrijeme, no za predstojeći prognoze govore da nas čeka nestabilno i kišno vrijeme, što će još više otežati područja pogođena nepogodama, npr. okolica Vrgorca i Staševice. U ostalim vinogorjima je situacija pod kontrolom, ali zbog fenofaze početka cvatnje vinogradari moraju biti na posebnom oprezu. Za vinograde koji su bili poplavljeni ili su još pod vodom preporučujemo pripravke na bazi AL-fosetila (Mikal Premium, Verita - kurativni i preventivni pripravci, Mikal Flash i Profiler - preventivni pripravci) kao prvi izbor jer se ova djelatna tvar jedina kreće i prema dolje te jedina može zaštiti dijelove loze do kojih ostale djelatne tvari ne mogu doći.

Poplavljeni uz neoštećeni vinograd

U svim vinogorjima je vinova loza praktički u fenofazi pune cvatnje ili početka cvatnje. Iznimke su ekstremno dobri položaji i vinogradi s ranim sortama (Čara i Smokvica na Korčuli) , gdje je cvatnja završila ili je pri kraju. Isto tako, loza je u strahovito brzom prirastu u svim vinogorjima.

Vrgorac, štete od poplave

Vinova loza je, što se tiče vegetacijske sezone, sada u najosjetljivijoj fazi. Sve greške oko zaštite u fazama cvatnje se skupo plaćaju. Zbog toga zaštita u ovima fazama mora biti beskompromisna. U nekim lošije štićenim vinogradima već su zabilježeni simptomi zaraze plamenjačom i ovdje se mora pristupiti kurativnim prskanjima, i to što prije i bez obzira na cvatnju. Ovdje napominjemo da bi bilo dobro, ako je moguće, tempirati aplikaciju prema početku cvatnje tako da imamo cvatnju bez prskanja, ali ako se mora ići prema programu onda je bolje prskati i u cvatnji nego preskakati jer, ukoliko dođe do zaraze, onda štete mogu biti ogromne i nepopravljive.

Kujundžuša, trs uništen crnom pjegavošću

Za zaštitu od plamenjače preporučujemo Mikal Premium F u punoj dozi od 3 kg/ha, a za suzbijanje pepelnice Falcon EC 460 u dozi od 0,4 l/ha ili Lunu experience u dozi od 0,375 l/ha. Napominjemo da pripravak Luna experience ima izvrsno popratno djelovanje na sivu plijesan.

Ukoliko su vinogradari odradili već aplikacije Falconom i Lunom, mogu koristiti i pripravak Nativo 75 WG, posebice oni gdje cvatnja još nije počela.

Imotski, početak cvatnje

Jeste li znali...

Da je DNK metoda potvrdila da je krapinska Belina Velika ili Heunish weiss ili Gouais blanc predak Chardonnaya i Rajnskog rizlinga, što znači da ove dvije poznate i rasprostranjene vinske sorte potječu iz Hrvatskog zagorja?


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaraza Cvatnja Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer