Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 31.05.2016. 12:00

Bayer savjeti za vinogradare 30.5.-5.6.2016.

Loza je u fazi pred cvatnju ili je cvatnja već počela. Kako je zaštititi, a ne izazvati stres kod biljke?

Foto: Catsmeow/Bigstockphoto
  • 236
  • 11
  • 0

Protekli tjedan vrijeme je bilo poprilično stabilno s povremenim lokalnim pljuskovima. Prognoza za tekući tjedan nije obećavajuća, već od srijede postoji velika mogućnost oborina te je prijeko potrebno odraditi kvalitetnu zaštitu vinograda. S čim i na koji način? Znaju Bayer stručnjaci.

Zaštita pred i na kraju cvatnje

Početak cvatnje Crnopod

"Loza je u fazi pred cvatnju ili je cvatnja već počela. Mnogi vinogradari izbjegavaju raditi zaštitu u fazi cvatnje, da ne uzrokuju stres. Najbolje je organizirati zaštitu pred i na kraju cvatnje što je često nemoguće izvesti, ili zbog vremenskih prilika, ili zbog neujednačene cvatnje u isto vrijeme. Ipak je bolje odraditi zaštitu po programu, nego uopće ne prskati u cvatnji jer su štete puno veće ukoliko tretiranje izostavimo. Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha je pravo rješenje u borbi protiv plamenjače te vam pruža sigurnost do 14 dana", savjetuje Ivan Nižić predstavnik Bayera za Hercegovinu.

Jeste li znali:

Da je DNK metoda potvrdila da je krapinska Belina Velika ili Heunish weiss ili Gouais blanc predak Chardonnaya i Rajnskog rizlinga, što znači da ove dvije poznate i rasprostranjene vinske sorte potječu iz Hrvatskog zagorja.

Mikal Premium je fungicid s tri djelatne tvari, a jedna od njih je iprovalikarb koji djeluje i kurativno te suzbija plamenjaču ukoliko se već pojavila.

Partneri za borbu protiv bolesti

Početak cvatnje Crnopod Ljubuški

"Kao partner za borbu protiv pepelnice, u ovoj fazi preporučujemo Falcon u dozi od 0,4 l/ha ili novi pripravak Luna experience u dozi od 0,375 l/ha. Pripravak Luna experience ima izvrsno popratno djelovanje i na sivu plijesan, a saprofitna faza Botrytisa počinje upravo na kraju cvatnje", dodaje Nižić.

Za vinogradare koji su odradili primjenu Falconom i Lunom, preporučuje primjenu i fungicida Nativo 75 WG. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete preporučuje, pak, akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha.

"U borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15, zaključuje stručnjak.

U tablici ispod pogledajte preporuke zaštite za Mostarsko vinogorje

Podregija/
vinogorje

Fenofaza:
30.5.2016.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka
za tretiranje

Doza

Kontakt osoba

Mostarsko vinogorje

Pred cvatnju/cvatnja

Plamenjača

Mikal Premium F

3 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

ivan.nizic@bayer.com

Pepelnica

Luna Experience

0,375 l/ha

Falcon

0,4 l/ha

Korovi

Basta 15

4-5 l/ha

Za više informacija o zaštiti i navedenim proizvodima, kontaktirajte tvrtku Bayer na jedan od niže navedenih kontakata ili se pak obratitite savjetniku Ivanu Nižiću čiji su kontakti navedeni unutar tablice.

Foto: Catsmeow/Bigstockphoto


Tagovi

Bayer Pepelnica Plamenjača Grinje Savjeti Vinogradi Korovi Mostarsko vinogorje Ivan Nižić


Partner